Västerås lyckades slå desperata bottenlaget Södertälje efter tre poäng av Williams

Williams är stekhet efter 2+1 i Södertälje. Femma i poängligan nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Tisdagen den 3:e december 2013 var dagen då något smått unikt hände i VIK-historien. Det var dagen då VIK med eftertryck lyckades skrämma bort ”räddningsplankespöket” mot ett bottenlag, där VIK genom tiderna i princip alltid lyckats förlora mot behövande bottenlag. Och detta mot ett stolt SSK, vilt kämpades i bottenstriden, där VIK vann med 3-2.

Det är också sådan skillnad nu när det är bättre klass, plötsligt, på domarna och då VIK på bortaplan nu slipper spela nästa halva (nåja) matcherna i box play. Var har hemmadomarna tagit vägen? Beröm till domarkåren här. Samtidigt har nog Romano och Caputi tröttnat på Fagervalls hårtork efter onödiga slashings…

Det var totalt sett ett mycket bra väl genomförd bortamatch med ett ganska disciplinerat VIK. SSK hade egentligen bara bra fart de sista 15 minuterna av första perioden. Men SSK skapade några heta lägen och hade någon av skadade Fleury eller Pastrnak fått någon sådan chans hade det nog ringt.

Caputi är också het med nio poäng (3+6) på de senaste åtta matcherna. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Men sedan hade VIK kontroll. Trots stor kontroll i sista perioden kunde man inte döda matchen med ett 4-1-mål. Detta trots stekheta chanser för Freddan, Romano (ribban) och Bergquist rånades av Idoff.

Så det blev som vanligt spännande ända till slutet och snabba och skicklige med ganska osynlige DeSimone reducerade, dock med blotta sekunden kvar.

VIK är nu på väg att befästa sin position som ett verkligt troligt topp-3-lag. Nu väntar ett nytt liknade test på hemmaplan då Almtuna gästar. Ska VIK bli ett riktigt stabilt topp-3-lag måste man även kunna slå bottenlagen.

Sammanfattning

Många var bra i afton. Extra kul att se var McArdle och Bengtsson. McArdle såg så bra ut som han gjorde på försäsongen då han skyddade pucken förnämligt och jobbade stenhårt i man-mot-man och utnyttjade styrkan. Med en McArdle också i högform blir VIK ännu svårare att brottas med.

Bengtsson har varit ifrågasatt men nu visade Röglesonen klass. Först iskall vid viktiga 1-2-målet där han höll i och vände spelet snabbt. Tyvärr fick inte Bengtsson någon assist. Sedan friställde Bengtsson nye Legein med en ljuvlig långpassning. Om Bengtsson fortsätter så här har verkligen NJ gjort en trippel homerun med lånen.

Legein gjorde en lovande debut. Kom till lägen med okey skridskoåkning och sköt två skott på mål. Visade även gott spelsinne då han friställde Romano mycket elegant med en passning från position bakom mål. Spelade dock inget fysiskt. Det kommer nog dröja tio matcher innan vi kan se Legein i någorlunda form på stor is.

Oroväckande var att Mårtensson åter utgick (Bromé kom in i andra och var riktigt bra som vanligt). Ska vara någon ”upperbody-injury”. Skulle det vara exempelvis en hjärnskakning är det inte alls bra för en så tacklingsglad spelare. Om så är fallet får vi hoppas att VIK-ledningen är kloka nog att låta Mårtensson vila riktigt länge.

Annars är det fortsatt en fröjd att se Marklund och Sandberg centra förstakedjorna. Särskilt Sandberg är en härlig tekniker som är utmärkt på att transportera pucken. Kan ett sätt vara att betala SHL-lagen en summa för att behålla dessa istället för att lägga pengarna på en ny center, om man inte hittar någon super?

Dessutom åter en liten offensiv uppvisning då Williams visade bra fart och gjorde en oerhört vackert mål som mot Djurgården hemma med full fart genom mittzon.

Tio poäng på de sex senaste av Williams nu och 29-åringen är hastigt och lustigt femma i hela poängligan, faktiskt på samma poäng nu som tidigt hypade KHK:aren Alexander Bergström som gjorde mål på allt ett tag.

Säsongen är lång…och SSK har alltjämt tid. I DeSimone har man en stor, snabb och teknisk center som borde kunna driva laget uppåt tillsammans med Pastrnak, Fleury och Gregoire. Men det gäller att just denna kvartett lyckas, för bakom ser det kanske aningen tunt ut offensivt.

Västerås tre stjärnor:

1. Jeremy Williams – Speluppfattningen, tekniken och skottet gör att NJ:s tunga nyförvärv ständigt är ett hot. Uppfattade situationerna snabbt vid båda målen och visade sedan skottklassen.

2. Kenndal McArdle – Slet och vann puckar som vi inte sett sedan den starka försäsongen av McArdle. Skönt besked att McArdle är på gång igen efter att ha trampat vatten innan skadan. Frågan är bara hur mycket offensiv som finns där.

3. Rasmus Bengtsson – Mycket stabilt backspel och iskall vid viktiga 1-2-målet. 20-åringen serverade också Legein ett bra läge med en lång ”Mitellpassning”. 20-åringen verkar vara på G.