Västerås överkom svagt spel och tveksam domare och tog en poäng i Karlskoga

Det var lätt att hålla sig för skratt denna kväll, men VIK tog ändå en poäng, kanske på sin förmodade lägstanivå mot desperat Karlskoga? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK gjorde en ganska blek insats i Karlskoga på tisdagskvällen men lyckades rädda en poäng då Karlskoga vann med 3-2 efter straffar. BIK gjorde det bra matchen igenom och stressade VIK:s gröna och rinkrostiga backsida till misstag.

VIK började annars bra i första perioden och fick faktiskt med sig ett power play tidigt. 0-1 kom också efter att Nilsson-Lindelöf visade fina händer med en ljuvlig macka som Svedlund snappade upp, varpå Myttynen i sin tur serverades en fin pass efter fyra minuter.

Jacob Andersson och många av de unga VIK-backarna hade det jobbigt i egen zon och Andersson trippade vårdslöst en BIK:are och då kom värmlänningarna igång.

Den store lille liraren Marcus Nilsson dirigerade Karlskogas gifta power play och det kändes farligt varje gång domaren letade efter och hittade power play åt BIK. Visst man är färgad och enögd men domaren letade upp hela nio utvisningar på VIK:are, många tveksamma, men flera även slarviga av VIK. Trist att man ofta tvingas skriva om domaren.

I andra perioden slarvade Fransson och Lindelöf-Nilsson hade lite dålig koll på pucken och den sparkades oturligt fram till Thorell som fick öppet mål.

Vid nästa mål hade Mylläri och Cutta problem sedan Davidsson kanske täckt lite dåligt i egen zon. BIK tryckte in både Fransson och pucken fram till 2-1, domaren viftade bort VIK:s protester.

Mylläri sköt 2-2 men då var Gistedt långt utanför målgården och flaxade kanske med armarna mot en anstormande Fredrik Johansson. Pucken var i mål före kontakt. Gistedt lade sig sig ner som den döende svanen och Freddan dömdes istället ut. Carl Berglund hoppade sedan på Freddan med några jabbar. I sista perioden blev Fransson påkörd flera gånger utan att få något med sig.

Cutta drog sedan på sig en slarvig slashing, ingen bra start att börja med sådana utvisningar. Hoppas Filander sade ifrån direkt till tjecken, som annars gjorde en okey debut, matchotränad som han är med långa ben som säkert behöver en startsträcka på tio matcher innan vi vet mer.

I sista perioden lyckades Urbas vispa in en retur fram till 2-2, förarbete åter av Johansson och Mylläri. Sedan letade domaren upp två blatanta fantomutvisningar på Berg och Borgman så BIK fick sina power play, men boxen och Fransson gjorde bra.

I förlängningen gjorde VIK det skapligt, sen straffar och ridå efter tre mycket bleka och plikttrogna VIK-försök till försök. Men det nästan visste vi ju också sedan gammalt – att man inte hade någon kraft eller kreativitet vid straffarna och man föreföll tämligen oförberedd på detta moment.

Sammanfattning

Det syntes redan från början att VIK inte riktigt var på plats mentalt – eller vad det var. Passningar och mottagningar funkade inte, puckarna var hala som ålar och gled av VIK-arnas blad på löpande band. Det slogs grova icing-puckar till höger och vänster.

De få gånger VIK fick power play gick det inte alls då passningarna och mottagningar var alldeles för dåliga. VIK fick som väntat bara fyra minuter i power play mot BIK:s fylliga tio minuter. Att BIK skulle få det var programenligt, men visst vore det trevligt med en sådan här hemmadomare även i ABB framöver nu?

Filander valde lite märkligt nog, trots att backsidan var tunn och ung, att rulla på sju backar där division 1-försvaren Lilliehöök faktiskt fick spela 7:08, unge Lindelöf-N. 12:14 och Andersson bara 10:39 i en blek insats av Skellefteålånet, där Andersson hade problem då BIK pressade.

Mylläri fick dra ett stort lass och killen som inte fick förnyat i Danmark (!) lirade hela 26:37. Dock hade Mylläri för en gångs skull en jobbig kväll i egen zon med flera rejäla felpass i par med Cutta som lirade enkelt under sina 20:27. Cutta har pondus och ska bli spännande att följa, även om det är en enkelt spelande back.

Unge och för mig fortsatt något svårbedömde Hampus Larsson fick lira hela 22:18 och Borgman var solid i sina 21:21. Backsidan uppträdde grönt i afton och Cook och Uotila saknades, tillsammans med stabile Johan Jonsson. Några backar kommer alltid vara skadade och kanske behöver NJ ta in en rutinerad pjäs till?

När VIK har så här unga och gröna backar får vi räkna med lite svajigt spel ibland, när man har otur med skador. Egentligen inget konstigt. Vi får bara hoppas att man är snabba att lära av misstagen.

Nick Sorkin var anonym i debuten, dock fick amerikanen beröm av annars mycket transatlantskeptiske experten Harald Lückner, alltid något. Sorkin såg något trög ut och verkade ha lite svårt med balansen. Men såklart väldigt tidigt och bara smekmånad ännu.

Intressant var också att Filander valde att satsa på Svedlund istället för Lantosi bredvid Lihagen och Myttynen, och det betalade sig då Svedlund visade kyla vid assisten.

Lihagen var åter bra i teken enligt Swehockey.se, men i övrigt går det trögt. Centern står kvar på 0+1 efter sju matcher.

Positivt var att kedjan med Murphy, Johansson och Urbas åter var den bästa och låg bakom ett nytt mål. Men övriga enheter måste lyfta sig illa kvickt inför matchen mot Mora på torsdag.

Västerås tre stjärnor:

1. Fredrik Johansson

2. Jan Urbas

3. Cody Murphy

10 svar

 1. Mr H skriver:

  Adde – sa jag det? Nope. Lite nyanserat, tack. Fokuset däremot borde vara något annat.

 2. Adde skriver:

  Tycker man att domarna har varit bra i årets hockeyallsvenska så kan man inget om hockey. Så sent som igår i matchen aik-lif gjorde dom ju bort sig & dömde två st felaktiga mål för gnaget. (då är jag ändå aik fan)

 3. Mr H skriver:

  So? Cry me a river…

 4. Gurk-Hawkmoon skriver:

  Mr H och HR, det som är speciellt med VIK och förhållandet till domarna är att kommentatorerna (som ju hejar på hemmalaget) vid åtminstone två bortamatcher (Timrå och Almtuna tror jag?) vid flertalet tillfällen sagt att VIK har haft otur med flertalet domslut och att deras lag(hemmalaget) fått fördel från domarna.

  Lägg sedan till senaste matchen där följande hände.
  Situation 1:
  Borgman blev slashad bakifrån efter avblåsning och angripen varvid han försvarade sig. Mikael Eriksson som slashade fick 2 minuter för slashing och 2 minuter för Roughing. Borgman två utvisningar för Roughing för att kvitta detta. Detta trots att domarna sagt att man ska stävja bråk efter avblåsningar och vara hårdade mot de som startar bråken.

  Situation 2:
  Kalabalik i VIKs straffområde och Fransson ligger ner med benskydden efter isen och i mina ögon på pucken då jag inte såg pucken någonstans på reprisen. Då trycker Marcus Nilsson in Fransson in i målet och pucken följer efter. Dömt mål. Får man trycka in målvakten på det viset ens om pucken är fri??? Inte enligt reglerna vad jag kan se. Men mål.

  Situation 3:
  Mylläri får en pass efter blålinjen och slår på ett direktskott förbi Gistedt som glider ut precis framför Fredrik Johansson som försöker hoppa undan, men träffar Gistedt EFTER att pucken gått i mål. Målet döms bort. Fredrik Johansson får utvisning för Goalkeeper Interference. Hur det kunde vara värre än medvetet trycka in målvakten i mål som i situation 1 kan jag inte förstå. Och hur målet kan dömas bort för en situation som inträffar efter målet förstår jag inte heller.

  Situation 4:
  Jonte Berg fullföljer en tackling lite halvhjärtat och åker ut för charging. T o m kommentatorerna reagerar här och fattar ingenting.

  Situation 5:
  Carl Berglund håller på att åka sig till ett friläge när han tappar balansen UTAN någon kontakt med någon. Borgman som är på väg in i situationen åker ut för Tripping. Även här reagerar kommentatorerna.

  Titta på dessa situationer. De två sistnämnda är odiskutabelt felaktiga. De tre första kan diskuteras tydligen, men att det ska vara ok att trycka in målvakten i mål, men inte vara ok att åka in i en målvakt som själv åker ut framför en spelare som åker och gör allt för att undvika kollision med målvakten… Ja, jag vet hur jag känner kring det hela iaf…

 5. Mr H skriver:

  Dömer samma domare VIKs matcher varje gång? Det skulle man ju kunna tro. Visst, en hel period i båset – det är udda. Men så verkar det ju vara i varje match. Klant VIK. Det är väl inte bara domarens fel på varje utvisning. I varje match!! Hallå!!
  Dock – starkt av VIK att klara poäng med nya backar utan matchtempo. Hoppas att de hinner komma in i det på ett par tre matcher, även om det kanske är i kortaste laget. Den här gången var det väl lite udda nivå på domarna. I agree.
  VIK behöver väl se efter om det är något system i hur utvisningarna faller. Så att de tar tillbaka makten och påverkan på spelet.
  Bra att de unga backarna får chans att visa något. Bra för framtiden.
  Enl Madhawk så har flera klubbar forwards som inte får speltid i SHL, och visst, så är det väl alltid. Det har NJ säkert koll på, men VIK har ofta haft bra utdelning på lån därifrån och det kan höja lägstanivån. Hoppas att NJs väderkorn hittar rätt.
  Frågan är om Lihagenkedjan ska ändras lite till, men han själv borde fått ihop en handfull poäng till…
  Williams behöver kliva fram mer nu – det händer för lite där.
  Då menar jag målskyttet.
  Freddan bra – som alltid.

 6. Patrick skriver:

  Håller med VIKPelle, det är så rent allmänt att man inte får kritisera domarna för då är man en dålig förlorare men min åsikt är att domarna i HA håller för dålig och ojämn nivå och det är inte bara Vik som drabbas av de utan alla lag och det måste man ju kunna lyfta fram. I det långa loppet så är det lagets kunnande som avgör om dem når framgångar men i det korta perspektivet så kan enskilda lag bli drabbade i just den specifika matchen. Fråga till HR har du sett någon match i HA? I så fall undrar jag vad du anser om nivån på domarna.

 7. VIKPelle skriver:

  HR, så du menar att om flera lags supportrar skyller på domaren så kan ingen ha rätt?

  Du kanske inte såg matchen igår. Jag misstänker det. Kommentatorerna igår, och det har också hänt i ett par tidigare bortamatcher, sa att VIK drabbades hårt av domsluten. Har dom också fel, tycker du?

 8. HR skriver:

  Märkligt att VIK drabbas ofördelaktigt av domaren i varje match. Ännu konstigare att det finns folk från andra lag som hävdar samma sak, dock om sitt eget lag.

 9. Patrick skriver:

  Tröttsamt börjar det att bli med dessa bedrövligt dåliga domare, varje match är dem i fokus för att dem är så bedrövliga, något måste göras, dem förstör ju varenda match. Tycker Vik gör en usel insats framåt svagt passnings spel förlorade närkamper, dålig kreativitet, inga av dem bärande spelarna som kliver fram. Plus till backsidan med tanke på förutsättningarna. Skönt att det är mycket kvar av säsongen då det finns förbättrings potential i allt.
  Nu tar vi och kör över masarna på torsdag.

 10. Erik skriver:

  Blekt rakt igenom. Förutom Fransson som va på rätt plats och dödade vinklar som bara han kan. Men man kan inte luta sig mot han i 52 omg. Så typiskt VIK. Inge engameng alls. Sorgligt.