VIK och Benker chockade Karlskrona men sedan surnade gästerna till och gav VIK en troligen ganska nyttig fysisk resa

Benker är fortsatt ojämn i produktionen även i Almtuna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås tog ett än fastare grepp om tredjeplatsen efter ytterligare en imponerande laginsats mot luriga Karlskrona. VIK vann med 4-0 efter ett hattrick av den så mångsidige och hårt arbetande Sebastian Benker.

Stort grattis Samuel Ersson till Guldgallret i Hockeyallsvenskan som delades ut före nedsläpp och 100 000 sköna slantar till klubben. Stort beröm även till VIK som för tredje gången tagit fram ligans bästa junior. Lyckat att Ersson sedan höll nollan.

VIK spelade inledningsvis i ett för högt tempo för gästerna och Gulsvart fick max utdelning på en ihålig Arvid Holm i KHK-kassen. Benker gjorde första 1-0 i power play efter en fin framspelning av den fantastiske Kalle Östman.

Benker var sedan framme igen och VIK-ytterns fart verkade överrumpla både KHK-försvaret och Holm fram till 2-0, knappast otagbart från kanten – men samtidigt håller Benker otrolig fart i allt han gör och det lönade sig denna gång.

Lönlös timeout av Ove Molin i KHK-båset då Blekingelaget fortsatte spela mycket svagt mot ett på åtta cylinder tänt Västerås.

Sedan en lysande halvlobbpass av ultratekniske backen Alex Lindelöf som friställde Lukas Zetterberg som åter påpassligt utnyttjade Holms ihålighet denna afton. Det låga skottet en bit utifrån satt mellan benskydden på Holm, som sedan redan efter 6.22 byttes ut mot 19-årige debutanten Daniel Rosengren som lånats in från Kallinge.

Denna unge Rosengren med bakgrund i Vallentuna/Djurgården imponerade sedan stort och spikade igen KHK-kassen för en lång stund.

KHK samlade ihop sig efter den minst sagt jobbiga starten och målvaktsbytet gjorde gästerna oerhört gott. 3-0 stod sig efter 20 min men bara 6-7 i skott efter att KHK repat sig under perioden.

Rosengren spikade igen sedan han kom in och tog alla 15 VIK-skott i andra perioden, många svåra. VIK tog det klokt lite lugnare i andra och KHK försökte verkligen spela fysiskt, men hade väldigt svårt i 5v5 att komma igenom. Dock var KHK giftiga i PP och Samuel Ersson fick visa klassen.

I sista perioden kunde Sebastian Benker till slut spräcka skickliga Rosengrens nolla och fullborda sin trevliga kväll med sitt hattrick. Detta efter en fin passning av Lukas Zetterberg efter 57.51, men då var matchen sedan länge avgjord.

SAMMANFATTNING

Matchen blev något märklig och lite avslagen då VIK gick på knock så tidigt och alltså 3-0 efter 6.22. Imponerande av VIK dock att hålla skärpan så bra mot ett smålurigt och sjundeplacerat KHK.

VIK verkade verkligen chocka KHK inledningsvis och det var faktiskt snudd på klasskillnad bitvis. Men gästerna ville visa att de blir att räkna med i slutspelsserien och tuffade till sig betänkligt efter den bedrövliga starten då de orangea ständigt hostade upp pucken.

Det blev emellertid troligen trots allt ett mycket nyttigt test för VIK eftersom KHK skruvade upp det fysiska och småfula spelet så pass mycket – precis som det blir i slutspel. VIK fick faktiskt lite problem med detta och det kändes som VIK inte riktigt villa offra en hörntand för att få in nästa puck precis framför Rosengren.

Samtidigt är det såklart mycket begärt att ett lag på väg mot sin femte raka seger ska spela på max i 60 minuter då man leder med 3-0 efter 6.22. Men ändå var det nog bra för VIK att KHK så tydligt försökte störa VIK rent fysiskt. En bra erfarenhet inför slutspelet.

Att Sebastian Benker gjorde hattrick och fortsatte sitt enormt energiska spel, alltid med full fart och högsta frekvens på fötterna, förstärker bara intrycket att 26-åringen gjort sin bästa säsong i karriären. Detta som så många andra i detta så imponerande VIK.

Benker hade ju en jobbig start med bara 3+1 första 19 matcherna, men under Paananens vingar har sedan Boråssonen blommat ut med starka 14+11 för 25 poäng de senaste 30 matcherna. Ganska unikt med en så lång kille som har sådan väldigt fin frekvens på fotarbetet och utmanar ständigt sin gubbe.

Med sina 17 mål är nu Benker lagets klart bästa målskytt efter Lukas Zetterberg på sina 24 mål efter kvällens balja. Benker börjar nu nosa på topp-10 i skytteligan. Forwarden har nog fått för lite beröm för sin fantastiska utveckling denna säsong, då Benker ständigt är i rörelse och alltid hotar med sina skott, passningar, fart och rörlighet.

Just det här att som beskrevs ovan om att alltid utmana sin gubbe när man har puck är ännu en styrka och framgångsnyckel i detta VIK.

Östman, Frycklund, Benker och nästan alla försöker alltid vrida och vända och gör det svårt för första gubben motståndaren skickar fram. Det gör att motståndarna ofta måste skicka fram gubbe två-tre för att täcka upp, vilket i sin tur öppnar ytor för fyra andra VIK:are.

Även Marcus Bergman försöker jobba sig tillbaka till sin toppform genom att vrida, vända och utmana. Rätt att bara jobba och åka en massa skridskor för att bli mer vän med pucken igen. Detta då Bergman kanske tappat lite självförtroende efter bara två mål senaste 12 matcherna.

Sparkapital bör finnas hos Bergman som efter en fin start med 7+9 för 16 poäng första 19 matcherna har 6+7 och 13 poäng senaste 27 matcherna.

Och eftersom många i detta VIK är mångsidiga och utmanande lirare som även kan passa och hitta fria ytor blir det så svårt för motståndet. Men denna totalhockey kräver ju extremt mycket energi och spelare som jobbar extremt hårt – vilket är precis Zäta fyllt truppen med.

Jesper Appel & Co. fortsätter vända spelet ruskigt fort. Morgan Hassel tufft nog fortsatt utanför. Men kollade åter Appel att han ständigt snabbt försökte vända spelet och backen verkar ha lyft Alex Younan som kanske gjorde sin bästa match i VIK-tröjan.

Younan var överallt på plan och skapade, men saknar fortfarande lite killer instinct. Dock retade dock kanske Kalle Miketinac upp ”Tjuren Ferdinand” då Younan visade tuffhet som aldrig förr i en mindre fight med handskarna på.

Enda orosmomentet är att denna formtopp kommer lite för tidigt. Men samtidigt är det ju högkvalitativ hockey med bra bredd av producenter det bjuds på som borde kunna räcka långt även om laget har någon sämre dag.

PUCKLIGAN

5 Sebastian Benker

4 Alex Lindelöf

3 Alex Younan

2 Jesper Appel

1 Samuel Ersson

4 svar

 1. Johan skriver:

  Bozo:Vik u-16 är inte riktigt klara än för SM slutspel.det är en match kvar imorgon. Dem leder med 3 poäng inför sista matchen.men inte klara än.

  • Bozo skriver:

   De ska möta slagpåsen och har 6 plus mål. Lika stor sannolikhet att de missar avancemang som att VIK A-lag skulle ta 2:a platsen.

 2. Bozo skriver:

  VIK U16 klara för SM-slutspel.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Kan VIK fortsätta med det här spelet finns alla chanser att ta 3- platsen ons. fred. Örnsköldsvik Karlskoga fortsätt med VI ÄR VIK DET GULSVARTA LAGET🏒🏒🏒🏒- 🥅🥅🥅🥅