Västerås tog sig samman och nollade Asplöven efter två poäng av ”Lill-Firsov”

Marcus ”Lill-Firsov” Eriksson visade prov på mycket snabba och fina händer vid 1-0-målet. FOTO: RUNE ÅHLEN FOTOBLOGG

På söndagseftermiddagen tog ett disciplinerat Västerås sig samman och slog Asplöven hemma med 3-0. Ett Asplöven som kom från en mycket imponerade 6-2-seger i Mora.

Därmed tog sig VIK förbi Djurgården i tabellen som överraskande föll hemma mot Tingsryd.

Från start syntes det att VIK ville äga denna match. Det var bra fart på alla femmor och gästerna från norr tvingades ta utvisningar då man inte hängde med.

I det tredje power playet visade Marcus Eriksson prov på sina fantastiska händer då han snirklade in pucken från position bakom mål. 1-0 efter 19.13.

Det var VIK:s period förutom då Asplöven fick riktigt bra tryck nere i VIK:s zon under några långa sekvenser. Men Lasse Johansson stod tryggt där bak och lät puckarna komma till honom.

I andra perioden kom Asplöven upp mer och kvaliteten på VIK:s spel sjönk avsevärt. Asplöven kom i några spelvändningar där VIK tappade folk och det blev farligt framför Lasse.

Precis när det behövdes som mest klev Kenneth Bergquist fram och satte viktiga 2-0 efter 33.31. Det var ”Bacons” första mål på 14 matcher och första mål sedan den 17:e november i 5-1-segern hemma mot Karlskoga.

 Markus Kinisjärvi satte påpassligt sitt första mål på 22 matcher. Hoppas nästa kommer snabbare. FOTO: RUNE ÅHLEN FOTOBLOGG

I tredje perioden hade VIK ganska bra kontroll och Markus Kinisjärvi kunde sätta sitt första mål på 22 matcher fram till 3-0 efter 44.55. Senaste gången Kinis nätade var i 4-1 segern hemma mot Almtuna den 26:e oktober.

Sammanfattning

Ett steg i rätt riktning för lagmoralen och kampspelet sedan NHL-proffsen drog. Positivt var också att Per Helmersson gjorde sin första match efter att ha missat hela 30 sedan skadan i Malmö den 2:a oktober.

Kaptenen och disciplinerade kämpen Per Helmersson var tillbaka. FOTO: RUNE ÅHLEN FOTOBLOGG

Matt Fornataro och Marcus Eriksson var pigga framåt och Dave Lundbohm var skottglad som pointman i powerplay. Det syns tydligt att Lundbohm mår bättre nu och är i mycket bättre form än under Mats Waltin. Oroväckande var dock att Lundbohm fick ett skott på kroppen i slutet och haltade av. Detsamma gällde tyvärr Mårtensson.

VIK rullade på sju backar och det fungerade bra. Robin Nilsson ser ut att ha fått mer självförtroende efter den lyckade lånetsejouren i Kallinge. Mikael Zettergren försökte också åka mer skridskor.

Det negativa var att VIK slog av på koncentrationen i andra perioden. Mot ett bättre lag hade det sannolikt blivit något mål i baken då.

Fagervall & Hellgren rörde om en del i kedjorna för att försöka få fart på laget. Känslan är dock fortsatt att forwardssidan skulle behövas vässas.

Nu väntar fyra matcher mot lag som ligger utanför topp-7 – Örebro (b), Karlskrona (h), Tingsryd (b) och Almtuna (h).

Med samma arbetsmoral, målvaktsspel, disciplin och lite mer finess kan det bli 9-12 poäng och möjligtvis lite press på Södertälje som måste börja tappa flytet snart.

Angående disciplinen tog man bara en tvåa. Men den var onödig av Andreas Lindh. Lindh tog även en onödig tvåa i Leksand och här måste Fagervall ryta i så backkämpen håller sig inom ramarna. Ett box play för mycket kan vända en hel match.

Västerås tre stjärnor:

1. Marcus Eriksson – Fick spela center igen och noterades för ett vackert mål, en assist, +1 och vann 10 av 12 tekningar. I Eriksson finns hur mycket klass som helst.

2. Matt Fornataro – Mycket energisk och passningssäker. Ny assist och Fornataro har nästan en poänggaranti varje match. Brände dock igen ett jätteläge men centern har verkligen lyft som tekare – vann 13 av 17 tekningar.

3. Lars Johansson – Höll nollan för sjätte (!) gången. Tog 23 skott och fanns där när det behövdes som vanligt.

2 svar

 1. Bonzon skriver:

  Tycker också att Messy Jonsson gör en helgjuten insats. Han ordnar, med sin riviga spelstil, två viktiga PP. Om jag inte missminner mig så gör ”Lill-Firsov” 1-0 på det andra.

 2. Läktarplats skriver:

  Bra referat Micke och helt rätt VIK-stjärnor från en rätt så sömnig match men med en del godbitar:
  1) Vinst och tre poäng. Det ger råg i ryggen!
  2) Fornataros dolda men skarpa skott som gav retur med 1-0 av Lill-Firsov.
  3) Att Per Helmersson var tillbaks, visserligen matchotränad, men tillbaks.

  Negativt: Knappt 2000 pers på läktarna – var höll klacken till denna kväll?