Lite tålamod trots den större satsningen blir en utmaning här i det misstänkta, men kanske förbättrade, ”gnällbältet” & scout om Brett Pollock som är ny i Södertälje

Denna bild är aldrig fel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

En liten verklighetscheck så här efter den tuffa försäsongsstarten då HV71 imponerade (men även VIK hade en del ljusa stunder).

Om någon inte redan visste kommer det krävas mycket att slå Jönköpingslaget i en bäst av sju i vår. Och det finns andra lag som satsar minst lika mycket som VIK.

Bara för att man ökar budget och sätter tuffa mål betyder det inte att allt blir en dans på rosor. Fråga exempelvis Leksand. Fråga exempelvis Malmö.

Dessa två kastade länge enorma summor för ganska klena resultat i Allsvenskan. Men till slut så (talar pengarna nästan alltid).

Det är viktigt nu att alla under dessa tidiga dagar av den nya härliga större satsningen mot SHL förbereder sig på att försöka behålla fotfästet och markkontakten även över tid.

Mycket rikare och mer meriterade lag än VIK anno 21/22 har misslyckats i Allsvenskan förr.

Det gäller att hitta en form av tålamod och uthållighet även i SHL2024. Det blir dock lättare sagt än gjort i Västerås. Vi befinner oss ju trots allt i ”gnällbältet”. Men undertecknad tycker nog att vi på sidan blir allt mer nyanserade här. Eller?

Hursomhelst. Om VIK visar upp en attityd (och skicklighet) som Alexandre Lavoie mot HV71 kommer alla rättmätigt SHL-törstande i VIK-land bli lite mer fromma. Nästan oavsett resultat kommer då tid att köpas. Om nu hela VIK verkligen slutar vända andra kinden till.

Sen har ju samtidigt faktiskt VIK-supportrarna lite rätt att vara småbittra. Finns inga supportrar som varit i närheten så prövade sett ur ett drygt 20-årsperspektiv. Undertecknad fick till och med vara med i Aftonbladet och berätta om detta faktum tidigare.

Klarar man inte krav kan man inte spela i VIK. Så är det också i den komplexa verkligheten. Här kan man inte tycka synd om sig själv.

***

Lite rim och reson också gällande den faktiska spelartruppen. VIK har ändå trots allt i dagsläget ganska långt ifrån en backsida som luktar alltför mycket SHL. Men saker kan utvecklas. Spelare kan tillkomma.

Budgeten har uppenbarligen ”tvingat” Zäta att hämta även från ECHL och Ettan. Det får vi inte heller glömma och på pappret är VIK ganska långt ifrån stormrika HV här just nu. I dagsläget. Och som sagt på det berömda pappret.

***

Södertälje har värvat in store yttern och tidiga valet i NHL-draften 2014 Brett Pollock som gjorde fina 25 poäng på 38 matcher i starka tyska toppligan DEL 20/21.

Det poängsnittet (0,66) är vid en första anblick klart bättre än exempelvis Mathias Froms (0,47) i samma liga förra säsongen.

Men sett till istid var faktiskt From lite mer effektiv per enhet under sina 11,25 minuter/match med 2,48 poäng/60 min. mot Pollocks 2,36 poäng/60 min. på sina 16,44 minuter/match.

– Pollock spelade i de två förstakedjorna för Nürnberg, säger en NHL-meriterad scout till bloggen.

– Så högt hade han inte hamnat i kedjorna i ett bättre lag än bottenlaget Nürnberg. En typisk ”ECHL:er” – har en del begåvning men är mjuk och ojämn, säger scouten och är inne lite på samma kritik som just From fick här gällande det fysiska spelet.

7 svar

 1. Pelle skriver:

  Jag är lite orolig för att myndigheterna vill ha i stort sett noll i smitta innan man öppnar upp för fullsatt publik. Men det kommer det nog aldrig bli så länge folk reser. Sen hoppas jag att vi slipper vaccinpass. Det innebär en massa krångel. Särskilt för dom ovaccinerade som måste ordna nytt intyg före varje match. Det kommer ge ett publikbortfall. Jag är vaccinerad men man ska inte diskriminera de som inte vill eller kan, särskilt med tanke på att vaccinet inte är fullständigt utprovat och bara är nödgodkänt.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Man blir avundsjuk när man kollar liga premiärerna i England fullsatta läktare har bara sett en match sedan coronan 200 kr för pensionär en VSK match i fotboll( 0-3 efter första halvlek)Har inga förhoppningar 21-22 att få se VIK mer änn på cmore. Varför mycket publik i USA och England, nu verkar det bli hårdare restriktioner eller samma som innan i Sverige har man vaccinerats borde man få gå. Jävligt tråkigt!!🏒🥅

  • Bozo skriver:

   Ja vaccinpass kan ju inte vara så svårt för föreningarna att hantera om det skulle krävas. En bit in i höst har alla fått chansen att ta vaccin kan man tycka, då borde man öppna upp med eller utan vaccinpass.

 3. Henrik skriver:

  ”Finns inga supportrar som varit i närheten så prövade sett ur ett drygt 20-årsperspektiv”

  Lövare? SSK:are?

  • Mikael Norén skriver:

   Henrik, ja, Löven har närmat sig efter deras två extremt jobbiga avslut nu i Corona.

   SSK spelade ju SM-semi 2005 och i SHL fram till 2010…

   VIK har varit nere i lägstadivisionen direkt från Elitserien (div.2 Västmanland), två konkurser/nästan konkurser och även en sväng i Ettan (som SSK och Löven) (efter insläppt mål i slutminuten mot just Löven som då klarade sig). Så ur ett 20-årsperspektiv har Löven närmast sig absolut.

 4. Bozo skriver:

  Det jag tycker man ska ha som krav på VIK är att alltid bli bättre. Gör man det tror jag de flesta blir nöjda. Alla förstår att man inte går upp i SHL med ett trollspöslag. Men att falla tillbaka som man gjorde förra säsongen (i för sig rätt under just rådande omständigheter) kommer inte respekteras framöver. Förr om åren innan degraderingen var ju den stora nackdelen att det svajade för mycket säsong till säsong, sånt dödar intresse.