VIK föll med uddamålet i Karlskoga i en blek tillställning med få ljusglimtar där August Tornberg dock var en & Jimmie Janssons assist var en annan

Den väldige August Tornberg var en av få ljusglimtar i Karlskoga. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Ett blekt VIK föll med 2-1 i Karlskoga på fredagskvällen. Efter att ha imponerat mot de spelförande SHL-lagen Örebro och Färjestad blev det svårare för Gulsvart mot ett mer ”normalt” motstånd då det inte blev chans till så många spelvändningar alls.

VIK började ganska bra första bytena och passningsgeniet Hertzberg var nära att friställa Bergman. Fredrik Johansson gjorde också bra saker vilken skapade en chans för Jesper Johansson.

VIK fick tidigt två power play vartefter Mikael Eriksson i hemmalaget tog ett väldigt långt snack med domaren och VIK fick inte många mer PP efter det. Vissa saker ändras aldrig.

Men sedan mer BIK och Thorell utnyttjade luckan mellan Jansson och Ehrnberg då VIK ställde upp i en 1-2-1 i boxen. Ehrnberg var nog lite för snäll och då tog en så skicklig spelare som Thorell hela handen och 1-0 efter 10.35.

Björklund hade sedan en puck i stolpen och perioden avslutades med att Zetterberg brände ett jätteläge efter slarv av BIK-back. Skott 4-7 till VIK.

Andra perioden inleddes med bra tryck av kvällens bästa VIK-kedja med Skedung mellan Wikman och Zetterberg. Det slutade med att Wikman fixade ett PP. Men trots bra passningsspel av Tornberg i PP blev det lite uddlöst.

Efter en tekning fick inte Hillding riktigt tag i måltjuven Björklunds klubba och den store forwarden styrde då in 2-0 efter 27.12. VIK-backarna hamnade sedan i trubbel då skickliga BIK:are stressade Ehrnberg till ett ovanligt misstag och Stakkestad sa välkommen till Allsvenskan till Berglund genom att runda VIK-backen vid ett tillfälle.

Skedung gjorde bra saker vilket dukade upp för Zetterberg som bommade, och även Wikman missade ett bra läge på returen.

Jimmie Jansson var en få VIK:are som var riktigt på och backen delade ut en klockren open-ice tackling på Thorell. I slutet slog Lunsjö en öppnande mittzonspass där anfallet slutade med att den sistnämnde styrde Åkerströms skott i stolpen.

VIK började tredje perioden ganska bra och började hitta lite mer skärpa, dock från låg nivå. Hertzberg gjorde bra saker tillsammans med Berglund och Lunsjö dukade upp för Benker, men forwarden hade en tuff kväll och missade det fina läget.

Jansson låg sedan bakom 2-1-kvitteringen efter en imponerande rusch och give-and-go med Berglund vilket slutade med att Skedung slog in pucken på tennis efter 47.15.

VIK jagade sedan kvittering men nye domaren Olof Lundqvist visade kanske mindre bra känsla (trots att han varit spelare på hög nivå själv) då han letade utvisningar sista minuterna, dock var Öhrns lilla cross check i ryggen mindre nödvändig. Trots spel 4-mot-5 lyckades VIK skapa en del halvchanser mot slutet efter bra saker av Öhrn och Skedung plus Wikman.

SAMMANFATTNING

Nu är träningsmatcher svåra att analysera och värdera. Men som FBK-skribenterna på pressläktaren sa senast så är det ju det här det enda vi har att analysera just nu, plus laget på pappret. Försäsongsmatcher har trots allt fått spelare sparkade förr, så lite säger de nog ändå.

En blek insats i en medioker tillställning. Det var Karlskogas första match och det var ett tag sedan VIK spelade match också. Det syntes, även om Karlskoga alltid är puckskickliga och kyliga.

Men vi fick i alla fall kanske se ett embryo till vilka som VIK vill ha i power play. En PP-enhet var inledningsvis:

  • Jansson – Zetterberg
  • Benker – Hillding – Lunsjö

Andra PP-enheten var:

  • Åkerström – Tornberg
  • Bergman – Öhrn – Hertzberg

I tredje tillkom även Wikman, Berglund och Fredda J. i PP-spel. Men Skedung ska nog in här också sen (kanske missade undertecknad Skedung i PP denna afton?). Sedan ska Hetta och troligen Rasmus Asplund in i PP, om Buffalo Sabres vill.

Kedjan med Hillding mellan Benker och Lunsjö hittade ingen omedelbar kemi. Dock spelade Lunsjö fortsatt befriande rakt, lite mer på BIK-manér. Hertzberg gjorde som vanligt många små smarta saker men utan att det resulterade för honom, Öhrn eller Bergman.

Det kanske mest glädjande var att se Tornbergs spel med puck och passningsspel, detta efter två anonyma insatser mot Örebro och Färjestad. Den väldige backen verkar utnyttja sin längd för att få en bra överblick över isen och det kommer nog kunna bli en del assist där när medspelarna lärt känna Tornberg och vice versa.

Berglund blandar och ger lite. Visade sin stora offensiva potential med fint väggspel med Jansson före 2-1-målet. Men lite kanske det är så att den Detroitdraftade f.d. Frölundabacken just nu är i en process att bli varse att Allsvenskan är en väldigt bra liga där de riktiga topplagen inte så långt ifrån de sämsta SHL-lagen.

Angående skyttet har VIK alltså fått iväg helt okey 23+39+21 skott på mål mot Färjestad, Örebro och nu Karlskoga. Detta har givit fyra mål på dessa 83 skott för en blek 4,8 % i måleffektivitet.

Hittills denna korta försäsong har laget således inte lugnat de som är oroliga för om det finns tillräckligt med målskyttekompetens i laget. Dock är det ju bättre att sådana som Bergman och Öhrn ”sparar” lite på poängen, så det blir omvänt mot 19/20 då de öste in poäng på försäsongen men tappade sedan. Om man nu kan tänka så…

PUCKLIGAN 

5 Jimmie Jansson

4 August Tornberg

3 Viktor Hertzberg

2 Isac Skedung

1 Lukas Zetterberg

1 svar

  1. Julius skriver:

    Lånet av #8 måste zetterberg vara jätte nöjd med. Kanonkille kommer att tillföra massor.