Inför Karlskoga-Västerås: Debut för Sorkin & Cutta?

Kan nya ritningar och Lantosi få fart på Myttynen & Lihagen? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Efter sex matcher på bara 13 dagar har nu VIK fått matchvila i sex dagar och gästar på tisdagskvällen Karlskoga.

BIK har gått sämre än förväntat och därmed får VIK en ännu svårare afton i Karlskoga mot ett troligen extremt desperat BIK.

Det är tråkigt att skriva om det men vi kan nog redan nu slå fast att mycket kommer avgöras i hur många power play BIK kommer få. VIK har verkligen inte haft tur eller skicklighet med domarna hittills och har snittat hela 6,3 tvåor/match vilket är mest i serien.

VIK har spenderat 67 minuter i box play och lirat 36 minuter i power play! För BIK har det varit 50 minuter i power play och 48 minuter i box play. Nu ser ju dessa siffror lite värre ut eftersom VIK gjort det bra i båda formerna, men ändå.

Att VIK trots alla utvisningar leder serien tyder på styrka och att man borde ha mycket mer att ta ut om disciplinen förbättras. Just i Karlskoga är det också ofta ett oerhört hemmatryck på domaren att BIK ska få sina sex, sju eller gärna åtta power play.

Det är inte klart i skrivande stund om Nick Sorkin eller Jakub Cutta kan lira av byråkratiska skäl. Om inte Cutta kan lira har VIK en lövtunn backsida där Johan Jonsson, Kristians Rubins, Juha Uotila (avstängd 3+1 matcher) och Charlie Cook saknas.

Om Sorkin kan lira blir det högst intressant att se amerikanen med Davidsson & Williams i en ny ”förstakedja”. Lihagen och Myttynen får lira med fartvidundret Lantosi vilket kanske gör spelet rakare och mer passande för främst Lihagen.

Karlskogas tränare Tobias Thermell säger på klubbens hemsida att man fokuserat på att träna spelet utan puck och lyfter fram Västerås starka defensiv.

Backen Jens Skålberg och nye Adam Estoclet saknas och Christian Berglund är avstängd till den 10:e oktober.