Västerås befäste sin serieledning efter målfest mot Björklöven

Igår spelades månadens sista match i hockeyallsvenskan när Västerås åtog sig Björklöven i ABB arena, och med vinst därmed befäste sin serieledning. Matchen blev en riktig målfest där junioren, Christopher Mastomäki, gjorde sitt första mål i A-lagsdressen.

Västerås inledde matchen som så många gånger tidigare på hemmais, tempofattigt och slarvigt. Misstag som felpass varvades med pucktapp vid fel tillfällen. En spelare som dock såg ut vara på tårna var Christopher Mastomäki som senare kom att sluta som huvudperson. Redan i sina första byten visade han genom stark skridskoåkningen och aggressiv forechecking varför just han förtjänar en kontinuerlig plats i Västerås A-lag. Fem minuter in i matchen blev det dock lite för aggressivt då junioren fick matchens första utvisning, en två-minutare för slashing.

Jeremy Williams

Williams fortsätter sätta pucken i mål med sitt giftiga skott. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Från utvisningsbåset fick Mastomäki se motståndarna ställa upp och tillslut hitta nät genom Björklövens förstacenter, Stefan Öhman. Ett mål som Jonas Fransson var chanslös på då Öhman rakar in en retur från nära håll. Efter målet visar Västerås dock upp en helt annan sida och börjar åka skridskor samtidigt som de följer matchens gameplan och checkar högt i banan. Sakta men säkert smyger sig en självsäkerhet in i Västerås bås vilket bidrar till mer offensiv styrka. Vilket också får sin utdelning 14.07 då Caputi kvitterar matchen på en styrning efter skott av Per Helmersson. Efter målet är det Björklöven som visar framfötter och på så vis har det största puckinnehavet för någon minut. Dock med en försiktighet som leder till att bortalaget mest står och matar puck vid sargen i Västerås zon. I början av den sjuttonde matchminuten står Matt Fornataro för en soloprestation och vinner puck bakom ryggen i offensiv zon. Det är en puck som landar hos Emmerdahl som passar ner pucken till Jeremy Williams som i sin tur inte gör några misstag utan drar ett slagskott rätt i mål. Efter målet spetsar VIK till det offensiva spelet men lyckas inte utöka ledningen innan periodpaus.

I den andra perioden är det Björklöven som tar tag i taktpinnen. Med ett aggressivt spel och hård press är Västerås tillbaka i gamla synder med slarvigt passningsspel och dålig skridskoåkning. Marcus Lundberg i Björklöven är hetast på isen och får många farliga avslut på mål i början av perioden. Efter fem minuters spel jobbar Västerås mot bättre spel samtidigt som ”Heja, heja, heja gulsvart, Västerås kom igen nu” hörs ifrån läktarplats. 07:56 får Västerås ett powerplay som dock mynnar ut i ingenting då laget har svårt att behålla puck i offensiv zon. Det kom dock att bli en utdelning direkt när Björklöven var fulltaliga. 09:57 sätter Andreas Frisk ett slagskott assisterad av Rasmus Bengtsson och 3-1 är ett faktum. Björklöven får återigen press efter Västerås mål i och med en utvisning på Emmerdahl som får både publik och spelare att reagera.  Björklöven utnyttjar även detta powerplay då man genom snyggt klapp-klappspel sätter reduceringspucken. Det blir dock ingen långvarig glädje för bara tre minuter senare så smäller Västerås till med ett slagskott för tredje gången i matchen. Pucken går i mål och målet tillskrivs Jeremy Williams som blir tvåmålsskytt i matchen. I sluttampen av den andra perioden gör Jonas Fransson en direkt matchavgörande räddning då han rånar Björklöven på reduceringspucken.

Andreas Lindh täcker skott från Andreas Hjelm

Trots sitt ständigt stabila spel slutar Fransson aldrig imponera. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Den tredje perioden börjar med ett otroligt backslarv från Björklöven som har tur då Fornataro missar öppet mål. En olycka kommer sällan ensam och bara sekunder senare blir han även utvisad. Västerås tacklar boxplayet bra och spelar av det utan några som helst problem. Bortalaget som jagar en reducering bleknar bort mer och mer ju längre perioden går och Västerås fortsätter bara att mala på. Genom att vinna otroligt mycket puck i offensiv zon och genom att vara på hugget ligger de hela tiden steget före. I powerbreaket samlar Jens Öhman ihop sitt manskap, dock utan utdelning. Istället är det Västerås som kan sätta spiken i kistan då Mastomäki snor åt sig pucken från Björklövens målvakt Andrew Raycroft bakom mål och enkelt kan lägga in pucken i öppen bur.

Masto

Mastomäki ser ut att bli en spelare för framtiden. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Även om allting inte var klockrent matchen igenom så var det en klar förbättring från tidigare insatser och någonting att definitivt bygga vidare på. Att unge Mastomäki får göra mål är roligt och lovande inför framtiden och att avsluta månaden som serieledare bådar gott. Härnäst väntar Djurgården på bortais.

Västerås tre stjärnor

Jeremy Williams – Återigen visade han vilken klass han håller när han spelar som bäst. Hans två mål i matchen resulterade även i att han går upp i skytteligaledning.

Christopher Mastomäki – Mastomäki följer Bromés fotspår och ser ut att bli ett lovande framtidshopp i den gulsvarta tröjan. Han visar en vilja som kommer att ta honom långt.

Jonas Fransson – Fransson som mer eller mindre prenumererar på titeln som en av Västerås tre stjärnor, gjorde som vanligt en stabil insats och en räddning som vi sent kommer att glömma.