Västerås studsade åter tillbaka i Karlskoga och intog serieledning

Om du ser en stjärna som lyser lite, lite starkare än de andra, så är det Mathias Bromé. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Mathias Bromé och Jonas Fransson var lirarna för kvällen då VIK åter tog en fin bortaskalp i Karlskoga. VIK vann med 2-1 och gick därmed upp i serieledning.

Det syntes från start att VIK var uppe på banan igen efter den senaste hemmadebaclet mot Timrå. Bromé visade klass då han nästan lite på Peter ”Foppa” Forsberg-manér rundade kassen så snabbt som bra riktiga lirare kan och 0-1 låg i nät efter 5.48.

Williams har nog upptäckt vilken go glad värmlänning den där West-something är… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

BIK replikerade dock snabbt sedan VIK slarvat i ett uppspel fram till 1-1 blott 24 sekunder senare. Resten av perioden hade VIK åter lite svårt att komma ur zon vid vissa tillfällen då BIK forecheckade med många man. Dock hade VIK några riktigt bra lite längre anfall också som vi inte sett på ett tag.

I andra perioden kunde Bromé åter näta efter fint förspel av VIK:s kanske två mest skarpa hockeyhjärnor, Williams & Mitell. 1-2 efter 34 minuters spel.

Fransson är numera Kaizer Frans av Västerås på samma sätt som Henke L är the King i N.Y. Efter kvällens bravader har kejsaren nu exakt samma räddningsprocent, 93,7, som Lasse Johansson hade ifjol Kusligt.. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sedan hade BIK chanser men Jonas Fransson var på nytt fantastisk och tog 35 av 36 skott, även en straff i slutet.

Sammanfattning

Eftersom Djurgården besegrade Malmö i afton var det jackpot i VIK-land ikväll. Serieledning igen, kan vara på riktigt om Rögle slår Karlskrona hemma. Förresten, får inte seriesegraren ett pris, 100 000 kr eller något?

Sedan börjar nog Bromé på allvar bli en spelare att räkna med, vilket undertecknad såg direkt (ursäkta skrytet, man är förträfflig allt som oftast) första matchen i A-laget just i Karlskoga:

”Unge stjärnskottet från J20 Mathias Bromé visade att han är för att stanna med rapp skridskoåkning, fin teknik och hög arbetsmoral. Mycket spännande fortsättning följer för 19-åringen som med dagens insats måste få rejäla chanser framöver med bra medspelare och istid i power play!”

Det är hög tid att Bromé får börja spela i powerplay och i en bättre offensiv omgivning. Frågan är hur bra Bromé kan bli. Killen har ju precis allt utom storlek. Sällan man ser en lirare med både teknik, fart och så hög arbetsmoral.

Positivt var också att nu börjar tekningarna sitta bättre. McArdle vann alla sins fem, Fornataro 60 % och Marklund. Väldigt positivt då nu Fornataro totalt ligger på hela 54 % vunna, faktiskt Kevin Doell-nivå.

McArdle som inte tekar så mycket ligger på lovande 56 %, Freddan har lyft sig tillbaka till 50 % och Marklund har åter närmat sig 50 % vunna tekningar. Starkt jobbat där! Tror nog att det har att göra med att man tränar på det och ger sig f-n på att vinna.

Nu gäller det att snabbt ladda om inför hemmaspökesmatchen mot Löven, huhaligen, hur ska det gå? På hemmaplan håller VIK:arna så krampaktigt hårt i sina klubbar att händerna vitnar. Vad i tusan kan man göra åt det?

Västerås tre stjärnor:

1. Mathias Bromé – En stjärna är född, det kan vi nog våga säga va? Vi som ser Bromé slita och dribbla varje match börjar nog förstå att grabben är något speciellt.

2. Jonas Fransson – New York har sin King Henrik, men vi har Kaizer Frans. Kusligt nog nu exakt samma magiska räddningsprocent som Lasse Johansson hade ifjol, 93,7 %…

3. Jeremy Williams – När VIK inte skapar så mycket är man beroende av enstaka spetsinsatser som den fantastiska passningen till Bromé som gav segern.

6 svar

 1. GL skriver:

  Blir lite fundersam över kritiken mot backarna.
  Jag tycker att VIK:s backbesättning är bland de bästa i HA. Det är riktigt svårt att få bra lägen mot VIK.
  Igår var Fransson fantastisk men glöm inte backarnas uppoffrande spel. Trots öppet mål lyckas backarna rädda pucken eller låsa Karlskogas forwards vid ett antal tillfällen. Lindh och Emmerdal räddade några situationer igår där Fransson är överspelad.
  Vid många matcher denna säsong har motståndarna klagat över att dom ”inte kommer in framför mål”. Vad beror det på? Jo de flesta backarna är riktigt starka och riktiga krigare.
  När det gäller uppspelen så håller jag med Lillgurkan att VIK borde försöka spela två spelskickliga backar ihop för att kunna spela bort motståndarens press.
  Men det räcker inte för forwards måste också hjälpa backarna på ett bättre sätt. Vissa forwards verkar INTE vilja ha pucken eller verkar rädda att ta emot de passningar som kommer, man vill gärna bara styra den vidare till någon annan. Det var t.ex vad som hände igår vid 1-1 då Caputi styrde pucken till en motståndare som gav ett 3 mot 2 läge.
  VIK i serieledning!
  Nu tar vi Löven!

 2. JL skriver:

  Vid avancemang till SHL krävs ett helt nytt lag.

  Inte en back i truppen räcker till. Kanske 2-3 forwards.
  Fransson den enda som håller bra SHL-klass.

  Med en genomsnittlig HA-målis denna säsong är det inte säkert att top7 grejats

 3. Lillgurkan skriver:

  Otroligt skön seger.. men tycker fortfarande att man ska sätta Helmer/Lindh i samma backpar, så kan de spela sarg ut bäst det går..
  Problemet är som sagt att andra lag sätter stenhård press på Mitell/Emmerdahl, vilket leder till att Helmer/Lindh får slå ”uppspel” (mestadels icing eller sarg ut).

 4. Anders Wessner skriver:

  Riktig kämpar match och en härlig seger mot trollen i Karlskoga!

  Rasmus: Funkade inget vidare har jag för mig, tror NJs avhyvling efter Timrå matchen har större effekt. 🙂

 5. Rasmus skriver:

  Hörde nått om att någon tidigare säsong så satte sig HV71 i bussen o åkte en sväng innan hemmamatcher, för att få bortamatchkännslan?
  (Spelade tydligen bra borta men dåligt hemma.?)
  Kan väll inte gå sämre?
  Haha!!