Inför VIK Hockey – Asplöven: Vågar VIK vinna?

VIK Hockey har en mörk period bakom sig med fyra förluster på de fem senaste matcherna. Gästande Asplöven från Haparanda vann däremot mot Mora med 6-2 senast och har nog mer självförtroende nu än vad de någonsin haft. Om Asplöven har rett ut sina ekonomiska bekymmer och har råd att betala bussen den här gången, blir det en spännande match.

Alla hade nog i bakhuvudet att NHL skulle dra igång förr eller senare och att Backlund, Berglund och Mikkelson skulle ge sig hem. Förhoppningar har såklart funnits bland VIKare i hela landet att laget skulle inte bara ha dragit nytta av sina hemvändande stjärnor, utan även ha tagit lärdomar av dem.

Men VIK Hockey har inte gått att känna igen under de senaste matcherna, och i den första matchen utan stjärnorna, föll VIK platt emot Leksand… Visserligen var det serieledaren som stod för motståndet på bortais, men i det stora hela så måste ett lag med elitserieambitioner kunna slå alla lag, även under en dålig dag. Skottstatsetiken 40-17 säger dock att VIK har en hel del kvar att jobba med. På de fem senaste matcherna har VIK fyra förluster, så VIK Hockey måste upp på vinnarspåret igen.

Innan Patrik Berglund anslöt till laget fanns det gott om spelare som inte bara gjorde poäng utan bokstavligen slet häcken av sig i varje byte. VIK Fan Centrals redaktör, Mikael Norén sammanställning gjorde innan leksandsmatchen över problemet med måltorkan.

”Låt oss titta i statistiken som säger något om VIK:s största problem:

Victor Backman – Första 15 matcherna = 13 poäng. Senaste 17 matcherna = 1 poäng (!).

Mikael Zettergren – Första 15 matcherna = 12 poäng. Senaste 19 matcherna = 5 poäng. (”Z” har fått hård kritik men man får inte glömma att 30-åringen lyfte sig rejält och var en lagets bästa i förra förkvalserien)

Kenneth Bergquist – Första 13 matcherna = 11 poäng. Senaste 13 matcherna = 3 poäng.

Brady Leisenring – Första 15 matcherna = 16 poäng. Senaste 18 matcherna = 5 poäng.

Markus Kinisjärvi – Första 14 matcherna = 3 mål (3 poäng).  Senaste 18 matcherna = 0 poäng. (Kinis har suttit på bänken en hel del av dessa matcher och är fortfarande ett framtidsnamn givetvis)

Robert Kimby – Första 15 matcherna = 2 poäng. Senaste 13 matcherna = 1 poäng.”

En annan aspekt handlar om inställning och försvarsspel. Sedan västeråspubliken fick se Brendan Mikkelsen har innebörden av försvarsspel fått en ny innebörd. Han gjorde skitjobbet, varje match trots att han spelade på korttidskontrakt för en klubb han inte kände till i en stad han aldrig hade hört talas om. Snacka om att vara professionell. DÄR var spelarna i VIK en del kvar att lära. Jag har tidigare visat en liknelse som fortfarande passar ganska bra in på dagens VIK Hockey.

Detta är historien om fyra människor som hette
Alla, Någon, Vem som Helst och Ingen.

Det fanns nämligen en viktig uppgift som måste
utföras och Alla var säker på att Någon skulle göra det.
Vem som Helst skulle ju kunna ha gjort det,
men Ingen gjorde det.

Någon blev arg, eftersom det var Allas jobb.

Alla trodde att Vem som Helst skulle kunna göra det,
men Ingen insåg att Alla inte skulle göra det.

Det hela slutade med att Alla anklagade Någon
när Ingen gjorde vad Vem som Helst skulle kunna ha gjort.

Idag hoppas jag få se ett hungrigt och revanschlystet VIK Hockey som visar att lärt sig av misstagen och vill ta tag i taktpinnen och vågar äga rinken, både offensivt och defensivt.

Matchtips: 3-1