Västerås orkade åter inte fullfölja en match och Västervik kunde vinna mot till synes efter 30 minuter slutkört VIK – saknas Helena Ambjörn?

VIK:s ork verkar inte vara där sedan man gick skilda vägar med fystränaren Helena Ambjörn... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås föll med 0-3 hemma mot Västervik på onsdagskvällen. Visst är det sådant som kan hända. Men så usla VIK var efter 30 minuter och speciellt i sista perioden innebär, tillsammans med en del andra bottennapp på sistone, att Thomas Paananen har sin jobbigaste tid just nu som annars oerhört framgångsrik VIK-coach.

VIK började helt okey i första perioden. Fredrik Johansson började inspirerat och fixade ett PP. Younan gjorde ett bra instick som ny PP-back då Leduc saknades, innan Öhrn slog en pass i knähöjd som åkte ur zon och åter ett mållöst PP.

VIK radade upp chanser i första perioden: Fredda J. dribblade sig fri, Lunsjö friställde Hertzberg med ”Gretzky-pass”, Hertzberg friställde Skedung och Bergman tempoväxlade och gav Öhrn ett jätteläge, men allt bommades.

Bergman, Fredda J. och Lunsjö började matchen riktigt bra. VIK skapade ett antal heta lägen men Samuel Ward var riktigt het i kassen. Räknade till minst sex riktigt heta chanser för VIK. Västervik hade 1-2 heta lägen i första perioden.

VIK skapade minst fem heta lägen första tio minuterna i andra också, men skyttet var för dåligt: Younan startade ett bra anfall och Hertzberg friställde Skedung, men pucken i magen på Ward. Hassel hade en jobbig kväll och var nära att bjuda gästerna på ett mål.

Benker åkte sig fri och gav Younan en bra chans, men ny bom. Bergman serverade sedan Benker en fet chans, men skyttet var under all kritik i afton.

I slutet på perioden visade Kenny Källström att det finns lite offensiv där då han elegant hittade Skedung i mitten med en långpass, men Skedung hade inte kraft eller fart nog att skapa tillräcklig separation.

Istället förvaltade Västervik ett PP där det åter kändes som VIK tillät för mycket trafik framför Kruse som stördes precis då Kim Johansson satte 0-1 efter 31.09. Jimmie Jansson lät Marcus Westfält åka rakt in framför Kruse som skymdes, kanske skulle Jansson städat bättre där…

0-2 kom sedan De la Rose och Källström stack på ett för tidigt byte, August Nilsson och Younan hann sedan inte försvara. VIK var riktigt svaga efter 30 minuter och föreföll vara helt slutkörda. Västervik skapade knappt mer än sina två chanser som det blev mål på. Gästerna blev dock självklart piggare efter målen.

Inför sista perioden trodde alla att VIK skulle komma ut som bålgetingar, som man så ofta gjorde ifjol under Helena Ambjörns otroliga fysträning. Men tredje perioden var en total flopp, Västervik skapade tre-fyra heta lägen och gjorde hur rättvist som helst 0-3.

VIK sköt alltså bara två skott i sista perioden och skapade inte en enda målchans. Trenden att VIK inte orkar i slutet på matcherna håller tyvärr i sig.

SAMMANFATTNING

Enligt denna bloggs sätt att räkna skapade VIK minst elva riktigt heta chanser de första 30 minuterna. Västervik hade cirka 4-5 heta lägen. Med bättre skytte och normalt PP och utdelning hade det kunnat sluta annorlunda, dock hade nog VIK blivit nästan lika trötta ändå. Tidigare har det inte hjälpt att VIK gjort mål, man har blivit till synes trötta ändå.

Rent spelmässigt gör nog trots allt detta VIK, sett till förutsättningarna, det okey så länge man orkar, men tyvärr verkar man tappa det där extra som Helena Ambjörns träning gav.

Det nya fysupplägget med mer löpning och skivstång i passen verkar ha gjort VIK:arna för baktunga och inte optimerade för att åka skridskor i 60 minuter. Det var inte första gången VIK till synes tappade orken, och med mjölksyra upp till öronen ser man så klart håglös och oskärpt ut.

Vi får nog börja ställa om kraven på detta VIK litegrann, så länge man inte har råd att vässa till laget, och med tanke på att man verkar ha kommit lite fel i fysupplägget.

Denna blogg är medskyldig till att dra upp förväntningarna, då jag tippade VIK som tvåa inför säsongen. Men då hade jag inte räknat med:

1. Att laget skulle tappa sin styrka och ork i slutet av matcherna så här, trots allt ska ju de nya fystränarna följa grunden i Ambjörns framgångsrecept. Och trots allt har man ju många spelare och kulturbärare kvar.

2. Att Benker och Hertzberg skulle ha det så tungt. Väldigt tungt…

3. Att Fredrik Johansson skulle tvingas spela andrecenter.

4. Att Emil Kruse skulle ligga på 88,5 % efter tio starter (hade över 92 % i Västervik)

5. Att vissa hyfsat meriterade backar skulle vara så här bleka och tama.

6. Att markeringsspelet skulle vara så ihåligt och att aggressiviteten runt eget mål skulle vara så låg.

7. Att PP skulle få så svårt.

Det mest oroväckande är ändå att konditionen att spela högintensiv hockey i 60 minuter inte verkar finnas där riktigt. Den återställer man ju inte på en kafferast (eller med att äta hamburgare…) Ifjol var det lagets styrka.

Däremot finns fortfarande möjligheten att förstärka laget med en stark högerskytt, en ledande center och en skottstark back. Men det kommer ju kosta att få ordning på laget via värvningar och det finns ändå givetvis inga som helst garantier.

Begåvade Daniel Öhrn var tänkt som en ledande center men är nog ingen riktig förstecenter i ett lag med SHL-ambitioner (dock en god andrecenter). Öhrn glider än så länge lite för mycket då han transporterar pucken, vilket gör att backarna lättare styr ut centern i hörnen. Här behöver man visa video hur Östman och Frycklund trampade mycket mer med pucken hela vägen in mot mål.

Annars gjorde Bergman, Lunsjö, Freddan och några till lysande matcher så länge de orkade i cirka 30 minuter. Tessier gjorde sin kanske bästa match i VIK-tröjan i halva matchen.

Sedan är det en gåta varför Paananen inte tog en tidig timeout i tredje perioden då laget var så totalt under isen…

10 svar

 1. Bozo skriver:

  VIK känns som en exakt kopia av Löven förra säsongen. Kunnande och tyngd finns men spelet som ger mål sitter inte.

 2. Miko skriver:

  Frustrerande att återigen förlora hemma mot en motståndare som inte ens lär nå slutspelsserien. Noll poäng hemma mot lag som Almtuna, Tingsryd och Västervik. Med bättre poängskörd i de matcherna hade man på allvar varit med och hotat topp-två placeringar. I år har man hittills lyckats med bra poängskörd borta men hemmafacit är med Viks mått ett misslyckande så långt. Från bästa hemmalaget förra säsongen till ett mediokert lag denna som lag som ligger närmare kvalstrecket slår. Jag förstår att slutspelsserien är nåt annat men för att den skall bli intressant är hög placering efter grundserien, åtminstone fjärde plats en förutsättning. Fortsätter man uppvisa dåliga resultat lär det märkas snart på läktaren. Trenden måste helt enkelt brytas snart.

  • Bozo skriver:

   Poängskörden är godkänd. Det är uppträdandet på isen som skrämmer och inger absolut inget hopp. Fortsätter det så här så kommer poängsnittet sjunka för varje vecka. Trenden är allt annat än positiv, snarare sämre för varje match. Poäng sminkar över just nu. Timrå med Dahlėn och VIK med Leduc kommer slåss om vilket lag som kommer 9 eller 10.

 3. Pelle skriver:

  Hamburgare och pizza mm är väl mat som har oförtjänt dåligt rykte. Åtminstone en eller två gånger i veckan kan man väl äta så kallad skräpmat utan att ta skada. Gäller säkert idrottsmän också.

  Förekommer säkert att man stannar till på vägen hem från bortamatch vid någon thaimatkrog tex.

 4. UliH skriver:

  Ja, det där med hamburgare har även jag tänkt på. Är kosthållningen så dålig så kanske det inte blir bättre.

  För er som inte förstår, följ vik på insta.

 5. Bozo skriver:

  Skönjar lite mättnadskänsla hos kulturbärarna. Så här låg energinivå fanns inte i hemmamatcherna förra säsongen när man spelade som att varje match var den sista. Sådant sprider sig även till de nya. Tycker även Paananen verkar lite mätt i intervjuerna.Många känner nog som Dahlbom gjorde efter säsongen i Ettan efter en säsong som förra.

  Det lilla positiva att hungern kan komma tillbaka i en slutspelsserie. I ärlighetens namn räcker en femteplats med detta serieformat.
  Brage kan ju tex inte varit i närheten av 90% när slutspelsserien började.

  Men samtidigt varför ska publiken bry sig innan dess om det ska se ut så här.

 6. Medgångare ? Javisst skriver:

  Sportchef Zetterbergs nybörjartur med att bygga ett lag har som väntat kraschat. Ingenting fungerar längre, varken spelet, spelsystem och fysiken på spelarna verkar vara på korpnivå. Tack Zetterberg, spelare, Paananen och Ivarsson ni har dödat mitt intresse för hockey och VIK

 7. Jan Malmberg skriver:

  Paananen är väl nöjd som vanligt.

 8. Örjan skriver:

  Ambjörn ville väl ha lite högre lön
  Tror jag det var
  Men tydligen ville inte Z ge henne det
  I mina ögon väldigt korkat gjort
  Hon hade väl fysen för A-laget och även för juniorlagen
  Och dom verkar ju oxå vara dåligt tränade
  Nej begriper inte varför man snålade på en av dom viktigaste bitarna i laget

 9. Gurkan63 skriver:

  Jag brukar säga att efter 15-omgångar kan man få en liten fingervisning om hur det kan gå. Det som börjar oroa mig lite grann är att cochningen av Pannanen/Ivarsson skördar ingen frukt det är tredje gången på kort tid som vik står och stampar . När dom kör fast så händer det ingenting dom bara kör på i samma spår. Ingen timeout heller har dö. Gett upp i båset ? Är det någon som vet varför dom bör fystränare till denna säso g ? Varför gå ifrån ett vinnande koncept? Nu har dom ett bättre lag på papperet men det vett alla att det är inga garantier för nya framgångar . Vik kanske skulle försatt hämta spelare från ettan eller egna med. Mång innsläpta mål är det målvaktsproblem Elle försvaret som inte håller måttet ?