Västerås tog nästan sista chansen och visade att man vill och kan vara med i tabelltoppen efter stark insats och seger mot Timrå

Det börjar lossna på allvar för alla toppspelare. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås ”valde” lite väg hemma mot topplaget Timrå på onsdagskvällen. Detta då VIK visade att man verkligen vill och kan vara med i den absoluta toppen via en stark och inte orättvis 4-2-seger mot Jonathan Dahlén & Co. Tack vare segern är det bara fyra poäng upp till Timrå, den siffran hade varit tio vid förlust…

Det var högt tempo direkt i första perioden, men lite sämre puckkontroll och precision i passningsspelet. Både Timrå och VIK forecheckade hårt. Lite som ett konditionstest vilka som skulle orka i detta höga tempo, men båda lagen skulle visa sig orka.

En allt vassare Daniel Öhrn stod för ett lysande förarbete vid Jimmie Janssons 1-0-mål efter 3.52 då VIK-centern öppnande upp höfterna och vände bort Jens Lööke. Jansson var högt upp och petade in returen som Brattström tappade bakom sig.

Det var dock bitvis hafsigt och när August Nilsson och Jesper Johansson viftade för vårdslöst med klubborna fick TIK ett långt 5-mot-3. Skedung och Myrenberg, med flera, var dock fantastiska i det svåra läget.

Även Calle Ehrnberg var lysande i afton vann bland annat en puckduell mot storstjärnan Dahlén. Det var jämnt i farliga chanser i första perioden. Bergman, Skedung, Benker och Wikman brände fina lägen.

VIK började bra även i andra perioden. Stekhete Sebastian Benker friställde Viktor Hertzberg två gånger men målskyttet vägrar lossna för playmakern som gjorde 20 mål i Almtuna ifjol.

Lunsjö fixade sedan ett PP åt VIK tack vare bra frekvens på fötterna. I efterföljande PP skapade första PP-enheten oerhört tryck och bland annat Bergman var väldigt nära att näta.

Istället kom 1-1 efter 28.36 då Younan inte var tillräckligt vaksam på lille kvicksilvret Sebastion Ohlssons klubba, och denne styrde oerhört skickligt in trissan.

VIK var dock lite hetare och Leduc vände bort Gustav Nielsen och 2-1 kom från Benker efter kanadensarens fina passning efter 31.46. Ett oerhört viktigt mål då matchen stod och vägde.

3-1 kom efter bra tryck Tessierkedjan, där kandensaren tryckte in en lös puck efter 35.41. Direkt efter det stal Skedung en puck och var så nära att göra 4-1.

TIK gjorde om i kedjorna och gästerna stod för bra saker sen. 3-2 kom sedan Myrenberg tappat ett svårt skott, lite passivt där från VIK-försvaret efter 38.44. Dessförinnan räddade De la Rose snyggt en puck som dansade på mållinjen bakom en utmärkt Myrenberg.

I tredje tryckte Timrå på ordentligt inledningsvis. Men VIK var noga med detaljerna i egen zon och bjöd inte topplaget på mycket. Myrenberg var strålande i kassen bland annat då Boyce vände bort Younan och då TIK skapade lägen.

Daniel Öhrn gjorde nog sin bästa match i VIK-tröjan och låg bakom viktiga 4-2 då toppcentern var iskall innan Bergman serverades fri framför Brattström. TIK-målvakten lyckades på något sätt styra pucken över sig själv in i nät efter 46.18.

I slutet stod Myrenberg för en av årets räddningar då Dahlén sköt efter en fin sidledspass, men VIK-målvakten lyckades på något sätt rädda med axeln efter en blixtrande sidledsförflyttning.

SAMMANFATTNING

Känslan att något hände i laget efter vändningen och 8-4-segern i Kristianstad växer sig allt starkare. Tredje raka segern nu och bitarna börjar falla på plats. Kemin börjar infinna sig. Matchen var jämn och det är väldigt små marginaler när man möter så bra lag som Timrå. Och att ”turen följer den skicklige” stämmer extra bra mot så här högklassigt motstånd.

Förutom två mindre vaksamma moment, då ett skickligt lag som Timrå direkt tog hela handen, var det alerta spelet där i egen zon. Dock måste VIK lära sig att spela tills domaren blåser som vid Timrås 3-2-mål, det var inte första gången man var för passiva i väntan på signal.

Toppcentrarna Öhrn & Tessier ledde sina kedjor och gjorde bägge sina bästa matcher i VIK-tröjan. Bägge producerade även två poäng samt skapade saker. Att båda är första klassens tekare skadar ju inte heller.

Precis som ifjol har det i mörka november lossnat rejält för vindsnabbe puckmonstret Sebastian Benker. Nytt mål i afton och på de senaste fyra har Benker 4+2. Tänk om även Hertzberg (bara ett mål senaste 14 matcherna) skulle få igång lite mer målproduktion i den kedjan så skulle Tessier och Benker få ännu fler assist då det skapas saker.

Tredjekedjan med Skedung mellan Wikman och Lunsjö är också rejält på gång. Wikman har ju varit fantastisk hela säsongen, men nu börjar även Skedung och Lunsjö komma igång på riktigt allvar. Skedung vann 9 av 13 tekningar och kanske är genombrottet nära?

Fredrik Johansson gjorde en ytterst solid match igen som fjärdecenter och Jesper Johansson fixade ett sent och viktigt PP åt VIK då Timrå jagade i tredje.

På backsidan var det många plusvarianter, även här börjar saker sätta sig på allvar. Leduc var på spelhumör och att ha en back som kan vända bort sin bevakare som vid viktiga 2-1-målet är få lag förunnat.

Calle Ehrnberg glänste med sin rörlighet, extra starkt med tanke på det tuffa motståndet. Ehrnberg slog fina passningar och värderade spelet bra. Dessutom kom 20-åringen ut med pucken inte mindre än två gånger efter dueller med självaste Jonathan Dahlén. Fick spela 13:29 men är värd mer istid.

Erik de la Rose var +1, fick spela nästan 16 minuter och gjorde en ny solid insats med hårda passningar och bra närkampsspel. August Nilsson hade en ny tuff match och bänkades inför tredje perioden.

Tre raka segrar och äntligen börjar det kugga i. Ny spännande match som är viktig för tabellen väntar då Vita Hästen kommer till ABB Arena på fredag.

PUCKLIGAN

5 Kelsey Tessier

4 Daniel Öhrn

3 Jesper Myrenberg

2 Sebastian Benker

1 Carl Ehrnberg

8 Responses

 1. Bozo skriver:

  Jag tycker detta VIK är bättre än förra årets lag vid samma tid. Bortaspelet som är en bra värdemätare är ljusår bättre och nu blev det också trendbrott i hemmaspelet där VIK visade betydligt bättre bredd och spel över 60 min än Timrå.

 2. Knekten skriver:

  Grattis till segern men spelet var (som vanligt!) inte mycket att hurra för. I många matcher har segern tyvärr handlat delvis om tur. Det är inte speciellt ofta de gör ”riktiga” spelmål med inslag av klapp-klapp-mål. Nä. Man har väldigt svårt att hitta rätt i passningar, puckkontrollen är inget vidare samt att man alltför ofta slarvar bort pucken helt i onödan i anfallszon, just för att man inte hittar varandra med passningarna. Blir alltför mycket spel efter sargerna och puckdumpande ner i sarghörnen istället för att hitta passningar i mitten och sidorna av anfallszonen och gå rakt på mål. Tycker det är så match efter match, ibland vinner de ändå men förlorar tyvärr alltför ofta just för att passningsspelet och puckkontrollen är för dålig. Blir också därför alltför mycket enmans utflykter runt sargerna och bakom målet, ofta till ingen nytta. Dessutom blir det ofta ängsligt och skakigt när motståndarlaget gör mål. Sådant borde man kunna skaka av sig och ta kommandot igen. Som åskådare känner man sig aldrig helt säker till en VIK vinst såvida de inte leder med typ minst 2-3 mål med några minuter kvar. Så ska det inte behöva kännas. Det känns som att de får kriga så in i helsike för varje vinst och orkar de inte det, så förlorar de. Om man hittade varandra bättre med passningarna och hade bättre puckkontroll så skulle man vinna matcher enklare. VIK är som bäst när de spelar i ett snabbt tempo med snabba puckförflyttningar och säkra passningar och de har visat att de kan det i enstaka matcher. Återupprepa det match efter match. Då kan de gå hela vägen. Heja VIK, vet att ni kan bättre.

 3. Kjell jansson skriver:

  Tråkigt med så lite publik då ett topplag som Timrå är på besök, och båda lagen bjuder på en härligt underhållande match !! Vad mer kan man begära ?

 4. Essess skriver:

  ”Dock måste VIK lära sig att spela tills domaren blåser som vid Timrås 3-2-mål, det var inte första gången man var för passiva i väntan på signal.” : spela klart situationen tjatas det ju om på hockeyträningarna redan från 7-årsåldern, dock gjorde ju Jansson det på 1-0 målet.

  • gns skriver:

   Lagom irriterande och se spelarna stirra på målvakten i väntan på signal istället för att rensa bort motståndarna runt kassen. Inte första gången det händer och med baklängesmål som följd som sagt. Skärpning där!

 5. Chrille skriver:

  Mkt glädjande att man litat på det spelarmaterial man har, och inte som förr jagat snabba orimliga genvägar som alltid slutat i katastrof.

 6. Pelle skriver:

  Önska det kom mer folk till hallen för att stötta laget och såg till att föreningen får in mer pengar om det ska bära hela vägen till shl i framtiden

  • Bozo skriver:

   Hoppas det vänder nu de börjar vinna hemma, då det usla hemmaspelet skrämt bort folk. Kommer man inte ens när VIK vinner mot topplag så förtjänar den här stan aldrig spel i högsta divisionen.