VIK satsar finskt genom Matias Myttynen: En ny Juha Kiilholma eller kanske en ny Eetu Qvist?

25-årige centern/yttern Matias Myttynen är klar för VIK. Finländaren kommer från den ryska andraligan VHL, där han lirande långt borta i Kazakstan i Ust-Kamenogorsk ifjol.

Myttynen beskrivs som en allround forward med bra storlek, som både kan spela center och ytter. Meriter från finska J-20-landslaget i VM och nästan 20 poäng en säsong i SM-Liiga vittnar om att det bör finnas kvalitet.

Tidigare i karriären har det blivit några skapliga säsonger poängmässigt i SM-Liiga. Poängsnittet för Myttynen i SM-Liiga ligger på 0,27.

Det kan jämförs med Oskarshamns mycket solide Arsi Piispanens 0,32, Eetu Qvists 0,26 och Juha Kiilholmas 0,30. Qvist gjorde bitvis succé i Allsvensken medan Kiilholma fått fart på karriären i Finland efter debaclet i VIK. Mycket av Kiilholmas fiasko i VIK förklarades av att finländaren kom i dålig fysisk form.

Således kan vi konstatera att VIK med ganska bra sannolikhet minst fått en bra spelare för tredjekedjan om vi blint ska jämföra poängsnitten, en lirare som välbehövligt breddar laget utan att troligen kräva en massa speltid och power play.

Då har VIK 15 forwards och därmed kan vi leka följande kedjor:

Williams –  Leitner – Urbas

Murphy – Lihagen – Davidsson

Johansson – Myttynen  – Svedlund/Zetterberg/Lantosi

Berg  – Gråhns – Fish

***

Men backsidan gapar fortsatt ganska tom, det lär hända saker snart där också.