Varför har VIK hittills det sämsta försvarsspelet sedan klubben var nykomlingar 02-03? (och bara 16-17-VIK gjorde färre mål) & scout om Colin Smith i Väsby

Har Lars Ivarsson gehör hos backarna? Vad händer i egen zon? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter att nu under 17 omgångar sett lika många spel- och resultatmässiga ras än vad man brukar se på kanske två hela säsonger får det en att undra hur det står till med kära VIK.

Två-tre gånger på en säsong kan totala ras väl ske. Nu har de hänt omkring sex gånger redan mot AIK, Timrå x2, Löven, Almtuna (premiären i sista perioden) och 1-7 mot Hästen. På 17 matcher. Mot Kristianstad hemma hade man fullt upp och många var kritiska även efter Väsbymatcherna. Något är fel.

Att denna uppsättning av VIK fortsätter spela ett totalt huvudlöst försvarsspel ger hemska flashbacks ända tillbaka till säsongen 1996-97 i Elitserien då Kai Tervonen & Co. var som fastfrusna i isen och det får en att undra än mer.

Faktum är att under alla dessa år i Allsvenskan har VIK bara släppt in fler mål per match än då man var nykomlingar i HA 2002-03 (men det laget öste då samtidigt in mål framåt, till skillnad från denna upplaga). Detta trots att Emil Kruse gjort det bra och Jesper Myrenberg är en stor talang.

Ingen munter läsning. Detta VIK ligger i botten efter uruselt försvarsspel de första 17 omgångarna. GA= insläppta mål/match.

Dessutom ser vi att bara laget som ramlade ur 2016-17 har gjort färre mål. Den stora frågan är varför? Vi ser också att Paananens/Ivarssons gäng 2019/20 även då var ganska dåliga bakåt.

Nedan några teorier:

– Corona: Är spelarna helt återställda och/eller känner de någon form av oro kring detta? VIK åkte ju på tidig Corona precis som Karlskoga. Och båda dessa lag har presterat sämre än förväntat.

– Saknas det en tydlig ledare både i omklädningsrummet och på isen?

– Saknas det tydliga signaler från ledare till spelare om vilka som faktiskt ska driva laget, ta täten, visa vägen?

– Saknas pappabackarna Kenny Källströms och Morgan Hassels trygghet i omklädningsrummet? Och trots allt tappade VIK Leduc & Tessier som var ledare på olika sätt. Och de som klagade på Leducs spel i egen zon (jag gjorde inte det) biter sig nog i läppen nu…

– Det finns ingen ledande kedja som kan visa vägen. En formation man slänger in lite extra på isen för att skapa tryck och momentum.

– Vad jag upplever nu, och misstänker, är att det saknas en tydlighet som spelarna kan ta till sig.

– Jimmie Jansson har haft det jobbigt i egen zon. Men var det verkligen #10:s fel att ingen markerade vid det redan beryktade 0-2-målet mot AIK? Skedung, Ehrnberg och Jansson var ju inne i en överbelastning med två backar och centern mot puckförare vid sargen som sig bör, då ska väl en ytter täcka framför kassen? Kan det skruvas i taktiken i egen zon?

– Har det blivit rörigt med den nya mentala tränaren på något sätt?

– Den personliga utvecklingen har hittills gått kräftgång. Vad kan det bero på? Många spelare är bara skuggor av sitt bästa.

***

Verkar vara lite som bubblar. Spelare som inte riktigt vet vad som förväntas ute på isen osv. Samtidigt som ledarna tycker att spelet är bra, vilket spelarna inte riktigt håller med om. Har inte riktigt hört det här snacket tidigare om VIK under Paananen.

Kanske behöver Paananen hjälp i båset med någon mer slipad taktiker för att VIK ska kunna ta nästa steg? Kanske behöver Lars Ivarsson ta större plats? Men Ivarsson som sköter backarna verkar inte alls få gehör där med det snudd på historiskt dåliga försvarsspelet ändå en tredjedel in i serien nu.

Kanske börja kika på om Conny Strömberg på något sätt kan bidra med PP-tänk?

Kanske titta på någon ass-tränare i SHL som vill stå på egna ben? Stefan Klockare, Skellefteå, Henrik Stridh, Luleå eller liknande. Tror ändå Västerås är ett populärt alternativ. Många gillar Christer Olsson (även Paananen själv) i Örebro men har ingen koll på avtalslängd där.

Hör även gott om Tobias Thermell, Växjö och Kristofer Näslund, Frölunda. Mattias Karlin i Västervik är en skön gubbe och oerhört slipad taktiker som alltid gör bra där, men insatta menar att han nog gör sig bäst i en mindre förening där man kan tuta och köra utan krav.

Kanske skulle VIK och Paananen må gott av en nystart i båset med hjälp av friska ögon på saker och ting?

Många frågor. Få svar. Patrik Zetterberg har verkligen mycket att analysera. Ska något göras på tränarsidan är det nu om en eventuellt ny resurs på bänken ska få någon tid att påverka.

***

Sedan är det inte heller lätt att värva sig till framgång. Väsby försöker nu genom att värva Colin Smith som har fina meriter i AHL och någon NHL-match. Men enligt en NHL-meriterad scout gick det inte bra i tyska toppligan:

– Smith var inte bra alls i DEL. Som du kan se har han spelat för tre lag inom två säsonger (då räknar jag inte ens med Krefeld senast) och redan hamnat utanför DEL trots att han har ett tyskt pass. Inte målmedveten och inte i bra fysisk form…

10 svar

 1. Bozo skriver:

  Hur ska man komma ur myset? Saknas äregirighet. Behövs nått som skakar om. Tydligt när en förebild som Asplund inte var med i matcher att laget helt tappade gnista. Synd att Jansson varit så dålig defensivt, då det skulle behövas en ny kapten för skaka om. De i det sk. spelarrådet har inte direkt föregått med gott exempel, har de de andra spelarnas förtroende? En gamechanger blir ju när NHL-lånen sticker från ligan, för just nu verkar inte VIK tro på att det de håller på med räcker speciellt långt mot de motståndare de ställs emot.

 2. Musse skriver:

  Många bra frågor. Det konstiga är ju att det nästan är samma lag från förra året, som dessutom ska vara lite spetsat ( iaf på papperet). Kan det vara så att vissa spelare fått lite ” skalle ”?
  Flera spelare har ju blivit hissade i media. Det ska enligt dem funnits SHL intresse för flera. När sanningen snarare är att de inte är ledande spelare i bästa HA lagen. Ödmjukheten verkar inte finnas där på ett flertal, tror att de är bättre än de är och jobbar inte. Då funkar inte ett lag.
  Snacket att byta ut tränarna gillar jag inte. De är vinnare och kommer visa att de hittar lösningar på det här. Men vi måste få in ett gäng nya forwards för att vända på det här.

  • Gulsvart så klart skriver:

   Musse: På vilket sätt ät Paananen och Ivarsson vinnare ? Står i bästa fall kvart på samma plats och stampar med laget, trots stommen kvar från förra säsongen kryddat med spets enligt Z:a. Själv tror jag det behövs ett nytänk både när det gäller på posterna sportchef och tränarsidan, gäller även fystränare. Den nya mentala coachen ? Vad har han bidragit med, mer än att vara en kostnad för klubben

   • Örjan skriver:

    Är inne på samma som dig
    Behövs nytt blod och tänk
    Någon som har nya idéer känns lite som Z inte är rätt man på den platsen han har idag
    Har fått känslan att han är med och ” petar” i saker han inte skall göra
    Nej ny sportchef nya tränare och tillbaka med Ambjörn som fystränare

    Och ny organisation kring ungdomsidan
    Så det kanse blir chanser att det blir atraktivt att få kvar talangerna i länet och få hit andra
    Idag är det iprincip medelmottor som kommer in på HG

    • Gulsvart så klart skriver:

     Örjan: Vad tror du att sätta Ivarsson med alla hans kontakter som sportchef. Värva över Julle och Conny Strömberg som coacher från Sura. Byta ut nuvarande fystränare och få tillbaka Helena Ambjörn som bevisat sitt oerhörda kunnande, under hennes fys gick laget fram som en ångvält, orkade hur mycket som helst i match efter match..Nu tar laget helt slut efter en period, orkar knappt ta sig avbytarbåset..Finns lite att fundera på för dom som har bestämmer i gulsvart om klubben ska några stepp upp i hockeynhirrakin

     • Örjan skriver:

      Ja kanse Ivarsson som sportchef
      Har en annan kandidat där men vet inte om det skulle funka
      Det är Tommy Salo för tittar man på dom åren han var det i Leksand så är han faktist den som lyckats bäst där
      Men helt med på att ha Julle och Conny som tränare till nästa säsong
      Sen höja statusen på HG i Västerås
      Ta ex antal tusen till från föreningen och locka med något för att få hit bra juniorer
      Skulle vilja se någon som inte är Västeråsare på den posten som ansvarig för HG

      • Gulsvart så klart skriver:

       Örjan: Tommy Salo har jag också tänkt på, han har gjort kanonjobb där han varit sportchef..Det är det där med alkoholspöket som skrämmer mig något. Är han fri från detta så ser jag honom gärna som sportchef i VIK. Alla människor ska få en andra chans kanske också en tredje enligt mig. Han kan vara väl värd den chansen

   • Musse skriver:

    Visst om du tycker vi ska göra som Fagerblad gjorde för 3 år sedan? Sparka alla och betala flera årslöner för dessa och hamna i en konkurs-situation igen.
    – Vi ligger sexa
    – Ingen kan kräva eller tro att vi ska vara ett topplag med den här truppen och spelarbudgeten.
    – Ledningen har fått ordning på ekonomin på bara något år.
    – Det är pandemi.
    – Det är fortfarande bara november.
    – Vi vet att det kommer några nyförvärv som förhoppningsvis kommer in med ny energi.
    Så varför skulle inte ledarna kunna få ordning på det här om de får arbetsro. Skänk pengar till värvarpotten och stötta istället för att lägga negativ energi på brasan.

    • Peter skriver:

     Musse: Jag håller helt och klart med dig. Pandemin och matcher utan publik skapar konstiga resultat. Det är bara titta på hur det varit under fotbollssäsongen. Tror alla verkligen att Bayern hade slagit Barcelona med 8-2 inför ett fullsatt Nou Camp. Jag tror att tomma läktare är en riktigt motivationsdödare för spelarna även om de aldrig kommer erkänna det, och framför allt när man ligger under med ett par mål. Därav kommer rasen. VIK är fortfarande femma tabellen vilket är i linje med lagets målsättning innan säsongen startade. Jag hoppas att VIK får in nyförvärv som tillför målmässigt och spelmässigt.

 3. Gurkan63 skriver:

  Som bloggen skrev tidigare att vissa spelare underpresterar och hur har det blivit så ?
  Jag har sätt deta komma sedan en längre tid och är inte förvånad. Jag tror inte på att ta in någon extra i båset för det skulle försämras situationen. Vist kan vik ordna upp det hära men tror att det blir en mycket tuff resa. Att någontìng är fel det ser alla. Ledarskapet är en intressant sak , gör spelarna uppror? Värvningarna är också en sak att titta på för inte har dom varit lyckosamma. Jag tycker inte vik riktigt har tagit tag i detta problem för vist ser dom det vi ser.