Västerås föll mot Södertälje trots två nya mål av succérookien Kevin Weiskog

Kevin Weiskog sätter reduceringen fram till 2-3 och den tuffe forwarden firade sitt nya kontrakt med två mål och två utvisningar. Foto: Rune Åhlén (c) För fler foton se fotograf Rune Åhléns bilder på hans nya hockeyfotoblogg här.

På onsdagskvällen föll VIK mot av många det tippade topplaget Södertälje i Enköping med 3-2 efter en svag andraperiod. I första perioden var spelet ganska böljande. Inget av lagen lyckades etablera något bestående spel i anfallszon.

Första målet gjorde SSK innan Markus Kinisjärvi visade på nyvunnen acceleration och Kevin Weiskog firade sitt nya treårskontrakt med att sätta 1-1 högt tack vare Kinisjärvis förarbete.

I slutet av perioden fick VIK chansen i spel 5-mot-3 och den hetaste chansen brände Victor Backman efter en fin genomskärande passning av Kenneth Bergquist.

I period två kom SSK ut som ett nytt lag och körde stenhårt stora delar av perioden. Det syntes att de rödvita inte ville förlora en match till efter tre raka förluster.

VIK hamnade ofta i tidsnöd och det slarvades mycket i egen zon. SSK gjorde rättvist också två mål i perioden i power play. Det första var en styrning på ett backskott från blå och det andra var en studspuck som hittade en ren SSK:are.

Tempot bedarrade en aning i tredje perioden och VIK kom in i spelet igen. 2-3 kom rättvist efter en ny fin prestation av Kevin Weiskog.

I slutet spelade smarte Kenneth Bergquist åter Victor Backman helt fri på en kontring, men Backman sköt över och missade därmed chansen att göra mål fem matcher i rad.

Sammanfattning

Totalt sett en relativt svag insats av ett VIK som hade svårt att få igenom riktigt vassa skott på mål. SSK vann rättvist efter att ha dominerat period två.

Ljusglimtarna var Robert Kimbys centerspel och tekningsvinster. Stefan Wargs mycket solida backspel lovar också gott. Givetvis var det också en fröjd att se Kevin Weiskog sprätta upp två fina mål i nättaket. Även Markus Kinisjärvi slet hårt och ser ut att gå mot en bra säsong.

Brady Leisenring hade nog en ”off-night” och blandade och gav, liksom Marcus Eriksson. Lasse Johansson kan inte lastas för målen, men bitvis tappade Lasse någon retur för mycket.

Jonte Berg glänste några gånger med sin enorma skridskoåkning, men var för kvällen ”bortslösad” i en ren brunkarkedja med Marcus Söderkvist som center igen och Viktor Mårtensson.

Marcus Jonsson gjorde det som vanligt bra med några tacklingar i en kedja med Weiskog och Kinisjärvi. Men det känns som att det bästa vore om man kunde bestämma sig för en riktig fjärdekedja med de renodlade grovjobbarna Jonsson, Söderkvist och Mårtensson helst med en naturlig center. Men det kan vi nog bara drömma om, verkar som Söderkvist får fortsätta att ta tekningar och lira center även denna säsong. Vi får hoppas att Söderkvist har nött tekningar och i alla fall kan ligga över 45 % i år…

Sedan får resten av de offensivt begåvade lirarna vara topp-9-forwards. Är bäst för alla och förhoppningsvis blir det så i de avslutade två matcherna. VIK behöver få fram tre samspelta kedjor som kan hota offensivt.

Det är verkligen prio att hitta en powerplayback. Dagens powerplaybackar Per Helmersson, Stefan Warg, Jonas Emmerdahl och Christoffer Björklund verkar ha svårt att få igenom skotten. Robin Nilsson satt på läktaren denna match trots det fina målet senast.

Västerås tre stjärnor:

1. Robert Kimby – En av få som bra i hela matchen. Vann tekningar och sargdueller. Slog fina pass.

2. Stefan Warg – Mycket stabil pjäs som vann majoriteten av alla lösa puckar. Känns som ett fynd.

3. Kevin Weiskog – Fick inte massor av istid, men är totalt orädd på isen och gick rakt på mål. Verkar ha målsinne efter fyra mål nu i träningsmatchandet. Har VIK äntligen fått fram en målfarlig powerforward?

3 svar

1. Mikael Norén skriver:

Pierre,
    tack för dina synpunkter. Ofta har man olika förväntningar och syn på en match. Och en match kan ha många olika ansikten. Fråga tio personer och du får kanske fem totalt olika versioner hur matchen var. Men samtidigt om jag ska vara självkritisk: Mer korrekt hade varit att skriva att SSK ”hade övertag” eller att de ”dominerade bitvis” i period 2 kanske. Men helt klart kom de ut och körde otroligt hårt i den perioden och tog VIK lite på sängen.

Sedan skriver jag inte att de dominerade spel- och teknikmässigt, menade egentligen att de dominerade i frekvens och skridskoåkning, vilket de gjorde i den perioden. Skottstatistik ljuger ibland. VIK hade mycket mer stressat slarv i den perioden än SSK. Ofta glömmer man hur det såg ut över 60 minuter om man inte antecknar.

Men jag ska försöka hitta till rätt ishall nästa gång 🙂 Så kanske rapporten blir bättre.

Vad tippar du annars dessa två lag i serien Pierre?

2. Pierre skriver:

Mikael,
    Var vi på samma match?
    Jag var i Bachohallen varjefall…. vet att jag låter syrlig i tonen, men du skriver citat ”SSK” dominerade 2:a perioden???
    Det gjorde dom inte,det var en riktig skitperiod av bägge lagen där defensiven vart glömd i omklädningsrummet.
    Stora delar av perioden bestod av sargbök, dåliga passningar, soloåkningar…detta gällde bägge lagen.
    SSK gjorde 2 mål i PP, det första skulle Lasse tagit, en fladderpuck på sidan av en VIK back, det andra en puck om träffar en skridsko och byter riktning till en friställd SSK:are…..
    Bortsett från dessa 2 PP mål vaskade VIK fram de vassaste chanserna,VIK vann även skotten…..
    Skriver av mig bara för att det irriterar mig när du skriver att SSK dominerade…….det gjorde dom då inte.
    Du skriver grymt bra och jag läser allt du skriver, men om du vill bli än bättre så måste du vara korrekt i in bedömmning, att dominera är något helt annat än vad som pågick i 2: a perioden.

3. NisseB skriver:

Kevin Weiskog känns spännande, hoppas verkligen att han vågar ta för sig. Så var det ju kul att han fick fira kontraktet med 2mål!