Västerås var klassen bättre än Hammarby då de offensiva backarna åter nätade

Marcus Bergman lär vara högvilt för många allsvenska lag. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med 3-0 hemma mot Hammarby under onsdagen. Det var den sista träningsmatchen och Gulsvart kan stoltsera med sex vinster på tio försäsongsmatcher. VIK saknade Jesper Cederberg (bytt namn), Fredrik Hetta, Douglas Alenbring och Petter Mattsson.

VIK började bäst och Hammarby kunde inte få till några anfall förrän de fick med sig ett power play. Förutom kedjan Holmberg-Lehmann-Bergman hackade det lite då det var en del nya kedjor även denna match på grund av skador.

Gustav Svensson gjorde debut som center i A-laget. FOTO: RUNE ÅHLÉN

17-årige Skarasonen Gustav Svensson (center mellan Lidström/Mattisson) fick göra debut och gjorde inte bort sig. Verkar var en bra skridskoåkare och slog någon fin pass.

I andra perioden tog VIK över mer, vilket skotten 19-7 vittnar om. Lindelöf visade åter sina fina händer då han rakade in en fladdrig sargretur fram till 1-0.

Hampus Wallin hade en briljant assist i afton. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I sista perioden hade VIK fortsatt kontroll. Hampus Wallin visade sitt spelsinne med en strålande crossispassning som skicklige allroundbacken Joel Werner satte i nät fram till 2-0. 3-0 kom i power play efter en fin instickspass av Skiöld till Weiskog som tryckte in den.

Andersson var bra i kassen och tog 40 av 43 skott. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Det kunde blivit fler mål men Sebastian Andersson i Hammarbykassen var bra denna afton.

SAMMANFATTNING

Hammarby var bara tre poäng ifrån att ta sig till AllEttan ifjol. Det är i princip samma lag nu. Det var, trots det, bitvis klasskillnad i afton då Hammarby inte hade mycket mer än bra spel i några sekvenser i första. Skotten blev 43-21.

Dock kämpar dessa lag hårt, men de saknar verkligen spets och skytte sista tredjedelen. Snipers är inte lätta att locka till mitten av Ettan kanske.

Werner visade Skellefteåtakter ikväll. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kvällens utropstecken var backen Joel Werner. Väldigt allround och bra med både framåt och bakåt. Vann många dueller och har bra rörlighet, puckkontroll och distinkta passningar. Krönte sin insats då han smög upp på bortre stolpen och serverades av Hampus Wallin vid 2-0-målet.

Playmakern Holmberg var riktigt bra i afton. HIF hängde inte med. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Från början var det i princip bara Holmbergkedjan som frekvent nitade fast Hammarby i egen zon. Men över matchens gång kom övriga kedjor igång. Kenny Källström utgick av okänd anledning under matchen.

Robin Nilsson är het. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Robin Nilsson är ett annat utropstecken för mig. Nilsson är bättre än vad jag vågade förvänta mig. Strålande kontroll på pucken, bra blick för spelet och jobbar hårt i egen zon. Snacka om klassback på Ettannivå, har svårt att tro att så väldigt många är bättre.

Lindelöf nätade igen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Alex Lindelöf producerade åter och stannade på 2+5 på nio försäsongsmatcher. I Lindelöf och Nilsson har man två riktigt vassa offensiva backar. Lägg till Anton Brandhammar, som är väldigt rörlig och slår en del fina pass, så finns det ett antal unga offensiva backar som gör säsongen hyperintressant. Spelet i egen zon kan dock förbättras för flera av de unga offensiva backarna. Även Werner har offensiv, plus såklart tacklingsglade Jimmie Jansson.

Fredda J kan nog ännu bättre när han kommit in i det nya offensiva spelet än mer. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Fredrik Johansson är bra och skapar saker, men på något sätt tror jag Fredda kan använda sina verktyg ännu bättre mot detta motstånd och i detta nya friare spelsystem. Efter att ha spelat med både hängslen och livrem i ”gamla VIK” kommer nog kraften släppas loss allt mer eftersom.

Playmaker Skiöld har 5+5 efter tio träningsmatcher – poängkung. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Johan Skiöld har nu producerat i nästan varenda match, en ny delikat framspelning idag. Nynässonen blir verkligen en nyckelspelare för offensiven.

Andra nollan för Daniel Wahlberg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Daniel Wahlberg har visat denna försäsong att han håller mot Ettanlag. 95,5 i räddningsprocent totalt och 1,20 insläppta/match är lysande, plus två nollar på fem matcher. Dahlbom måste ha blivit sjuk.

Weiskog backar inte undan. Bra i BP. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kevin Weiskog verkar kunna bli en viktig spelare i box play, tillsammans med Oscar Petterson. Weiskog hade några riktigt bra byten där han verkligen utnyttjade sin storlek.

Ritningarna verkar hålla för Zäta och Paananen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Till sist var det glädjande att se att VIK:arna fullföljde i många kampmoment med tacklingar. Det sög nog musten lite ur Hammarby. På så vis kan VIK dra nytta av sitt välväxta lag, näst längst av alla Ettanlag.