Västerås föll tungt mot ett betydligt mer kreativt Södertälje

Fredrik Johansson (foto: Rune Åhlén) slet som vanligt men Västerås föll tungt mot ett betydligt spänstigare och mer kreativt Södertälje med 3-1 på torsdagskvällen i Scaniarinken. Femte raka förlusten.

Trots ett tidigt fint ledningsmål genom ett vasst direktskott av allt aktivare Lukas Zetterberg från blå i power play kunde SSK ta över.

VIK kom helt fel in i saker och tog dålig utvisningar, fyra tvåor i första och totalt nio tvåminutare mot Södertäljes tre.

Dock hade SSK kanske lite hjälp av den ganska oisolerade resonanslådan att skapa tryck mot domaren, dags att ta bort några av de ljuddämpande skivorna i Rocklundas tak?

SSK vann skotten i första perioden med hela 15-2, positivt var att se Henrik Lundberg agera strålande i kassen. Annars tungt och trist VIK-spel.

Måste bara nämna, i Fredric Weigel och Anton Holm har SSK hittat en dynamisk duo. De kommer ösa in poäng och mål i vinter, med den förstnämnde som playmaker och Holm visade väldigt bra reaktionstid/skott på sin två mål i kväll.

I andra perioden fortsatte VIK ha problem att etablera offensivt spel och Christer Olsson tog timeout efter 25 minuters spel. Det blev inte mycket bättre och Thegel bombade in 2-1 direkt på en tekning.

3-1 kom efter en helt makalöst fint pass av Weigel till Holm. I tredje perioden var det  bättre och SSK var kanske lite tröttkörda eller så tog de lite lugnt helt enkelt.

Sammanfattning/analys

Vi skriver september redan och blir VIK-spelet inte bättre än så här, ja skotten 31-15 speglade väl matchbilden, kommer Gulsvart få kriga hårt för undvika negativt kval.

Så är det bara. VIK saknade visserligen Lihagen, Berg, Edström och Lidström. Men det måste vara bättre än så här ändå. För det kommer inte finnas någar enkla matcher i serien, inga slagpåsar eller räddningsplankor som det ser ut på förhand.

När VIK åker på en sådan här näsbränna mot ett bottentippat SSK är det inte bra. Visst är det försäsong, men har svårt att tänka mig att det bara går att trycka på en knapp när serien börjar…

Positivt från matchen var att Lukas Zetterberg är på gång på allvar, fint mål i ”Williams-position”, den spetsen kommer bli oerhört viktig i vinter, plus bra grejer av ”Z” över hela banan.

Jesper Andersson gjorde bra saker med Svedlund och ”Z” i sista perioden.

Men generellt visade denna match hur otroligt tunn trupp VIK har, särskilt när tänkta nyckelspelare som Mylläri och Persson hade riktiga ”off-nights”.

Tycker ändå backsidan gör det ok, SSK skapade inte överdrivet många jätteheta chanser.

Tunnast känns faktiskt forwardssidan och vi får be till gudarna att VIK kan hitta medel att förstärka, för om inte laget kan lyfta klasser från detta spel, kommer man vara illa ute varje omgång.