Västerås med mycket decimerad backsida orkade inte stå emot forcerande Södertälje i sista perioden

Vi börjar med det positiva. För femte matchen i rad var VIK redo att spela då Södertälje gästade på tisdagskvällen. Det är viktigt att fortsätta på den vägen, och inte något VIK-fans varit bortskämda med. I en fartfylld och välspelad match kunde Södertälje till slut vinna med 4-2 efter sent vinnarmål av Matt Read och mål i tom kasse av Damien Fleury.

Innan match blev det klart att Andreas Lindh inte kunde spela, vilket gjorde att man tvingades kasta in juniorbacken Andreas Sojé som extraspelare och Markus Kinisjärvi fick åter spela back.

Matchens inleddes i ett högt tempo med bra puckkontroll från båda lagen. Båda lagen var redo att spela och det var en fröjd för de 4102 i ABB Arena. Damien Fleury höll sig framme efter lite svagt markeringsspel av Marcus Söderkvist fram till 0-1 efter 12.03.

Dave Lundbohm gjorde en riktigt bra comeback. RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I andra hade VIK svårt första sex-sju minuterna då SSK pressade, men sedan vände VIK på steken efter ett mycket fint mål där en mycket vass Dave Lundbohm först hittade Mikael Backlund och sedan hittade ”Mickis” Patrik Berglund med en riktigt fin pass fram till 1-1 efter 29.59. Sedan stod NHL-proffset Jonathan Eriksson för en grov indian som Brady Leisenring utnyttjade fram till 2-1 (hur det kunde bli assist på detta är en gåta). Sedan åkte domaren på en smäll och linjedomarna fick ta över.

RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I sista perioden kom SSK ut stenhårt och VIK drog på sig utvisningar (varav en onödig med för många spelare på isen). SSK sög musten ur ett VIK med ett mycket orutinerat försvar, Stefan Warg fick dra ett tungt lass som pappa i försvaret.

SSK vände inte orättvist på matchen efter två lite snöpliga mål där puckarna studsade rätt för kringellaget.

Sammanfattning

En mycket bra match med en fin inramning av en aktiv publik över 4000. Men till slut orkade inte VIK föga förvånade att stå emot med två forwards som backar och endast 22-årige Stefan Warg som riktigt defensiv traktor i försvaret. Men även forwards såg aningen trötta ut i sista perioden.

Brendan Mikkelson är mycket välkommen. ”Problemet” var bara att Dave Lundbohm gjorde en mycket bra match och känns mer eller mindre omöjlig att peta efter detta lir särskilt första halvan av matchen. Lundbohm var en av de bästa VIK:arna och det var helt annan fart på Lundbohm då han slapp ha sin belackare Mats Waltin i båset. Måtte man kunna fixa ett dubbelpass åt någon av dessa. Lundbohm klingar ju också europeiskt. Amerikanen matchade väl ihop med Backlund & Berglund, en kedja som är här för att stanna.

Stefan Warg har växt fram som en jätte i försvaret. Det syntes redan på försäsongen att Warg har det lilla extra i pondus, och nu har bitarna fallit på plats. Utan Wargs stora backspel och vinnande duellspel skulle det vara mycket tungt. Per Helmerssons och Andreas Lindhs fysik saknades verkligen i tredje perioden då SSK var riktigt heta.

Robert Kimby kändes också igen från den pigga försäsongen och vann hela nio av elva tekningar. Dock fortsatt tungt i målskyttet då Kimby brände chans till 3-1-mål efter fin pass av Kenneth Bergquist. Kimby står faktiskt kvar på endast två poäng (1+1) efter 17 matcher. Här finns mycket mer att hämta om Bålstasonen kan fortsätta spela som i afton.

Matt Fornataro kändes lite trött genom matchen och måste snabbt hitta tillbaka energin. Centern har fortsatt svårt i teken och vann bara åtta av 20 tekningar. Totalt bara 43 % vunna och kanske dags att Brady eller Zettergren får börja testa att ta teken?

Lånet Oscar Bäcklin (hade fått namnet tryckt på tröjan, vad betyder det?) gjorde en ny solid insats. Påminner lite om en annan nummer 7, Andrei Lulin och lite Andreas Lindh. Dock tröttnade Bäcklin rejält i sista perioden och gjorde några missar som vi inte sett tidigare. Men kanske inte så förvånade i en så tempostark match, den blott andra allsvenska i karriären för Brynäsprodukten.

Forwardsen Markus Kinisjärvi och Marcus Söderkvist gjorde åter fina insatster på backen. Kanske är det nyttigt att testa nya positioner? Viktor Mårtensson hade några riktigt bra byten i första perioden och Big Vic är helt klart på gång.

Nu väntar en ny stenhård kamp i Mora på torsdag. Förhoppningsvis finns Mikkelson på plats med ett dubbelpass på fickan. Vi vill ju se mycket mer av Lundbohm och Leisenring.

Västerås tre stjärnor:

1. Stefan Warg– En gigant på isen i dubbel bemärkelse. En av de bästa backinsatserna på mycket länge.

2. Patrik Berglund- Liksom Warg viktig med sin fysik. Numera en allroundmässig tvåvägscenter. Mycket fint mål i krysset och vann som alltid majoriteten av tekningarna.

3. Dave Lundbohm– Låg bakom 1-1-målet. Mycket smart och alert på isen. Fick dock inte komma till skott ofta, då han hade en tuff uppgift eftersom han ofta fick matcha mot stora NHL-backen Jonathan Eriksson.

9 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Håller inte med dig alls. Men det är väl charmen. Man kan se saker olika, en match har många ansikten. Jag kanske behöver köpa nya kontaktlinser 🙂 Eller du 🙂

 2. gulsvart1913 skriver:

  ”Helheten är ett ord som man kan lära sig innebörden av om man ska yttra sig”

  Helheten var att VIK förlorade och att 82 och 68 starkt bidrog till att så blev fallet.

  Det kan du aldrig förklara bort hur mycket du än vill. Såg du själv matchen? Eller satt du och funderade på hur bra Lundbohm var i Växjö för 2 år sedan. Lev i nuet människa!

 3. Mikael Norén skriver:

  Läktarplats, kloka synpunkter från dig. Ja, det var ju en fin dragning där som Lundbohm gjorde som fixade pp.

 4. Läktarplats skriver:

  Ja Micke det var ju ungefär vad jag skrev: ”Lundbohm bjöd både på TOPPAR och floppar och behöver nog ytterligare någon match för att säkra sin plats”. Förutom den topp som Thalberg nämner så var det ju Lundbom som låg bakom den utvisning SSK drog på sig och som sen ledde fram till ”1-1 målet signerat Lundbohms fantastiska sargpass, Backlunds blindpass och Berglunds avslut”
  Det ska bli intressant att se vilken av amerikanerna Brandy eller Lundbohm som får spela mot Mora om Mikkelson är med och stärker upp backsidan.

 5. Mikael Norén skriver:

  Läktarplats, Johan Thalberg som är den mest klarsynte VIK-analytikern enligt mig skrev följande:
  ”1-1 målet signerat Lundbohms fantastiska sargpass, Backlunds blindpass och Berglunds avslut bevisade vad elitserien gått miste om när de stängt ute majoriteten av NHL-spelarna. VIK hade stora delar i matchen en förstafemma som gjorde skäl för sitt namn. Lundbohm kan vara den sista pusselbiten som saknats i forwardsuppsättningen.”

  Thalberg vet dessutom vad det handlar om på isen. Att då totalsåga Lundbohm som usel som vissa gör, då kan man inte varit på plats eller varit för upptagen med att käka korven. Visst var det lite toppar och dalar, som för de flesta spelare. Men sådan kemi Backlund-Berglund-kedjan hade med Lundbohm har jag inte sett tidigare.

 6. Ludde skriver:

  Jag blir bara mer och mer besviken på patrik berglund.. enligt min mening är han alldeles för slö och nonchalant och i backchecken glider han bara.. tycker lundbhom gjorde en okej match ändå.. vann hyffsat med puck vid sargerna.. men jag förstår inte hur man kan vika ner sig ändå

 7. Läktarplats skriver:

  Bra sammanfattning Micke men Gulsvart1913s kommentarer tyder nog på att även han var på matchen. Lundbohm bjöd både på toppar och floppar och behöver nog ytterligare någon match för att säkra sin plats, eller blir det Finland igen? Backarna, bla Söderkvist, bjöd åxå på toppar och floppar, men vad är att vänta då så många är skadade på backsidan?
  Men visst var det en härlig match i två perioder då ALLA VIKarna var på bettet oavsett vilken formation som var på isen. Men vart tog orken vägen i tredje och var fanns VIKs ledarfigurer? I tredje var det väl egentligen bara Warg av ledarfigurerna som stred fram till att matchen var körd vid 2-4.
  Men jag som gillar hockeyfinesser kunde i tredje njuta av firma Fleury. Hans finesser och de droppassningsanfall som SSK tillämpar är härligt att se. Det var ju samma effektiva anfallssystem SSK tillämpade då man körde över VIK på sin hemmaplan.
  Kanske något för VIKs yngre förmågor att anamma? Eller går det stick i stäv med Fagervalls idéer?

 8. Mikael Norén skriver:

  En klassiker- Såg du matchen gulsvart1913? Man kan fokusera på olika saker. Helheten är ett ord som man kan lära sig innebörden av om man ska yttra sig. Vissa tittar på andra saker under match. Titta mer noggrannt nästa gång. Ett stalltips från mig till Dig.

 9. gulsvart1913 skriver:

  Lundbohm bra?

  Hur i helvete kan man ens ha de orden i samma mening?

  Han är och förblir en värdelös spelare som hör hemma i Finland´s b-liga.

  Han la ner pucken i zon. Mickis gjorde arbetet.

  Marcus Söderkvist gjorde åter fina insatster på backen?

  Ja vist, han låg ju bara bakom 0-1 och 2-2. Men ja det är ju inget man kan rå för.

  Noll trovärdighet på dig Norén!