Västerås höll undan och tog hyperviktig trea i sexpoängsmatchen mot Örebro

Messy gjorde sitt första för säsongen. FOTO RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På tisdagskvällen gav Västerås alla fans en massa nya gråa hårstrån. Precis som mot Leksand hemma nyligen var Gulsvart nämligen på väg att ge bort en tremålsledning.

Sånär som på ett missat friläge för Kalle Olsson lyckades VIK hålla undan med andan i halsen fram till 4-2.

Örebro kändes täta och kompakta första tio minuterna av matchen. Även VIK var som vanligt säkra i defensiven och hemmalaget tog över mer desto längre perioden gick.

Det var inte orättvist när Marcus Jonsson styrde in sitt första mål för säsongen. Det var Jonssons blott femte mål på 121 matcher i VIK.

I andra perioden spelade VIK riktigt bra och Örebro gick inte alls att känna igen som på Connys glansdagar.

Närkingarna stressades till misstag och Andreas Lindh, näste otippade målskytt, utökade ledningen till 2-0 efter mycket starkt förarbete av Kenneth Bergquist som rånade Jared Aulin på pucken.

3-0 kom efter ett typiskt Tim Heed-mål där den mycket rörlige backen (i både ben och tanke) fintade ner Marcus Weinstock och nätade från distans. En allt bättre Marcus Söderkvist stod för bra förarbete.

Tim Heed jublar. FOTO RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I tredje trodde nog VIK att det var klart. Först slog Stefan Warg en onödig icing. Efter tekningen lät Warg och Jonas Emmerdahl Jared Aulin stå själv och lätt styra in 3-1 efter 41.19.

Tim Heed, som lever på att ligga på rätt sida om marginalerna, låg på fel sida av dessa då han träffade Johan Wiklanders klubba och 3-2 låg i nät efter en iskall avslutning av seriens kanske målfarligaste kille.

Förutom Kalle Olssons friläge lyckades ändå VIK lugna ner spelet och återtog kontrollen. Visst skapade Örebro några fina chanser, men VIK hade åter koll på Örebro, som föreföll ganska trötta.

Sammanfattning

En hårsmån från ett nytt fiasko. Tacka Lasse Johansson för räddningen på Kalle Olssons friläge. Annars en snäll match där Örebro inte gick riktigt att känna igen.

Intressant att se Tim Heeds backspel, ibland är det en hårfin linje mellan att genialitet och galenskap. Men Heed är så genial för det mesta att vi kan leva med någon miss ibland.

Kul att Marcus Söderkvist och Jonte Berg fick välförtjänta assist efter mycket slit. Söderkvist tog 8 av 13 tekningar och har lyckats spotta upp sig här och ligger över 50 % totalt nu. Mycket starkt gjort.

Dock läge att kasta in Marcus Eriksson mellan Kenneth Bergquist och Mikael Zettergren då Markus Kinisjärvi inte riktigt verkar i form och förlorade 11 av 12 tekningar. Zettergren och Bergquist var bra, men ”Bacon” åkte på en rejäl smäll.

Totalt sett grundlades segern åter i en stark defensiv. Särskilt starkt var att VIK repade sig efter de två målen i början på tredje.

Intressant att se firandet i Viasat i omklädningsrummet med en glad Marcus Eriksson, trots noll speltid. Tyder på bra karaktär och bra lagkänsla – precis som Per Helmersson poängterade under sändning. Laget har en bra stämning där man försöker ta hand om alla nya spelare – en bortglömd aspekt i att Niklas Johansson lyckas så bra med sina värvningar.

Kan man putsa bort att laget tror att segern är klar när man leder med några mål kan detta lag nå långt.

Västerås tre stjärnor:

1. Christoffer Björklund– Den smarte backen komplementerar Andreas Lindh mycket bra. Gör få misstag och bra uppspel.

2. Tim Heed– Indinaren drar ner betyget så klart. Men ligger bakom så mycket framåt i power play och med fina långpass.

3. Patrik Berglund– Tog hela 15 av 20 tekningar och var en jätte över hela plan. Vi njuter.

 

2 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Läktarplats, kul lista! Angående dina tidigare frågor så ska jag tänka på det vid nästa intervju med Fagervall och backar på ”HOT-and COLD”-listan…

 2. Läktarplats skriver:

  Bra val av matchens stjärnor. Jag kryddar med ……
  GODISPOÄNG: Till Tim Heeds mål. Lite vågat med den snygga finten vid blå men sen satt måltrissan hur säkert som helst. Hockeygodis!
  SPETSPOÄNG: Till PP-femman med Bulan, Mickis, Jonsson, Heed och Fornataro. Inte bara för målet utan för trycket varje gång ni var inne.
  HELHETSPOÄNG: Till Lund- och fjärdefemman. För ert trygga spel med fart under hela matchen.