Västerås och Karlskrona turades om att köra över varandra men Själins blålinjebriljans blev tungan på vågen i emotionellt viktig seger i den så hypade gratismatchen

Fredrik Johansson & Co. fick fira. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Tio utmärkta minuter i början och i slutet räckte för VIK mot ett playoffjagande Karlskrona i gratismatchen på onsdagskvällen. VIK vände sent och vann med 3-2. Detta efter fina prestationer av Calle Själin på blå då Lukas Zetterberg och Kelsey Tessier gjorde sena mål.

Det var nog runt 4000 på läktaren med 4623 lösta biljetter – bra siffra med fint klirr i kassan trots att hemmaspelet inte direkt lockat folk. Inför match presenterades det att superveteranen och den så mångsidige VIK-legenden Fredrik Johansson förlängt sitt kontrakt över nästa säsong. Tröjhissningen får vänta minst en säsong till.

VIK skapade mest i första med bra stämning i ryggen i en alltså ganska välfylld hall, dock en del luckor på sittplats. Benker och Leduc låg bakom det mesta i första. Det var 9-1 i skott efter tio. Sedan jämnare. Nära i slutet efter enormt förarbete Leduc precis i slutet, men skyttet vägrar lossna för Younan som glädjande nog var tillbaka.

Enda behållningen i andra perioden var Skedungs pass till Fredrik Johansson vid 1-0 i PP. Sedan extremt lågt tempo, men trots det uselt passningsspel (!).

Källström lämnade plötsligt sin gubbe vid 1-1, märkligt backspel då det såg ut som Källströms markering gav KHK fri lejd att styra in trissan. Detta i ett PP där Anthon Eriksson hade åkte ut, till synes ytterst suspekt, efter att ha ramlat in i bortaspelare.

Younan med flera hade sedan feltajmat ett byte och liten tavla Myrenberg gav 1-2 efter 39.13, psykologiskt tungt. Samtidigt blixtrande fin spelvändning av KHK där.

Främst var pass och mottagningar problemet i andra perioden. Fundamenta som inte satt. VIK inledde även utomordentligt letargiskt i tredje. Efter sex minuter hade KHK 8-1 i skott och efter 13 minuter hade gästerna otroliga 14-1 i skott! Myrenberg räddade då VIK.

Men mitt i bedrövelsen visade Lukas Zetterberg sina utmärkta händer. Detta då forwarden slog in 2-2 på tennis efter ett tungt direktskott på blå från Calle Själin efter 52.34. Detta efter en bra tillbakapass av en allt piggare Marcus Bergman.

Det målet gav VIK massor av ny energi. Gulsvart vaknade från de döda. Paananen hade gjort om i kedjorna och det gav till slut effekt. Öhrn fick spela med Rundkvist och Lunsjö, Zäta med F.J. och Bergman. Tessier med Hertzberg och Benker, en gammal goding som direkt gav utdelning och segermål.

VIK radade upp chanser och vann skotten 8-2 sista tio av perioden, lagen körde alltså över varandra växelvis.

3-2 kom efter nytt strålande spel på blå av Själin då den NHL-draftade backen elegant öppnade en skottväg genom fina finter och skottreturen kunde Tessier raka in, för sitt blott andra mål på de 13 senaste matcherna efter 56.12.

KHK hade några vassa chanser i slutet men Myrenberg tog revansch efter en mindre bra andraperiod och tog alla 16 KHK-skott i sista perioden.

SAMMANFATTNING

Så skönt på oerhört många sätt för alla och hela klubben att vinna denna så hypade gratismatch. Med hela 4633 lösta gratisbiljetter måste man landat på runt miljonen in i skattkistan.

Åter avslutade VIK en match väldigt bra sista tio minuterna, precis som i Södertälje senast. Alla som klagar på fysträningen fick en ny törn i sin analys. Men det är klart att den här svajigheten beror på något.

Det kanske mest trevliga beskedet denna afton var att Calle Själin åter gjorde en stark insats offensivt och i spelet med puck, precis som i Umeå häromsistens. Det finns enligt många enorm potential i Östersundskillen och tecken finns på att saker börjar falla på plats.

Younan var tillbaka efter skada, vilket också det gav backsidan mer power offensivt. Både Younan och Leduc var nära att ge varandra flera mål efter lysande offensiva prestationer. Men utdelningen kommer att komma om de fortsätter så här.

Men tyvärr var det alltså 40 riktigt svaga minuter. På nytt hade VIK långa stunder problem med hemmaspelet och mot formsvaga motståndare från tabellens mitten/bottenskikt.

Så det totala budskapet till sportchef Patrik Zetterberg inför helgens transfer deadline var fortsatt att laget behöver förstärkas. Detta bara såklart O-M man nu vill, och kan, satsa på att försöka göra denna säsong så lång och framgångsrik som möjligt.

Intressant var att Paananen valde att frångå sin sjubacksrotation då Kaijser bara fick ett byte, detta efter att ha fått 18 minuter senast i par med Leduc. Uppenbarligen är ledningen inte så imponerande av Kaijsers start. Samtidigt blev det mycket jaga i denna match med massor av istid på Leduc, Jansson och Younan (och Källström fick hela 19 minuter!).

Generellt sett är passningsspelet för dåligt och i PP kladdar många spelare alldeles för mycket med pucken. Detta då man tar emot och måste titta ner och hantera pucken istället för att gå på instinkt och leta klapp-klapp, något som måste till för att lösa upp bra försvar i en tuff slutspelsserie längre fram.

Men om laget får vara skadefritt nu mot slutet kommer givetvis kemin öka och spelare blir allt mer matchtränade efter sina skador. Kommer dessutom kanske någon spetsspelare, som Zäta Sr. i bästa fall hittar, kan denne förhoppningsvis mycket välbehövligt kunna höja pucktempot…

PUCKLIGAN

5 Calle Själin

4 Alex Younan

3 Jerome Leduc

2 Sebastian Benker

1 Isac Skedung

8 svar

 1. Gulsvart skriver:

  En tillfällig sk ” Flaxvinst ” gulsvart är nere på jorden redan i nästa match mot MODO sedan fortsätter kräftgången med detta orkeslösa lag och säsongen slutar i moll

  • Bozo skriver:

   Tyckte vaskningen av kedjorna gav gott resultat. Blir spännande mot MODO när de ringrostiga spelarna blir allt mer varma och laget kan spela helt utan press. Få se hur MODO hanterar pressen nu när de fått ge upp första platsen och nu jagas rejält av Timrå. Nya målisen i MODO har inte alls intygat.

 2. Bozo skriver:

  Fatrar inte vilka kedjor man spelat med på sistone. Såg direkt bättre ut när man vaskade och fick bl.a tillbaka fantastiska Hertz-Tessier-Benker. Rundqvist hamnade på en kant och blev genast bättre och släpp teka som han inte alls behärskar.

  • Gurkan63 skriver:

   Mikael Noren, jag är en av besökarna på din sida och jag är en av många som har ifrågasatt fysträningen. Du ger oss en liten gliring men samtidigt så flikar du in med en liten ursäkt,? Det är min upplevelse. Innan jag tex kritiserar någonting så tittar jag över tid och snart slut på grundserien så upplever jag att orken forceckingen från fjolsässongen är som bortblåst så min kritik är befogad. Hur det har blivit så vet jag inte . Jag tycker man ska kunna ge konstruktiv kritik när det är befogad och ge feedback när det är befogad. Att vi ser på hockey på olika sätt finner jag intresant.
   TACK för Ett bra arbete du lägger ner .

   • J skriver:

    De är inte fel på fysträningen. Har du sett hur hårt spelarna tränat på försäsongen innan du spekulerar inanan att de bara beror på de?
    Visst var hon bra som fystränare men kanske lite hypad. De finns vissa lag inom svensk hockey som har väldigt rutinerade fystränare där ändå spelarna presterar helt orkeslösa, sen har vi vissa NHL spelare som knappt tränar fys på sommaren men som ändå orkar dubbelt så mycket som spelarna i VIK. Sen kan jag väl medge att ja, de känns som spelarna är trötta men så ser de ut hos många lag.

   • VIKarn skriver:

    Enligt tidigare intervjuer med Z:a, så va inte Ambjörn helt själv med fysträningen förra säsongen.
    De två som är ansvariga nu, va även delaktiga förra säsongen.
    Att det ser orkeslöst ut nu allt som oftast, tror jag hänger ihop med det mentala.
    Säkert den mentala biten som även gör att spelet varierar så mycket i kvalitet, ena stunden spelar laget som stjärnor, för att i nästa byte se ut att ha tappat all bollkänsla.

 3. Bozo skriver:

  Vila Jansson nu, ser inte frisk ut. Värva en klassback, ta vad som helst men var beredd att betala. Går chansningen hem kan VIK oftare lyckas med sitt spel med ordentliga snabba uppspel. Idag var det rent ut sagt skit efter 1-1 till min 50. 500kkr tycker jag man kan gambla med.

 1. 2020-02-12

  […] Västerås och Karlskrona turades om att köra över varandra men Själins blålinjebriljans blev tungan på vågen i emotionellt viktig seger i den så hypade gratismatchen » VikFanCentral.se — Läs på vikfancentral.se/vasteras-och-karlskrona-turades-om-att-kora-over-varandra-men-sjalins-blalinjebrilj… […]