VIK fortsatte att skapa chanser och Benker fick retroaktiv utdelning när Myrenberg & Tessier glänste i Tingsryd då Södertälje snuvades på femteplatsen

Vi njuter i stunden och passar på att använda en härlig jubelbild från tidigare. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås lyckades till slut bärga den åtråvärda femteplatsen efter en briljant insats av Jesper Myrenberg som räddade 36 av 38 skott i Tingsryd. Detta då VIK vann med 2-4 på fredagskvällen. Samtidigt föll Södertälje med 3-0 i Västervik vilket innebar gulsvart jackpot denna kväll.

Tingsryd jagade den sista slutspelsplatsen och det syntes. Bägge lagen skapade många heta lägen i första perioden. Skedung, Bergman och Lunsjö missade bra chanser. Efter att en lysande Tessier fixat ett PP fick Benker äntligen ett ”enkelt” mål efter 3.38 då en retur rakades in.

Taif kom allt mer eftersom i första men Myrenberg var riktigt vass även denna afton. Leduc slarvade två gånger vilket tvingade VIK-målisen till fler parader. Taif inledde bäst i andra perioden och hemmalaget fick vind i seglen då VIK tog många odisciplinerade utvisningar denna afton efter vårdslöst spel med klubban.

VIK kom dock mer i andra och Wikman fixade ett PP efter briljanta saker av yrvädret. I efterföljande PP visade Tessier sitt fina spelsinne och Leduc fick en bra chans där Benker kunde vispa in returen i tom kasse efter 27.33.

Taif kunde inte alls orättvist reducera till 1-2 i PP efter kanske lite passiv markering av Nilsson då Nissner kunde trycka in en lös puck framför Myrenberg efter 30.03. Lunsjö och Bergman gjorde sedan bra saker och Tessier fixade ett nytt PP, där VIK spelade bra i slutet av andra.

Tingsryd började bäst även i tredje och hemmalaget skapade flera bra chanser. Zetterberg tog en odisciplinerad slashing men VIK:s box play var bra i afton. VIK tog över spelet mot slutet av tredje perioden.

Bergman fick äntligen poängutdelning på sitt slit och många åkningar då Jansson serverades av forwarden fram till 1-3 efter 54.48 via ett klassavslut i krysset av backen för sitt 14:e mål.

Tessier tappade kanske bort Olhaver lite före 2-3 i den 56:e minuten. Men efter bra spel av Benker kunde Lunsjö sätta 2-4 i tom kasse.

SAMMANFATTNING

VIK vann utan att glänsa. Det var ganska öppna spjäll i matchen och de heta målchanserna vann Taif enligt Swehockey.se med 15-13. Det var positivt att VIK åter låg runt 12-13 skapade målchanser, som även varit fallet i de senaste matcherna. Nu blev också utdelningen mer normal då man skapade en del.

I slutspelsserien måste VIK dock vara mycket mer disciplinerade gällande att inte ta onödiga fasthållningar och slashings. Domarna dömde helt enkelt efter regelboken men VIK verkade aldrig riktigt koppla det denna kväll. Taif fick spela drygt 12 minuter i 5v4 och VIK bara fyra minuter.

Bra formbesked av Myrenberg inför slutspelet. Tack vare denna starka insats slutade Myrenberg trea i hela HA:s målvaktsliga med 91,92 över hela säsongen. I Myrenberg har VIK en potentiell matchvinnare som verkligen kommer behövas mot de offensivt urstarka topplagen nu.

Precis som bloggen var inne på i införartikeln hade Benker samlat ihop till några mål, och mycket riktigt fick forwarden 2+1 denna kväll. Nästa man som snart borde få utdelning är Bergman som speedar upp allt mer och skapar saker.

Riktigt fint formbesked av Tessier också som är lagets smartaste och kanske mest tekniske spelare offensivt. Lite i det tysta landade kanadensaren på nästan 40 poäng (11+28) denna säsong, vilket vittnar om klassen. Dessutom har 30-åringen alltid varit som bäst i slutspel.

Ehrnberg (har puttat ut Själin till extraback) och Åkerström är fortsatt fina injektioner på backsidan och dessa två gör försvaret än mer explosivt och rörligt. 17-årige Oscar Hagman visade åter att han redan har allsvensk skridskoåkning och frenesi på forwardsplats.

Många verkar vara lite på uppgång nu. Det kommer behövas då VIK trots allt kommer vara en riktig underdog i slutspelet. Nu gläds vi åt segern och femteplatsen som gav extrapoäng, sköna slantar i en extra hemmamatch och ett bra spelschema i slutspelsserien. Nu kan VIK verkligen släppa pressen och slå från bra underifrånläge.

PUCKLIGAN

5 Jesper Myrenberg

4 Kelsey Tessier

3 Isac Skedung

2 William Wikman

1 Sebastian Benker

14 svar

 1. Bozo skriver:

  Vet inte hur det är med andra lag men VIK har tappat sin näst meriterade spelare (Rundqvist) sent utan att han blivit ersatt. Likaså blev BIK av med Ahl. Med sånna tapp och uteblivna planerade satsningar sent ska man inte teoretiskt kunna hota i slutändan med från början tunna trupper. Med noll marginaler behöver de sena satsningarna och tidigare under säsongen tongivande spelare producera bra i ett slutspel. När de inte ens finns kvar i truppen blir det svårt.

  • Pelle skriver:

   Rundqvist skadades ju efter värvningsfönstret stängdes. Omöjligt att ersätta honom då.
   Sen kan man alltid ha en bättre bredd i laget. Men det kostar.

   • Bozo skriver:

    Precis och VIK har inte i nuläget marginaler att lyckas när sådana satsningarna inte ger önskad effekt. Oavsett om det beror på skada eller felsatsning. Sedan kan man hoppas som tränarna ofta säger att då får någon annan kliva fram, men det gör det oftast inte. Men ibland sker det.

 2. PatrikH skriver:

  Jag var oerhört imponerad av den nykomponerade kedjan Wikman, Skedung och Bergman. Kändes som Bergman kom igång bättre i denna miljö. Hoppas att kedjan får fortsätta.

 3. Vakna Z skriver:

  Äntligen vinst och 3 viktiga poäng.Detta pga mitt tjat och peppning.Bra gjort av mig och laget

 4. Bozo skriver:

  Minst lika viktigt ekonomiskt med en extra hemmamatch är att slippa kostnaderna för en bortamatch. Exvis bortamatch mot Timrå kostar en del med hotellboende m.m. Nu förlängs de flesta årskortet dessutom automatiskt med tre till matcher, så det rullar in pengar ändå även om det är tomt de avslutande matcherna.

 5. Musse skriver:

  Myrenberg vann matchen åt oss, gjorde viktiga räddningar som behövs för att gå långt i ett slutspel. Frågan är om övriga lagdelar är beredda att koppla på en slutspelshockey som skiljer sig från serielunken.
  Närkamperna grinigheten och viljan att vinna varje duell måste upp flera nivåer i dessa matcher. Tror att flera av spelarna vill visa att de kan bättre än vad de fått ut. Får vi en bra start kan allt hända.
  Är så imponerad av Leduc och Tessier, 40 poängspelare som gör sitt jobb varje match. Blir nog klurigt att sätta ihop femmorna, men spelare som inte kan gå 100% i ett slutspel tillför inget. Detaljer blir viktigt så skulle vilja se att Kalin får ta fler tekningar i egen zon.

  • Bozo skriver:

   Gick inte så bra för Kalin igår, men vet inte om statistiken stämmer och går att lita på swehockey.

 6. Miko skriver:

  Skönt att gå in i slutspelserien med en seger och positiv känsla, dessutom säkrad femte plats. Timrå ses som storfavoriter och för deras del blir säsongen ett misslyckande om de inte vinner slutspelserien. Vik går in utan press och det får man hoppas kan få laget att spela utan anspäning, finns allt att vinna. Får hoppas att traditionen om att tredjeplacerade laget i grundserien inte vinner slutspelserien håller i sig.

 7. Robert jonsson skriver:

  Ingen jättematch av VIK men man gjorde det som krävdes. Fick något enkelt mål, gjorde det bra i boxplay samt hade en målvakt som blev tungan på vågen. Ingredienser som behövs i täta viktiga matcher. Tyckte också mig se att viljan fanns där hos flertalet av spelarna vilket märktes främst i sargduellerna.

 8. VIKarn skriver:

  Skulle vara intressant att höra vad ”vakna Z” har för analys efter gårdagens säkrade 5:e plats.
  Själv tycker jag allt går enligt planen, det är nu vi ska vara som bäst.

  • Gubben skriver:

   Han skulle nog svarat att skulle spelarna gjort sitt jobba tidigare skulle Vi nu legat 1-3 😉 Skulle vilje se Tesier som lagkapten! En man!

   • Bozo skriver:

    Fanns viss oro med kanadicker under Paananens ledning, men det har ju gått galant.

 9. Bozo skriver:

  Själin är inte ens extra back, utan extra extra back. Kaijser verkar gå före.
  Blir intressant när sjuklingarna är tillbaka. Igår syntes tydligt att de två första kedjorna matchades hårdare än tredje. Vill se FJ som 4:e center.