VIK har hittat segerreceptet via Myrenberg, backarnas offensiv, Tessier & Zäta då Vita Hästens långa segersvit bröts

Fredrik Johansson & Co. fick fira. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås tog sin fjärde raka trepoängare hemma mot ett formstarkt Vita Hästen på fredagskvällen. VIK vann med 3-2 och stoppade därmed gästernas vinstrad på sex raka segrar.

VIK hade bitvis väldigt bra snurr i Hästens zon i första perioden. 1-0 kom efter en patenterad direktskottsbomb av Lukas Zetterberg i PP efter 8.41. Det var, som så ofta, William Wikman som såg till att VIK fick det power playet.

Hästen hade inte mycket första 12-13 minuterna, sedan kom gästerna lite mer. Benker, Bergman och Younan hade bra chanser. Tessier- och Skedungkedjan skapade långa anfall med fyndigt passningsspel, fina platsväxlingar och överlämningar.

VIK kom dock inte in tillräckligt på kassen för att kunna trycka på avtryckaren. Perioden avslutades med väldigt tryck från enheten med Lunjsö, Skedung och Wikman.

VIK sjönk tillbaka och Hästen var bra i andra perioden. Gästerna har ju ett par allsvenska forwardsstjärnor i Istvan Bartalis, Linus Andersson, Jesper Samuelsson och fortfarande verkar det finnas lite bensin kvar i Marcus Eriksson, även om åldern nog börjar ta ut sin rätt där.

Dock kom 2-0 efter bra sidledspass av Leduc till Younan, åter producerade backarna efter vackert spel efter 31.36. Detta precis efter ett power play som Calle Ehrnberg fixade tack vare sin vilja och frekvens på benen.

Mot slutet av perioden var det en väldig Hästenpress och rättvis sen 2-1-reducering på långskott bakom en skymd Myrenberg efter 39.21. VIK-målvakten var fortsatt hypervass och det behövdes i andra, då Hästen visade varför de gått så bra på sistone.

Den stora frågan inför tredje var hur VIK skulle hantera att man släppte ett sent mål i andra plus att Hästen var riktigt bra bitvis i andra perioden. Till hemmapublikens glädje kom VIK ut starkt i tredje och tog åter tag i taktpinnen.

Anfall var bästa försvar mot detta forwardsskickliga Hästen och VIK låg på för att utöka ledningen. Ehrnberg fixade ett nytt PP åt VIK, men man fick inte Lukas Zetterberg i tillräckligt många skottlägen.

Ehrnberg låg bakom en god chans som Fredrik Johansson passade bort. I en kontring gav Hertzberg Tessier en bra chans, men kanadensaren prickade stolpen.

Tessier skulle dock få sin välförtjänta poäng då den allt vassare 29-åringen skickligt stoppade en puck lagom mycket med handen bakom mål, för att sedan servera Wikman en fet chans precis framför Masiello och 3-1 efter 54.04.

Vilda Hästenprotester efter det målet. Lite kompensationsdoft då domaren sedan gav Hästen ett PP där gästerna elagant nätade genom mycket skicklige Linus Andersson som satte sitt 13:e mål fram till 3-2 efter 55.34. Vissa ropade på offside för Hästen momentet innan.

Sedan tyckte nog konspirationteoretiskt lagda Hästenanhängare att ett problem med matchklockan kom lägligt precis efter Hästens mål och minst tio minuters paus. VIK höll undan efter starkt spel sista fem.

SAMMANFATTNING

VIK var bättre i första och sista. Segern var därmed rättvis och den positiva trenden fortsätter. Tack vare segern tog VIK ett bra grepp om femteplatsen då det nu är sju poäng ner till sjätteplacerade Hästen. Vid förlust hade Norrköpingslaget bara varit en poäng bakom…

Segerreceptet var inte helt nytt. En direktskottsprojektil av Lukas Zetterberg ”från ingenting” stillastående i PP. Ett vackert backmål igen av firma Younan & Leduc. Tessier låg bakom ett nytt mål och energispelarna fortsatte leverera då Wikman satte det avgörande målet.

Jesper Myrenberg var åter fantastiskt bra, följsam och starkt i kassen. Släppte knappt en retur. Räddningsprocenten senaste fyra för Myrenberg är 93,8, 95,8, 94,1 och nu 94,1 igen. Siffrorna påminner om en viss Samuel Erssons och vi får åter bevittna en stjärna stiga mot målvaktshimlen.

Kedjan med Tessier mellan Benker och Hertzberg var åter stark och bitvis gick pucken som på ett snöre mellan denna trio. Tessier har verkligen klivit fram och leder nu detta lag från mitten precis som det var tänkt från början.

På de senaste fem matcherna har Tessier nu 2+5 för sju poäng och hela +6. Det är bara att lyfta på hatten för den resan kanadensaren gjort efter en medioker start här.

Calle Ehrnberg är ytterst svårfångad och backen fixar motspelare till utvisningsbåset stup i kvarten. Lägg till att Erik de la Rose åter var stark – backsidan början se oerhört välbalanserad ut rakt igenom.

Lägg till att Myrenberg har fått sitt genombrott så kan vi konstatera att de bakre regionerna är stora styrkor i dagsläget.

En fråga som dock seglat upp ganska nyligen är om Daniel Öhrn verkligen är en typisk centertyp som kan understödja Bergman och Zetterberg på bästa sätt? Det stämmer inte riktigt i kedjan med Zetterberg och Bergman 5v5, de får inte till de långa anfallen som exempelvis Tessierkedjan får.

Detta även om Öhrn gör väldigt bra saker på egen hand, men önskvärt vore om Zäta och Bergman sattes i ännu fler bra lägen. Öhrn är oerhört skicklig, men frågan är om inte 26-åringen skulle göra sig bättre på en kant i dagens VIK?

Tessier spelar mer klassiskt centerspel och backar upp sin yttrar medan Öhrn är lite mer oberäknelig – på gott och ont. Dock är det möjligt att även Öhrn, som Tessier, kan hitta in i det mer klassiska centerspelet som VIK bygger sitt spel kring.

Spännande fortsättning följer. Det skulle inte förvåna om det kommer in en vass mer naturlig och klassisk centertyp en vacker dag och att Öhrn kommer få mer fria tyglar på en kant…

PUCKLIGAN

5 Jesper Myrenberg

4 Calle Ehrnberg

3 Erik de la Rose

2 Kelsey Tessier

1 Lukas Zetterberg

7 svar

 1. Bozo skriver:

  Hur länge ska Frycklund vara utanför laget? Inte ens efter bottennapp av LHC får han chansen. Har han precis som Kalin fått bakslag på hjärnskakning?

  • Mathias skriver:

   Som jag förstår det så tränar han för fullt – han är med andra ord i Berts berömda frysbox

 2. Jonas skriver:

  Vi kan räkna bort vik oxå Bozo, fast av andra anledningar

  • Bozo skriver:

   Ja detta lag har nog knappt teoretiskt möjlighet. Stora frågan är dock vad man ska göra när man ändå har många av spelarna kvar i kontrakten nästa säsong. Förstärka denna och få en teoretisk chans eller flyga under radarn denna och sen addera på nästa säsong (Holmberg mfl) när andra lagen är tömda på kvalitet och därmed vara favorit att vinna HA och kliva upp. Men då gäller det att Modo och Löven går upp denna säsong.

 3. Jonas skriver:

  Vi kan räkna bort vik oxå Bozo

 4. Bozo skriver:

  Hörde på NHL-sändningen på Svt att statistiken i NHL är tydlig. Lag med målvakt som spelat över 60 matcher (dvs en given första målis) lyckas nästan aldrig att gå hela vägen. Då kan vi räkna bort Löven alltså.

  Visst i NHL har de inte många 20 åringar i målet så statistiken kanske inte är applicerbar på oss. Ersson höll hyfsat hela säsongen, men jag tyckte han gick ner några % alldeles på slutet.

 5. Bozo skriver:

  Vilken frenesi Vita Hästen hade. Tycker de var det bästa laget som gästat oss. De spelade smart och läste spelet otroligt bra. I detta tempo måste man ha förståelse att samtliga passningar inte hittar rätt.