VIK fick 40 tuffa inledande minuter mot ett HV71 som kom ut hårt – men en bra avslutning något att ta med sig för Gulsvart och flera plusvarianter bland frågetecknen

Äntligen nedsläpp!

 

Västerås föll på torsdagskvällen med 2-4 hemma i ABB Arena mot HV71 i premiären för träningsmatchandet. HV kom ut nästan som ett NHL-lag första fem-sju minuterna.

Men HV hade mest puck och skapade inte så mycket chanser. Rauchenwald tittade lite puck och 0-1 kom tidigt genom Netterberg efter 4.19. Kanske kunde även Lunsjö och Lavoie hjälpt sin center bättre där då Roe och Fernholm hamnade lite fel.

Men VIK jämnade ut det. 1-1 kom av vasse From efter en grov miss Andrae efter 14.42. Roe åkte sedan ut för att ha ”tittat” och 1-2 kom i PP för HV efter styrning av Netterberg vid 17.07. Jardeskog och Tornberg tog inte bort Netterbergs klubba tillräckligt där.

VIK hade dock 8-5 i målchanser i spel 5v5 i första enligt bloggens anteckningar. Detta mycket tack vare att Lavoie hade minst tre öppnande kalaspass till Rauchenwald och Lunsjö.

HV klart bättre i andra och rättvist 1-3 inför tredje. Oerhört skicklige tidigare amerikanske OS-backen Billins satte 1-3-målet efter att han glömts bort på bortre stolpen. Jesper Johansson tittade ovanligt nog lite puck där.

HV hade hela 10-4 chanser 5v5 i andra. Men Ryttar var vass. Zetterberg visade imponerande vässad (?) skridskoåkning och åkte ifrån ganska tungt SHL-meriterade Bertov och prickade stolpen.

Fernholm hittade Wikman i box play med en fin djupledspass och Wikman gav Frycklund mer eller mindre öppet mål, men en fantastisk räddning av Gunnarsson. Annars nästan bara HV i andra. Lavoie brände även ett friläge i andra på pass av Lunsjö.

Tredje perioden inleddes illa då nyförvärven Roe och Rauchenwald missade lite i pass och mottagning i egen zon och 1-4 efter 41.28. Men sedan kom VIK allt mer i tredje, samtidigt som kanske HV var lite nöjda för kvällen.

Kapten Jansson var inte alls nöjd med spelet och dels slog han klubban i sargen då Fernholm inte var vaken att hoppa in på ett byte. Sedan tog VIK timeout och då kunde vi höra i hela hallen att den nya kapten skrek typ: ”Ta ansvar!”.

Och det blev mycket bättre mot slutet av matchen. VIK vann målchanserna i tredje med hela 8-2 i 5v5.

Reduceringen till 2-4 kom också efter att Rauchenwald dragit igång ett anfall med en bra transport och droppassning innanför blå.

Lavoie hittade sedan Lunsjö längs sargen och den sistnämnde gjorde sedan sin patentare att gå in centralt och kunde då läckert placera trissan i nät efter 55.09. Riktigt bra trafik mot mål både av Lavoie och Rauchenwald bäddade för det målet.

VIK spelade bra och bland annat skicklige From hade en puck i målramen. I slutet hade Bertov en trolig blindside på Kangas. Lyckligtvis verkade Kangas klara sig. Glädjande nog visade Lavoie hjärta och att han inte accepterar denna behandling av en lagkamrat.

Men samma domare (och domarchef) värderade sedan då en blindside lika hårt som Lavoies markering. Men vi är inte förvånade med samma regi där uppe. Slut 2-4.

SAMMANFATTNING

HV har en kader SHL-doftande backar som ger väldigt lugn över hela isen. Detta i stark kontrast till VIK:s backsida som just nu är lite mer ett oprövat och äventyrligt test i detta skede.

Dessutom saknades toppbacken Daniel Gunnarsson, med all sin SHL-rutin, i VIK. Detta precis när det ”behövdes som mest” mot detta klassmotstånd i en nervös premiär för många relativt oprövade gulsvarta backar.

HV kom ut hårt och stresstestade direkt VIK:s relativt gröna backsida utan pardon. Paret Fernholm-Roe hade det tufft inledningsvis. Men Fernholm spelade upp sig markant genom matchen.

Roe fick däremot en lång tuff resa genom hela matchen. Den darriga starten i par med Fernholm lyckades inte amerikanen skaka av sig. Roe fick inte till spelet i egen zon och hamnade i trångmål i duellspelet, dock några fina passningar. Roe försökte dock ambitiöst täcka puck och ta pucken ur zon, men timingen fanns inte riktigt där i debuten.

Dock såklart enormt mycket nytt och enklare motståndare kunde det varit i första matchen på stor is för Roe i ett nytt land i en ny liga. ECHL-hockeyn är väldigt simpel och ping pong-liknande med extremt korta anfall. Antar att det är en enorm omställning för en back inledningsvis.

Roe var inte heller den enda som hade det tufft då HV nog hade bestämt sig för att göra ett litet avtryck direkt. Östman fick också en tuff debut men gjorde det helt okey, spelade lite enklare än Roe. Ett enormt steg för Östman att gå från relativt anonym i Ettan till att möta detta HV71. Men Östman höll nere antalet misstag bra och var solid i egen zon.

Jardeskog visade direkt att han blir en tacklingsmaskin. Men backen vann inte speciellt mycket mark ändå. Det krutet i närkamperna kommer emellertid bli guld värt genom säsongen. Den nye Andreas Lindh är här!

Tornberg blandade och gav, lite som vanligt. Den store backen gör en del väldigt bra saker, men måste fila bort misstagen om inte den tunga fjolårssäsongen ska upprepa sig.

Framåt såg centern Filip Karlsson klart bättre ut än tidigare. Karlsson är ju van att möta SHL-motstånd, som det kändes ganska mycket som i afton. Återstår att se om Karlsson kan fortsätta på denna högre nivå.

From såg högintressant ut bredvid Karlsson och spännande 17-åringen Kangas. Dansken har som sagt alla verktyg att bli en stor succé här.

Frycklund hade en småjobbig återkomst och verkade överarbeta saker lite. Men Lukas Zetterberg såg bra ut i den kedjan, bland annat då Z åkte ifrån Bertov och prickade stolpen i andra.

Svensson var ganska anonym men visade ändå sin klass i att få det att se enkelt ut med sin lugna spelstil och smartness som ger chanser. Men Svensson hade några stressade avslut i PP i slutet.

Rauchenwald var lite ojämn, och är inte den störste centern, men tog också bra fart genom mittzon några gånger och skapade saker genom riktningsförändringar och låg bakom 2-4-reduceringen. Österrikaren växte under matchen.

Lunsjö inledde anonymt för att växa i kedjan med Rauchenwald, där Lavoie imponerande med sitt spelsinne och öppnande passningar, främst i första perioden.

Lavoie såg lite större, snabbare och starkare ut än vad bloggen förväntat sig av forwarden, som beskrivits som en ren finessforward av många. Kanske är kanadensaren besluten att bevisa att han även kan göra annat än ”bara” finlira?

VIK drog också på sig en rad utvisningar då HV gjorde bra saker. HV skapade sju bra chanser i 5-mot-4.

VIK fick bara något enstaka PP där enheterna var: Roe, Lavoie, Zetterberg, Frycklund och Svensson plus en PP-enhet med Jansson, Karlsson, From, Rauchenwald och Lunsjö.

I spel 5-mot-5 vann faktiskt VIK chanserna totalt med 20-17, dock risk kanske för enögd och rostig bloggare här. Och naturligt nog slog nog HV av lite på takten efter 1-4 tidigt i tredje.

Ändå smakade sista kvarten mycket mer och vi längtar redan till nästa match i Södertälje om precis en vecka.

Till sist gjorde Ryttar en fin debut med 34 räddningar på 38 skott då HV71 pressade på ganska bra bitvis. Målvaktssidan förefaller mycket välbeställd då Johan Gustafsson agerade båsöppnare i afton.

PUCKLIGAN

5 Alexandre Lavoie

4 Mathias From

3 Filip Karlsson

2 Linus Ryttar

1 Gabriel Kangas

8 Responses

 1. Musse skriver:

  Svårt att ge spelarkritik efter några få träningspass. Stora backar brukar behöva lite tid att få igång kroppen. Tycker ändå att de visade en kompetens att försöka spela med pucken som vi inte såg hos de flesta förra säsongen. Så det blir nog bra det här när vi kommer till ”riktiga”matcher.
  Sämst kemi mellan forwards hade Svensson / Zetterberg, även här ska de få chansen några matcher. Sen ska ju Bergman in någonstans också. Östman var en positiv överraskning, även Kangas visar att han vill ta en tröja.

 2. PatrikH skriver:

  Tur att vi har Jansson som kapten som kan väcka laget och hålla uppe attityden, även Lavoie sände bra signaler till laget genom att förklara för Bertov vad som inte är OK. Jardeskog kommer också bli värdefull med sitt tuffare spel. Annars imponerade From, Karlsson, Lavoie och Lunsjö framåt.

 3. Bozo skriver:

  HV71 är heta nu. Många spelare som antingen fortfarande går på adrenalin för pinsamheten att åka ut eller vill visa att man spelar i ett ”egentligt” SHL-lag. Men som tidigare sagts, säsongen är lång och mörk.

 4. Emme skriver:

  Typisk försäsongsmatch som ändå gav en hel del bra signaler och ingen spelare som var helt under isen. Kommer nog bli en riktigt spännande och intressant säsong! Stora plus till Ryttar och From.

 5. Arje skriver:

  Snälla stäng shl,behöver inte mer skit jag son Västerås, din scout om roe pinsamt 🤣🤣🤣

  • Mikael Norén skriver:

   Arje, har inte fått tag någon professionell scout om just Roe tyvärr. Det jag fått är från hans tränare och en journalist som bevakar ECHL. Det ser den som läst.

   Det bästa är alltid just professionella scouter som oftast är bäst och mest ärliga. Även om de såklart har fel då och då.

   Scouting är inte lätt, och försöka sia om hur en spelare klarar sig i annan kontinent/liga mm.

   • Peter T skriver:

    Måste säga att Arjes kommentar är något otydlig, jag fattar ingenting om jag ska vara ärlig.
    Har jag fattat det rätt, att det alltså är kritik mot Logan Roe, och att du Mikael förklarar varför dina tidigare omdömmen tydligen inte stämmer, enligt Arje.
    Har jag fattat rätt då??

    Går väl fan inte att dömma ut någon efter en träningsmatch, och en vecka på is.
    Dessutom så tyckte vlt att han var en av matchens tre stjärnor.

    • Mikael Norén skriver:

     Peter T, jag försökte bara förklara hur det ligger till. Tex sa Roes tidigare coach att han har NHL-mässig skridskoåkning. Kanske lite för att vara snäll. Men de scouter jag känner har inte det behovet att vara snälla 🙂 Sen håller jag med om, som jag skriver och betonar i artikel, att Roe behöver få tid.