Intervju Oskar Laurell som är ett nytt intressant tränarnamn i J20 om framgångsnycklar, Paananen & Hellas: ”Att vinna i Leksand gör jag gärna igen & att återigen bli framgångsrika i J20 grundar sig mest i rollacceptansen”

Oskar Laurell, tränare i VIK J20 SuperElit. FOTO: Oliver Szabo (stort tack till Oliver att vi fick använda bilden!)

 

Bloggen fortsätter här lyfta fram den viktiga verksamheten för VIK i J20 SuperElit. Undertecknad fick en intervju med mycket tillmötesgående och relativt nye J20-tränaren Oskar Laurell. Kanske är Oskar en ny stjärna på tränarhimlen?

Oskar verkar onekligen hungrig och framåtblickande, vilket även märkts då bloggen varit i kontakt med den ambitiöse bohuslänningen.

Oskar har varit med och bidragit till att VIK J20 börjat försäsongen väldigt bra. Bland annat slog man Leksand borta med hela 6-0 under lördagen. Oskar var också den som först talade med nya analytikern Wictor Malmlöv om att komma hit (mer om Wictor här i en tidigare intervju).

– Att vinna i Leksand gör jag gärna även i serien sedan, säger Oskar till bloggen. (J20 har vunnit tre av fem träningsmatcher och tagit poäng i fyra av dessa, reds. anm.).

Om vi tittar tillbaka lite, hur började det för dig?

– Jag är 29 år gammal och ursprungligen från Lysekil, säger Oskar till bloggen. Jag var själv aktiv som ishockeyspelare fram till 26 års ålder. Jag hade en karriär som innehöll bland annat studier och spel i Mariestad i junioråldern, där den gamla VIK-spelaren Kim Thunell var min huvudtränare. Därefter lite spel i div.2, där syftet var att ha roligt snarare än att satsa mot eliten.

– I samband med studier på högskolan beslutade jag mig för att sadla om till tränare. Resan började i Falu IF och deras J18:2 lag som assisterande tränare. Efter ett halvår på den posten fick jag förfrågan att ta över J18-Elitlaget efter juluppehållet som huvudtränare. Det blev 1,5 säsong totalt som huvudtränare i Falu IF och deras J18.

VIK J20 slog Leksand borta nyligen med hela 6-0 och har startat försäsongen bra. (arkivbild)

Hur kom du i kontakt med VIK?

– Efter min första hela säsong som huvudtränare för Falu IF, säsongen 2017/18, ringde Patrik Sjöström (mångårig målvaktstränare och scout i VIK) en förmiddag på vårkanten och frågade om det skulle vara intressant att hoppa på J18 i Västerås IK.

– Efter samtal med min sambo beslutade vi oss för att flytta från Falun och jag tackade således ja till uppdraget som assisterande tränare för J18 i Västerås IK. Därefter har det blivit 1,5 säsong i J18 och en halv säsong i J20, då jag och Jakob Mylläri bytte plats någon gång i november ifjol.

Vilka är dina förebilder?

– Som tränare har jag inga direkta förebilder. Jag försöker att plocka ”godbitar” från tränare jag har haft, pratat med, lyssnat på eller läst om. Exempelvis har jag lyssnat mycket på den svenska förbundskaptenen i fotboll, Janne Andersson, gällande vikten av att vara noggrann kring förberedelser, goda vanor och rutiner.

– Har pratat med Thomas Paananen om lösningsfokuserat ledarskap. Där tycker jag  att han är oerhört skicklig på att lyfta fram det som är positivt och som det finns en lösning på, snarare än att fokusera och fastna i detaljer på misstag.

Vilken typ av ishockey vill du att dina lag ska spela? 

– Jag pratar mycket med mina backar om att behålla pucken inom laget. Dagens hockey går oerhört snabbt, både på junior-och seniornivå, där det ofta blir en del ”dump & chase”, det vill säga en böljande hockey där man byter chanser med varandra hej vilt.

– Men jag gillar spelare som kan ”pausa” och styra tempot med hjälp av passningsspelet. Lag som är skickliga på att behålla pucken inom laget genom att skydda puck, arbeta med ”give & go” i passningsspelet samt tar ansvar för att göra sig spelbar hela tiden är en ishockey som tilltalar mig.

Den rutinerade Pär Hellenberg (vänster) och Oskar Laurell vill att VIK hittar tillbaka till spelet från 17/18 i J20. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hur ser din roll ut i J20 i förhållande till Hellas (Pär Hellenberg)? Hur beskriver du Hellas som kollega och tränare?

– Jag är ansvarig för coachning och matchning av backarna, först och främst. Sedan delar jag och Hellas på ansvaret avseende powerplay och boxplay.

– Varför vi kan dela på ansvaret gällande special teams grundar sig i att det inte finns någon prestige oss emellan. Detta då vi strävar efter ett samarbete som syftar till att lyfta varandras goda egenskaper och dra nytta av varandras taktiska kunskaper.

– Vi är noggranna med att poängtera för spelarna i J20 att dörren alltid är öppen till oss och att de kan lyfta vad som helst i samtalsväg med oss båda, oavsett målvakt, back eller forward.

– Hellas är en taktiskt skicklig coach med lång erfarenhet, både på junior-och seniornivå. Han är resultatinriktad, samtidigt som han är duktig på att utveckla individen genom att dels ge återkoppling och feedback i det taktiska, men också att han är noggrann och ställer krav på spelarna gällande attityd och engagemang.

– Förutom att Hellas bjuder på många bra historier på bussen till bortamatcherna, så lär han mig mycket om vad som krävs för att prestera som tränare och att befinna sig på den högsta nivån.

Hur skulle du beskriva årets lag i stort? Ni tappade ju några bra 01:or?

– Det är många bra karaktärer i laget. Jag tror de kommer att leva upp till förväntningarna med avseende på attityd och engagemang som jag och Hellas under säsongen har betonat. Under majoriteten av träningarna den här säsongen har träningsnivån höjts då spelarna har visat upp goda fysiska testresultat samt att det finns en enorm tävlingsinstinkt i gruppen.

– Vad gäller de 01:or som vi har tappat så är det naturligtvis alltid tråkigt att tappa duktiga ishockeyspelare, men samtidigt unnar jag spelarna att få prova lyckan utanför rondellen och samla på sig nya erfarenheter runt om i Hockeysverige, eller i världen. Vem vet, det kanske kommer till nytta när, eller om, de väljer att komma hem igen.

Vilka blir nyckelspelare?

– Det är många i detta lag som kan kliva fram och agera nyckelspelare. Det är svårt att välja en enskild spelare. I min värld behöver inte en nyckelspelare enbart vara den som gör flest poäng.

– Även den spelaren som har flest blockade skott eller flest lyckade passningar i egen zon kommer att vara oerhört värdefull tillsammans med spelare som producerar mål och poäng.

Hur har försäsongen varit?

– Jag anser att försäsongen till stora delar har varit framgångsrik. Än så länge har vi bra resultat. Vi har statistik som i nuläget stödjer påståendet att vi i matcherna agerar framgångsrikt, samt att spelarna har kommit ihop som grupp på ett imponerande sätt.

– Den stora utmaningen i fortsättningen är att vara konsekventa gällande goda vanor, hålla sig till matchplanen och den strategi som vi väljer att använda oss av, samt att tävla i alla moment oavsett träning eller match.

Jag har även intervjuat Wictor Malmlöv som är ny analytiker J20, hur samarbetar ni? Är det ny roll?

– Wictor Malmlövs roll bland juniorerna är ny för den här säsongen. Framförallt blir han en bra avlastning till Patrik Sjöström som tidigare har hjälpt båda juniorlagen med att ta ut  och ”tagga” videoklipp från matcher som vi sedan använder i utbildningssyfte.

– Förutom att agera som videocoach genom att filma och ta ut videoklipp från matcher hjälper Wictor oss i J20 med att plocka fram data och statistik som vi kan ha som grund och använda oss av i exempelvis feedback och återkoppling till spelarna och deras prestationer ute på isen.

– Samtidigt upplever jag det som en rekrytering som lägger oss i framkant då Wictor kan ta fram fördjupad statistik som i sin tur ger oss en fingervisning i vilken utsträckning vi är framgångsrika, dels i den enskilda matchen men framförallt under säsongen.

Det har inte varit så muntert i J20 på ett tag, men nya tag gäller nu. Oskar har också analyserat vad som saknats tillsammans med Hellas. FOTO: NATHALIE ANDERSSON

VIK J20 har ju gått lite upp och ner på sistone i SuperElit, för att utrycka det milt. Vilka är nycklar tror du är för att ni ska hitta en jämnare och högre nivå?

– Jag diskuterade med Hellas häromveckan om säsongen 2017/18, då J20 kom 2:a i grundserien efter 27 spelade omgångar. Det som krävs för att återigen bli ett framgångsrikt juniorlag, och kopiera upplagan av 2017/18, grundar sig framförallt i rollacceptans.

– Accepterandet av en roll innehåller tunga värdeord som lojalitet, attityd, engagemang och stolthet. Ju fler spelare som lever upp till detta och accepterar sin roll fullt ut kommer så småningom att prestera goda resultat och därigenom kommer laget nå högre tabellplaceringar. Det är min övertygelse.

Hur ser relationen och samarbetet ut med Thomas Paananen och A-laget?

– Vid sidan av arbetar jag som ekonom, så jag befinner mig bara i hallen på eftermiddagarna och träffar tyvärr inte Paananen eller Ivarsson så ofta som jag önskar.

– Hellas, som är heltidsanställd, har som jag förstår det ett gott samarbete med Paananen och Ivarsson. Det kan vara diskussioner kring detaljer i spelet som vi vill ”lufta” och få input kring, men också kring spelare som kan vara aktuella för att träna eller spela med A-laget på sikt. Jag upplever det som att Paananen och Ivarsson har god koll på spelarna i J20.

Vad är ert mål kommande säsong med laget?

– Vi har än så länge inte tagit fram någon målsättning med fokus på tabellplacering. Vi har däremot tillsammans med Wictor Malmlöv tagit fram statistik och data för att visa spelarna vad som krävs för att nå topp-5 i grundserien, exempelvis kring målsnitt, insläppta/match, powerplay-och boxplay-procent samt hur många vinster som krävs under en grundserie med 27 omgångar.

– När vi närmar oss seriepremiär kommer vi förmodligen att bolla tankar och diskutera med spelarna om vilka tabellplaceringar som är rimliga och acceptabla för Västerås IK J20.

– Om vi bortser från tabellplaceringar så har jag & Hellas som målsättning att utbilda och utveckla minst två spelare som under eller efter säsongen tar en plats i A-laget i Västerås IK. En otroligt tuff målsättning att nå, men istället för att enbart fokusera på tabellplaceringar så är vi övertygade om att utvecklandet av den enskilda spelaren även hjälper laget. Vi vill fokusera på ”jaget som bildar laget”, som Pär Mårts skulle ha sagt.

Vad är ditt personliga mål med ishockeyn?

– Även om jag trivs med mitt arbete vid sidan av vore det naturligtvis fantastiskt att få arbeta med ishockeyn på heltid. Jag anser att jag har engagemanget, attityden och drivet för att nå dit, det handlar till stora delar om mitt tålamod att fortsätta vara hungrig och sträva efter kunskap, lyssna och ta lärdom kring nya perspektiv gällande spelet ishockey och ledarskap.

– För mig är det naturligt att jag ska fortsätta att göra mitt bästa och arbeta hårt varje dag för att en vacker dag sitta med ett kontrakt i näven som innebär att jag kan titulera mig som ishockeytränare på heltid, säger Oskar.

Till sist, är det något annat du vill nämna?

– Stort tack för visat intresse för juniorerna Mikael. Det uppskattas, säger Oskar sympatiskt.

***

I nästa del kommer Oskar, med stöd av Pär Hellenberg, bjuda på en ambitiös genomgång spelare för spelare i J20, där det säkert finns några framtida spelare för VIK:s A-lag.

***

Om Du uppskattar bloggen och podden och vill att dessa ska fortleva, stötta:

Swish: 0703795445
eller via donation genpm Paypal enligt nedan. Stort tack!