Västerås Silly Season 2012-13: Ska vi äntligen få se lite storlek och tuffhet på forwardssidan?

Vi är nog många som så smått börjat smälta denna säsong. En sak som VIK inte haft på länge är några storväxta och tuffa forwards som även kan spela offensivt och visa attityd när det gäller.

 

Greg Jacina var lite den typen när han kom igång och Greg var en av få spelare som stod upp i kvalserien den säsongen. Tyvärr gick det med Greg som med Anton Hedman, VIK verkade ett tag skicka iväg sådana spelartyper innan de knappt hunnit till Västerås.

Dock visade Niklas Johansson att han uppskattar sådana spelartyper i och med satsningen på Viktor Mårtensson och Marcus Jonsson. Båda dessa har attityd och styrka, men behöver lyfta avsevärt i fart och offensivt spel innan de kan kallas riktiga powerforwards. Dock är de unga och kan fortfarande utvecklas.

Tillbaka till lagbygget. Broc Little har redan deklarerat att han vill lämna laget, vilken han i och för sig gjorde redan innan förkvalserien var avgjord. Inte så snyggt, Broc kunde gärna hållit på det till det var över.

William Karlsson lär hamna i AIK eller Anaheim. Luleå och Djurgården har ryckt i Markus Ljungh. Arvid Strömbergs hjärnskakning var så allvarlig att Strömbergs karriär till 90 % risk är över, enligt vad Niklas Johansson sa i VLT. Oerhört trist för Arvid och för VIK då 20-åringen kunde utvecklats till en riktig powerforward.

Dessa kan VIK få behålla:

Mikael Zettergren har kontrakt och avslutade säsongen strålande.

Jonte Berg har precis som ”Z” kontrakt och avslutade också säsongen galant.

Kenneth Bergquist har kontrakt, men tappade allt efter han blev pappa kring jul. Kanske blev familjesituationen med kanske vakna nätter svår att kombinera med hockeyn. Har ett skott och teknik som få. Trots att ”Bacon” spelade hela säsongen utan en riktig center blev det 18 mål. Med en riktig center vid sin sida kan nog Avestasonen göra 25-30 mål.

Marcus Söderkvist har kontrakt. Den nyss fyllde 30-åringen är en viktig kulturbärare som dock måste användas som den rollspelare han är. Känns tungt om Söderkvist ska tvingas fortsätta vara center och fortsätta förlora tekningar. Är som bäst som ytter i en fjärdekedja och i box play.

Fredrik Johansson har kontrakt. Missade stora delar av säsongen och kan räknas in som ett nyförvärv. Hur är det med Johanssons fysiska status efter sådana allvarliga komplikationer efter skadorna?

Peter Öbergs kontrakt går ut, men yttern har varit en av få forwards som kan använda kroppen och spela lite fysiskt och täcka pucken. Kan nog stanna om han får ett skapligt bud. Eller längtar 29-åringen norrut och hemåt Umeå?

Markus Kinisjärvis kontrakt går ut. VIK måste se till att behålla denna center som säkerligen kan vara god för 30-35 poäng nästa säsong om utvecklingen fortsätter. Redan skicklig tekare.

Robin Nilsson tycker jag vi får börja räkna som forward nu. 20-åringen kan utvecklas mycket med sitt skott, fina skridskoåkningen och fina arbetskapacitet. Storleken dock ett minus.

Viktor Mårtensson har ett utgående kontrakt. Det är svårt att se var Bic Vic tar plats, då han helt enkelt kraftigt måste förbättra sin skridskoåkning om han ska bli en riktig allsvensk spelare. Spelsinnet finns där, och frågan är om 23-åringen kan förbättra skridskoåkningen så mycket mer. Frågan är också hur bra kommer Viktor vara när han är 25-26 år? Om vi kickar honom nu kanske vi ångrar oss sedan då han spelar i Frölundas fjärdekedja då han är 28 år… Sånt har skett förr.

Lite samma med Marcus Jonsson, som fortfarande bara är 20 år. Han är ytterst begränsad i det offensiva spelet, men viktig i övrigt. Kan säkerligen vara en riktigt vass pest i fjärdekedjan i ett elitserielag då han är 25…

Tack och hej…

Dave Lundbohm har kontrakt. Men VIK-ledningen kommer garanterat göra allt för att få någon klubb i Europa ta över amerikanens kontrakt. Jag skulle nog vilja utse Lundbohm till den största floppen genom tiderna i VIK, i klass med Kai Tervonen.

Joel Mustonen fick inte alls till det i VIK och återvänder till Skellefteå.

***

Tänkbara kedjor:

Mr X1 – Mr X2- Mr X3

Zettergren- Mr X4- Berg

Öberg – Johansson- Bergquist

Nilsson- Kinisjärvi- Söderkvist/Jonsson

Extra: Mårtensson

Det innebär alltså att VIK kommer behöva två nya centrar och två nya ytterforwards. Sedan kan ju även Johansson spela ytter, där han egentligen trivs bättre. Zettergren gjorde det bra som center, men är ju alldeles för svag tekare till det, det håller inte.

”Rimliga drömvärvningar”:

Drömscenariot vore om VIK äntligen kunde biffa upp laget med två tuffa yttrar som exempelvis 191 cm och 95 kg Jordan Smotherman som gjorde 60 poäng i Danmark. Plus 188 cm och 94 kg Ryan MacMurchy som gjorde 76 poäng på 44 matcher i Norge. Dock kommer kanske dessa jagas av rika tyska lag, men det är sådana här typer VIK ska leta efter.

Med dessa två äkta powerforwards skulle VIK garanterat inte lika lätt vika sig när det gäller.

Gällande de två centrarna vore Niklas Fogström guld värd att få hit från Mora. Redan förra säsongen var VIK nära med finländaren. Nu kanske det är dags för VIK, lika var det ju med Stefan Andersson som NJ lyckades landa på andra försöket.

Vill man ta hit en säkerligen prisvärd mästertekare så finns ju store och tunge Adam Hobson i Borås som en tänkbar tredje- eller fjärdecenter. Hobson ligger alltså runt 60 % (!) i vunna tekningar.

Kanske inga riktiga drömvärvningar, men samtidigt ett lagbygge som då skulle innebära att ledningen kanske har råd att försöka skaffa en riktigt förstekeeper och en god allroundback med ledaregenskaper.

Sammanfattningsvis:

  • VIK behöver en riktig, gärna storväxt och modern, förstemålvakt som backas upp av någon av de lovande och storväxta juniorerna.
  • VIK behöver minst en spelskicklig allroundback med ledaregenskaper.
  • VIK behöver två nya centrar att komplementera till Johansson och Kinisjärvi. Eventuell tre nya centrar behövs om Johansson får fortsätta sin succé som ytter.
  • VIK behöver två riktiga powerforwards med tuffhet, storlek och målsinne som inte viker sig när det gäller.

Alltså sex nyförvärv som skulle lyfta detta gäng med mer storlek och attityd som gör att ”sämst-när-det-gäller”-stämpeln för evigt kan tvättas bort…

pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:64:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2012/04/081-Kopia.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

Tweets

Örnie 🦅 - AvatarOrnie1939Örnie 🦅

@martin_park021 @VIKFanCentral Jag tänker tvärtom, att låta lagkamrater översätta och bli som "faddrar" blir en sna… https://t.co/EnVCAm8VfN

SvaraRetweetFavorit
Martin - Avatarmartin_park021Martin

@VIKFanCentral Kopplat till importer och acklimatisering, vet att VIK kör Svenska som formellt språk, men såg C-Mor… https://t.co/qnzvWhk4ex

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @hjelmtobias83: Ska bli intressant att se om han blir avstängd denna säsong. När han gjorde samma sak på #12 förra säsongen gav det inge…

SvaraRetweetFavorit
Niclas Gustafsson - AvatarnisselovuddNiclas Gustafsson

@VIKFanCentral Ja så är det ju men om dem ska få chansen att hålla JVM klass måste dem få chansen i ett A-lag oxå .… https://t.co/5glxsmQtXa

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto