VIK får i Rasmus Asplund troligen Allsvenskans bästa center under en tid & analys hur det påverkar laget och kedjorna på kort och lång sikt

Var Rasmus Asplund den sista NHL/AHL-spelaren vi såg i VIK denna säsong? (skärmdump)

 

Hastigt och lustigt kommer vi få en NHL-meriterad 22-åring på uppgång i våra knän. Detta då alltså centern Rasmus Asplund är nära VIK på ett 10-15 matchers långt gästspel, vilket HockeyNews.se var först att berätta.

Här är klipp varför Asplund blev draftad högt av Buffalo 2016: ”Rasmus Asplund Highlights från Färjestad och JVM”. Första NHL-målet här mot New Jersey.

Här är lite hur en Sabres-blogg beskriver Asplund som att vara väldigt nära NHL på heltid. Där lyfts bland annat nedanstående tweets upp angående hur bra Asplund var i sin NHL-debut:

Nedan är några scoutrapporter, den första härifrån och den andra, mer kritiska från annan blogg:

Sammanfattningsvis kan vi säga att VIK helt enkelt troligen kommer ha seriens bästa center under 10-15 matcher. Vi kan nog i alla fall ganska lugnt räkna med att Asplund kommer vara Allsvenskans snabbaste spelare då han är kvick även på NHL-nivå.

(Om det är någon som inte förstår det engelska ovan, fråga gärna i kommentatorsfältet så ska jag försöka översätta).

***

Hur påverkar Asplunds inträde laget? Man kan ju se detta som en form av ”laglig doping” och experter menar att doping kan ha en mer långtgående effekt på det psykiska om man fått känna på denna högre nivå, även efter själva dopingen lämnat systemet.

Frågan är alltså om Asplund hinner lyfta sina två yttrar till nya bestående nivåer? Eller blir det en baksmälla den dag storstjärnan lämnar?

***

Hur blir då kedjorna med Asplund? Det snudd på nästan enda logiska blir att Asplund får ta den under fjolåret underpresterande Daniel Öhrns plats.

Dock lite problematiskt kanske att Öhrn nyligen utsågs till assisterande kapten. Det är inte så trovärdigt att peta en spelare med en så färsk utnämning.

Bergman – Asplund – Hertzberg
Hetta – Hillding – Benker
Wikman – Skedung – Zetterberg
Lunsjö – F. Johansson – J. Johansson/Eriksson

Extra: Öhrn

Ett alternativ kan vara att Öhrn går in på centerplats i fjärde då Fredrik Johansson med fördel kan spela ytter. Man kommer knappast peta bort Skedung eller Hillding.

***

Zäta flaggar här lite för sin höga ambitionsnivå att i varje givet ögonblick stärka laget (i alla fall om det är svenskt) och att han vill se större konkurrens och kompetens bland forwards. Detta genom att göra en sådan här kortsiktig lösning, som egentligen känns ganska olik sportchefens kynne.

Asplund ska i princip dock inte kosta ett öre. Och med tanke på Erikssons fotskada är detta nog den bästa tänkbara kortsiktiga lösning som går att frambringa.

Troligen vill Zäta, logiskt nog, få in en ny spetsforward efter att Asplund lämnat. Marknaden lär vara full även då med vassa namn.

Då behöver inte VIK heller betala för en full säsong och Asplund skulle då framstå som en oerhört smart ”bro-lösning” till då man har råd att värva på riktigt igen.

Intressant också att Zäta menade på VIK.se att han tackat nej till flera NHL-meriterade namn, men ville just ha in centern Asplund som han haft koll på. Bland annat då Asplund är i samma årskull (1997) som sonen Lukas.

Att man tar in just en center kan nog vara en lite indirekt passning till Öhrn att det är dags att öka i intensitet och produktion. Och Öhrn har ju inlett försäsongen med kanske lite mer intensitet än tidigare.

***

Nu får vi passa på att njuta, lite som när Backlund & Berglund var här 2012-13. Detta är trots allt en underhållningsbransch. Nu ska vi käka popcorn och bara njuta av en NHL-lirare på nära håll!

***

Om Du uppskattar bloggen och podden och vill att dessa ska fortleva, stötta:

 • Swish: 0703795445
 • eller via donation Paypal enligt nedan

12 svar

 1. Enskedelövare skriver:

  Bara att gratulera er till ett fint lån!!
  Det är en kvick och bra spelare.
  Gör man 28 poäng i SHL,visserligen mest assist och är assisterande kapten i FBK så kommer man att förgylla serien.
  Det som händer i AHL/NHL är mer svårbedömt då man kan ha en annan roll än här hemma men 41 poäng i AHL imponerar.
  Kul att Hockeyallsvenskan säger JA till korttidslån(än så länge)

 2. Hockeyfan skriver:

  Vet inte om jag skulle kalla Asplund en NHL spelare, 29 matcher spelade han. Man kan säga att han har provat på NHL. Sen så kommer dessa lirare ändå bara spela 10-15 matcher så vette fan.

  • Pelle skriver:

   Det står ju ”NHL-meriterad” i artikeln. Men tydligen känsligt eftersom det ska analyseras så väldigt. Mig spelar det ingen roll hur spelarna klassificeras, det är på isen det avgörs. Det blir en spännande säsong. Hoppas bara publik tillåts också. Verkar tyvärr fortfarande vara ett frågetecken.

 3. Musse skriver:

  Bra att konkurrensen ökar även bland centrar och att det finns alternativ vid skador. På forwardsidan ska ju Hetta in också så här kommer några att få kriga om speltid i topplinorna. Tänk på att Öhrn spelade med ett skadat knä hela förra säsongen, tycker han börjat starkt även den här försäsongen.

 4. micke skriver:

  Wallmark lär dock vara bäst om han går till Löven.

  • Hockeyfan skriver:

   Lite kul också att alla verkar låna in dessa lirare och försöker få en ”edge” på konkurrenterna men samtidigt kan en klubb som Modo toppa alla andras lirare..

   • micke skriver:

    Du menar Modo som redan gjort två av dessa lån?

    • Hockeyfan skriver:

     Nu har du fel, Modo har skrivit lån för hela säsongen men att dom kan lämna vid NHL lägret. Andra klubbar har skrivit korttidskontrakt.

 5. Bonzon skriver:

  Är verkligen Skedung, Wikman, Lill-Zäta rätt tillsammans? Det har provats flera gånger tidigare men aldrig funkat.

  • Mikael Norén skriver:

   Bonzon, bra fråga, det är inte lätt riktigt att sia om vilka som är de ”rätta” kedjorna. Men Z, Wikman och Skedung var kanske bästa kedja igår iaf.

   • Gurkan63 skriver:

    Hur ser läget ut för Backlund?

    • Mikael Norén skriver:

     Gurkan 63, jag vet tyvärr inte. Men tidigare somrar har jag sett Mickis träna i hallen och ha god kontakt med Paananen och Zäta. HA har dock sagt att de kanske snart stoppar sådana här NHL-lån eller begränsar det.