Västerås fick smaka på sin egen medicin i Karlskrona mot det nya pop- och topplaget

McArdle gjorde som vanligt ett gediget jobb mot KHK. Men Romano saknades och sedan behöver dessa två toppspelare en tredjelänk som kan matcha deras kunnande. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Några få riktiga kalasskott och klassmål. En het målvakt. Tillbakadraget spel i stora stycken. En tät defensiv.

Låter det ovan som VIK? Ja. Men nej. På lördagseftermiddagen var det nya topp- och poplaget Karlskrona som stod för den grannlåten då KHK besegrade VIK med 2-0.

VIK saknade åter de offensiva nyckelspelarna Romano & Mitell. KHK var bra i första perioden. Smotherman stod för en riktigt snygg mottagning då han vände bort VIK-försvaret (Doell tappade kollen då Smotherman smög in i banan) och satte 1-0 från distans i krysset. Kanske inte helt otagbart för Fransson.

2-0 kom sedan vindsnabbe 19-årige backen Calle Rosén (lån från Frölunda) åkte ifrån en backcheckande Mikael Frycklund och dunkade in pucken från distans efter ex-leksingen Martin Janohls delikata dropp. Också långt utifrån och kanske överrumplades åter Fransson.

KHK vann skotten med hela 16-7 men det kändes ändå som VIK var med hyfsat och på intet sätt utspelade. Dock missade VIK fortfarande enkla passningar och hade svårt i fundamenta som mottagningar, lite cement i handskarna mellan varven.

I andra perioden kom VIK tillbaka och en annars blek Williams hade en puck i ribban. VIK hade klart mest puck. Men det är alltid svårt att värdera hur bra VIK egentligen var som begränsade det hyllade KHK till fyra skott i andra. Kanske var det medvetet att KHK hamnade så långt ner i banan.

I tredje perioden lyfte VIK ytterligare och tvingade utmärkte Galbraith till några heta räddningar. Men KHK utklassade VIK i det så viktiga och underskattade spelmomentet skytte denna afton.

VIK hade mycket puck i period två och tre men saknade fart, kreativitet och teknik för att dyrka upp den täta KHK-defensiven, trots att de har en väldigt ung backsida.

Sammanfattning

KHK ställde en fråga till VIK denna afton. Detta genom att ge VIK en 0-2-grop att jobba sig ur. Många i Gulsvart försökte också verkligen och KHK tilläts inte spela någon champagnehockey trots drömstarten. Det var positivt.

Dock är det underkänt att bara skjuta 13 skott på två perioder när man desperat ska jaga mål. VIK saknade verkligen Romano & Mitell, som båda kan dyrka upp försvar på egen hand.

Doell gjorde en bra match i förstakedjan och tog bland annat 16 av 22 tekningar. Williams och Caputi föreföll emellertid något trötta och enheten lyckades inte skapa sådant tryck som en förstakedja bör.

Ett problem med denna kedja är att Williams hamnar i många och långa pucktransporter hela tiden. På så vis får den småväxte liraren mycket stryk och har nu verkat trött i två raka matcher. Dessutom kommer Williams inte till skott tillräckligt ofta. 16 skott på sju matcher är knappt över två per match, inte tillräckligt.

McArdle kämpade hårt i den osynkade andrakedjan med Frycklund & Weiskog där verkligen Romano saknades. Weiskog har fortsatt svårt att imponera trots bra medspelare och mycket istid. Frycklund letar fortfarande formen från fjolårsavslutningen.

I tredjekedjan var åter Freddan Johansson ljuset. Både Bergquist och Kinisjärvi har bra spelsinne och teknik med hamnar på hälarna lite för ofta för att pucken ska kunna gå som på ett snöre i den kedjan. Kinis har fortsatt svårt i teken och förlorade sex av sju och ligger på alltför veka 39,6 % vunna tek totalt.

På backsidan var åter Lindh bänkad. Intressant och bra att VIK-ledningen visar mod att bänka en veteran. Det sänder en signal till övriga i dagens något veteranbetonade VIK.

Det största orosmomentet för tillfället är att toppkedjorna fortfarande inte ger tillräckliga signaler om att grundkemin finns där eller är på gång. Men jag tror inte vi behöver vara alltför oroliga. NJ kommer förstärka laget med en riktig toppcenter och med Romano och Mitell är VIK betydligt vassare.

Dock kommer det då bli en inkörningsprocess med en ny ledande toppcenter. Det skulle inte heller förvåna om alla tre toppkedjor kommer att byggas om en del för att det ska börjas kännas bättre kemimässigt.

Det positiva är att det finns bra individuellt skickligt råmaterial att bygga kring. Betydligt bättre än ifjol. Men sen är det just det där svåra med kemi och att få spelarna att känna lust och vara fräscha till varje match. Vilket kan vara svårare med ett veteranbetonat lag…

Västerås tre stjärnor:

1. Fredrik Johansson – Bra fart och dynamo i tredjekedjan igen.

2. Kenndal McArdle – Kämpade och slet trots att omgivningen ikväll och under hela säsongen hittills inte varit i paritet med McArdles (och Romanos) klass. Nyckel att hitta tredjelänk till McArdle & Romano!

3. Kevin Doell – Efter några bleka insatser var Doell vassare. En klippa i de så viktiga tekningarna. Tyvärr var inte Caputi & Williams lika heta denna afton.

8 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  PatrikH, jag syftade på att det var bra att VIK-ledningen har modet att sätta en veteran på bänken och låta en 18-åring fortsätta spela (Hampus Larsson). Sen om det i sak är rätt att Lindh sitter är en annan fråga, han är som du skriver grym i egen zon. Men en bra signal till övriga äldre spelare tror jag det är.

 2. PatrikH skriver:

  Ja, jag tycker inte att VIK har ett bra eget spel framåt och håller med om att Williams åker för mycket med puck utan att komma till avslut och att Caputi inte är tillräckligt snabb på rören i många situationer. Dock håller jag inte med om att det är bra att Lindh är bänkad. VIKs boxplay känns mycket solitt med Lindh på plan. Han spelar rejält vilket inte kan sägas om alla. Jag vill se honom som ordinarie så fort som möjligt. Sedan tycker jag att Mårtensson med sin fysik borde gå på kassen mer, men tyvärr visade han inte sin resoluta attityd genom att gå på mål och stanna framför mål istället för att vika av ned mot hörnen. Det verkar lite som hans självförtroende fått sig en törn. Jag hoppas att laget tar sig samman och visar för varandra att det ända som gäller är hårt arbete från alla och här finns det en del bra föredömen i McArdle, Johansson och Jonsson.

 3. Viktor skriver:

  Frågan är vad som kan få Williams att blomma. En 100 tusen kronorsfråga? Kanske krävs betydligt mer.

 4. Mikael Norén skriver:

  gurkis, jag tror det finns gott om centrar fortfarande, som antingen är kontraktslösa eller missnöjda med istid i sina klubbar.
  Viktor, om någon säger att jag inte sett matchen brukar jag svara med samma mynt helt enkelt 🙂 Tycker inte jag var så positiv, men jag skriver inte under på den dödsdom många på Twitter och SF delat ut efter denna match. Det är tidigt på säsongen än.
  David, jag tror McGrath kan vara ett hett spår! Med tanke på istiden i Frölunda och den starka vänskapen med Williams!

 5. David skriver:

  Evan McGrath tror jag kan bli centern, inte mycket speltid i Frölunda. Spelade inte alls senast då han var petad. Kan nog bli utlånad. Vad tror du micke, blir McGrath vår nya center? 🙂

 6. Viktor skriver:

  Det här är ju en tyckarsida där vi som gillar VIK kan komma med Ris & Ros till laget och ledningen. Kanske rent av hugga lite på varandra som du Micke Nore´n gör ibland då du ifrågasätter om man sett samma match som du. Måste därför undra vilka positivitetsglasögon du hade på dig då KHK på ett professionellt sätt lekte bort VIK igår.
  Enligt min mening var det klasskillnad mellan lagen igår, skulle inte förvåna mig alls om KHK hamnar topptre då serien är slut. Första perioden med knivskarpt agerande från KHK mot ett blekt och TOTALT utspelat VIK. KHK helt överlägsna vad det gällde skarpa målchanser och VIK kom undan med hjärtat i halsgropen och underläge 2-0. Inte särskilt mycket bättre agerande av VIK i de två övriga perioderna där KHK tycktes inrikta sig mer på att bevaka sina tre poäng i stället för att utöka segermarginalen. Bra jobbat av KHK, svagt av VIK att inte ha någon form av recept på att ta ifatt underläget. Tex borde första kedjan bänkats som inte gjort någon glad de senaste matcherna. Ska man vara första kedja ska man jobba, även i motgång!
  Jag hade faktiskt förväntat mig att Norén inte skulle dela ut en enda stjärna efter matchen – ingen förtjänade det. Dags för Fagervall att röra om ordentligt i laget och inte vara rädd för att bänka nyförvärven. Egentligen är det väl bara McArdle som visat att han kämpar även i motvind. Sätt upp honom i första kedjan med Romano och ge Frycklund chansen att växa in som första center, Frycklund var blek igår som övriga men var förbaskat bra mot Rögle. Ge VIK-produkten chansen.

 7. gurkis skriver:

  Men vad ska NJ hitta en center? Är inte marknaden slut på topp centrar?