Tankar efter försäsongen, intressant statistik & poängligan – skills finns där men karaktären avgör

Robin Nilsson gör Enköping ännu mer AllEttan-hett. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Den ovanligt långa försäsongen med hela tio matcher och sex segrar är slut. Nu laddas det inför toppfighten direkt mot Mariestad hemma fredag den 15:e september.

Några positiva siffror, taget från Bosse Wallins Twitter, det är försäsong, så vi får ta det med en nypa salt:

 • Spelet i box play: 92.5 %, bara tre insläppta på 40 tillfällen, de tre insläppta kom i samma match, mot Almtuna. Ifjol låg det på usla 77 %.
 • 20.6 % i power play. Helt ok. Ifjol 22,5 %, faktiskt tvåa i hela Allsvenskan.
 • Skotteffektiviteten ligger på 12.2 %. Det är riktigt bra, exempelvis hade Bofors 11,9 % som bästa lag i Allsvenskan ifjol. VIK anno 16-17 var sämst med 8 %.

Dessa siffror i kombination med vad man sett gör att analysen landar i att laget troligen har tillräckligt med skicklighet och offensiv förmåga för att ta sig till kvalserien. Jag tror inte detta lag kommer falla på grund av brist på skills, om nu lagets stjärnor skyddas från fler överfall eller undviker skador.

Troligen kommer det istället avgöras kring vilken karaktär och tuffhet gruppen kan frambringa gemensamt. Tänk er Kristianstad borta i ett avgörande playoff. Det blir krig. På pappret är det kanske bara Alenbring, Källström och Hassel som verkligen har det. Så det gäller att få alla finesspelare att även våga offra sina kroppar sedan, eller att åtminstone inte bli försiktiga när motståndare tar sig friheter.

Kan Kenny Källström sprida sin tuffhet till andra spelare? FOTO: RUNE ÅHLÉN

En liten positiv signal i rätt riktning tyckte jag man kunde se mot Hammarby, då många spelare verkligen försökte fullfölja tacklingar. Kan man spela så i höst lär man som sagt slita ut många av de sämre lagen plus att det är viktigt att bygga det fysiska spelet som en vana inför eventuella kvalmatcher.

Här måste ju det ruttna som sitter i väggarna bort, dvs. att spelarna i VIK de senaste 10-20 åren regelmässigt helt eller delvis checkat ut när det börjat gälla saker. Sådana traditioner brukar vara mycket svåra att få bort tyvärr. En grannlaga utmaning för alla inblandade. Fråga Johan Mjällby.

Samtidigt – det måste väl rent sannolikhetsmässigt vända någon gång? Inte kan det blir 20 år till av kräftgång och käftsmällar varje vår fortsatt för Hockeysveriges mest utsatta fans?

***

Så här slutade poängligan:

***

Daniel Wahlberg har verkligen imponerande siffror, dock mot lite sämre motstånd. Dahlbom fick de tuffaste matcherna, förutom mot Västervik, då Wahlberg släppte fyra. Men visst är det en målvaktsfight nu. Hoppas bara en kliver fram som solklar etta. Annars problem.

***

Joel Werner har i det tysta klivit fram som en av lagets bästa backar, i alla fall under försäsongen. Gör inte många misstag men är ändå ganska kreativ i anfallszon. Kanske har Zetterberg gjort ett riktigt fynd där?

***

Tycker även det har lyst om Marcus Bergman. Kanske kommer visa sig att många allsvenska sportchefer gjorde ett misstag då de inte signade upp den store, snabbe och skicklige forwarden.

4 svar

 1. KORPHOCKEYN i blickfånget skriver:

  Den extremt vitala försäsongen är tillända.
  Västerås har imponerat enormt!!!!!

  Hockeyn som VIK har visat upp under försäsongen påminner i mångt och mycket om den som Sovjets superfemma från 1980-talet allt som oftast visade upp.
  Denna hockeyfemma är ansedd som världens skickligaste genom alla tider!!

  I den femman ingick: backar Fetisov,Kasatonov, Forwards Larionov,Krutov och Makarov

  VIK mot SM-Guld redan 2019-2020!!!

  Forza Västerås och våra gulsvarta kycklingar

 2. Miko skriver:

  Jättebra analys som vanligt, Mikael. Hoppas att den onda cirkeln av misslyckade kval bryts. Det känns som att klubben andas ny optimism och att man i år inte kommer ha samma press på sig och kan därmed slå ur underläge. Tror det kan gynna laget om man skulle lyckas ta sig till kvalserien. Det kommer inte finnas samma ångest och rädsla att misslyckas vilket paralyserade laget ifjol i kvalet. Nu kommer man snarare se det som en möjlighet att åstadkomma nåt bra. Tycker laget känns spännande i år och baserat på att man gjort en bra försäsong så finns det anledning att hoppas att detta lag kan gå långt, hoppas så långt som avancemang till allsvenskan, men vägen dit är lång så en sak i taget.

 3. Freddan skriver:

  Mikael, apropå allsvenska sportchefer, vet du något om hur kontrakten ser ut?

  Finns risk att toppspelarna har klausuler som gör att andra lag i divisionerna ovanför kan plocka dem under säsongen?