VIK skapade mycket i Oskarshamn men lyckades inte lösa Åhman och IKO:s låga försvarsspel – men mycket att ta med sig ändå

Benker nätade igen och hans kedja drev mest mot IKO. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK gjorde en bra bortamatch mot seriens bästa lag och hemmalag Oskarshamn. IKO vann dock med 3-1 efter att VIK var väldigt uddlöst samtidigt som unge stjärnmålvakten Adam Åhman rånade VIK några gånger.

Matchen började i ett högt tempo och det var två lag som var på bettet i denna toppmatch, viktig för topp-2-striden. VIK skapade oro i IKO:s zon varpå Younan, vars offensiv vägra lossna, missade snudd på öppet mål.

Tyvärr förstörde dock domare Lyth direkt lite att toppfestkänslan då han tog en horribel och löjlig utvisning direkt på William Wikman, efter att Wikmans motståndare skuldra mot skuldra lade sig ner, tripping! Uppenbarligen bottenlöst stor domarbrist i HA tyvärr.

Svag markering av Lindelöf och Hassel lät Thelin lägga in den i öppet mål i efterföljande PP och 1-0 IKO. Hemmalaget seglade nu på denna fin start och hade några fina byten.

Men VIK hämtade sig bra och främst kedjan med Benker, Frycklund och FJ skapade mest. Frycklund brände chanser och det känns som den store centern behöver träna lite skytte.

Anthon Eriksson fick ny chans på kontring efter bra pass av Skinnars, men Eriksson missade för en gång skull.

I andra perioden fick VIK ett PP, men tyvärr fortsätter PP att vara mycket svagt. Dock spelade VIK mycket bra i andra perioden och hade 8-1 i skott efter tio minuter.

Ersson gjorde dock två superräddningar på kontringar. Men detta var en sån kväll där pucken inte vill in helt enkelt. Logiskt istället 2-0 IKO efter fint direktskott i krysset av Oskar Nilsson 38.03. Lite beskt då VIK ägt den andra perioden.

I tredje var det ganska jämnt inledningsvis. Men IKO har starka spelare i sin fjärdelina och Modigs kunde åka runt lite i VIK:s zon och kanske var Liwing inte tillräckligt het med sin stick-on-stick och Modigs överraskade Ersson, för en gångs skull var detta kanske inte otagbart fram till 3-0 efter 50.02.

VIK gav sig dock inte utan pumpade på och fortsatte skapa. Frycklund friställde snyggt Benker och 3-1 äntligen efter 51 minuter.

VIK skapade sedan verkligen tryck mot IKO och Åhman. Frycklund brände ett nytt fint läge (Fryck måste bara sätta lite mer puckar nu!). Men IKO höll undan mot en starkt VIK.

SAMMANFATTNING

Ett stort steg framåt mot senaste matchen i Oskarshamn då VIK blev helt utspelade (2-0). IKO hade första tio, VIK hade typ andra halvan på första. VIK hade hela andra perioden och tredje var ganska jämn, men något till VIK. Med lite mer flyt hade VIK lätt kunnat göra många mål denna kväll.

Men. ”Immer ein aber”. Det är välkänt och IKO har ett väldigt lågt försvarsspel med nästan fem man runt Åhman. VIK lyckades inte dyrka upp det utan det blev mest långskott. Och skyttet höll inte tillräckligt kvalitet och VIK lyckades inte få in tillräckligt med trafik framför Åhman.

Samtidigt kändes det som VIK från början var väldigt osäkra på hur denna match skulle gestalta sig, med tanke på förra matchen här och att IKO är bäst i serien.

VIK:arna hafsade också iväg en del avslut då man inte riktigt hade självförtroendet för en sådan här toppmatch. Men efter dagens insats lär all onödig respekt för IKO försvunnit.

En talade situation var då en puck låg lös framför Åhman, fem IKO-spelare var där mot två VIK:are som var chanslösa att nå de lösa pucken.

En skillnad mellan lagen var också PP. VIKs PP var uselt, fyra minuter totalt med bara ett skott. IKO fick också två PP, sju skott och ett mål. VIK måste nu snabbt försöka lösa PP då det havererat de senaste sju-åtta omgångarna.

Sedan mot ett så här bra motstånd behöver man kanske fler centrar än bara Östman och Frycklund som verkligen driver laget och pucken. Skedung och Skinnars har inte förmågan att driva och skydda pucken över längre sträckor på ett bra sätt, det är lite av en svaghet i VIK:s centerlina och spel just nu.

Sedan är det vissa VIK-backar som har problem med skyttet, och mot ett lågt försvar som IKO:s är det ett måste att ha flera som kan skjuta som backen Oskar Nilsson gjorde på 2-0-målet. Kanske är Calle Ehrnberg en bra skytt?

Men hursomhelst var detta ett steg framåt och VIK visade att man kan mäta sig med seriens absolut bästa lag. Spelmässigt var man faktiskt lite bättre än IKO just denna match. Denna Oskarshamnsresa byggde självförtroende och ännu mer tjurskallighet i att ”nästa gång tar vid dem!”.

PUCKLIGAN

5 Sebastian Benker

4 Mikael Frycklund

3 Fredrik Johansson

2 Acke Ringström

1 Samuel Ersson

7 Responses

 1. Bildoktorn skriver:

  Jag sticker ut hakan och menar att gårdagens prestation inte är OK nog. Vi kan såklart ursäkta oss med att vi är ”nykomlingar”, ”tuff bortamatch mot topplag” osv osv men när vi vet att vi kan spela så mycket bättre så blir vi definitivt inte bättre med bortförklaringar/ursäkter. Nej, våga bänka spelare, markera att det krävs max från varje spelare. I varje match. Vill inte peka ut några tröjnummer utan lämnar det åt Pannan. Problemet är väl att vi inte har så många ersättare.

 2. Anders skriver:

  Domare Lyth 😖

 3. Jan Malmberg skriver:

  Snacka inte om guldläge på bortaplan. Jag har varit på Allstar och Olearys 3-4 bortamatcher alla torsk. Kommer inte kolla på några fler bortamatcher i serien. Kanske i playoff. Kommer bara ihåg tva säsonger när VIK vunnit många bortamatcher.Självklart 92-93 en serie på 40 matcher,där VIK vann 9 borta ca 4-5 oavgjorda. VIK vann serien på 52 p tvåa BRYNÄS på 48p. Då var jag 38, nu är jag snart 64. Fokin, Salo,Juhlin,Nordmark.Ytter,Popovic,Fachrutdinov,Frylen m.m. en säsong man aldrig glömmer. Även an säsong för kanske 3-5 år när dom gick väldigt bra på bortaplan🏒🏒🏒🏒🏒🏒🏒🏒🏒😁=9 borta vinster!!!!

  • Bozo skriver:

   Precis, nu när alla lag fått ihop det någorlunda så är det oerhört tufft att ta bortavinster i en energisport som ishockey, när man saknar energin från läktarna. Enbart underskattning från hemmalaget som ger bortavinster och det är det vi ser med desperata bortalag som skäller ibland på bortais. Betydligt klurigare att som nu på onsdag hemna möta superdesperat Tingsryd än exempelvis Modo eller Karlskoga. Är man av det rätta virket åker man inte på så många plumpar på hemmais.

 4. Miko skriver:

  Synd att efter en sån här prestation inte får med sig nåt, men samtidigt möter man seriens bästa lag som inkasserade sin senaste hemmaförlust i omgång 17 mot Leksand. Dock så var detta ett fall framåt och kan man ta med sig denna inställning till kommande bortamatcher så finns en bra chans att förbättra poängskörden på bortaplan. Man har trots allt 9 matcher kvar borta och 27 poäng att spela om. Dessutom kommer man att spela två eller tre bortamatcher i den eventuella playoffserien (räknar med att Vik tar sig dit) och då är det viktigt att vid det laget ha vana att vinna även borta.

  Av allt att döma kommer den allsvenska seriefinalen att spelas mellan Oskarshamn och AIK där jag tror att AIK över fem matcher är det bättre laget. Det laget som vinner playoff serien har nog bra chans att sedan slå Oskarshamn över tre matcher. Kan Vik hamna topp fem i grundserien, få med sig extra poäng till playoff serien och där vinna en match av två borta samt vinna sina hemmamatcher så är chansen stor att man vinner serien. Blir motståndaren sen Oskarshamn tror jag att ett uppåtgående Vik vinner mot en stukat Oskarshamn. I kvalet sen krävs att man höjer sig ytterligare men Bulan skulle tillföra en rejäl dimension i Viks spel. Med hans medverkan skulle ett mirakel faktiskt kunna inträffa.

 5. Bozo skriver:

  Inte många lag på övre halvan som vinner bortamatcher numera. Mittenlagen dvs plats 5-13 blandar och ger, tombolahockey. Känns lite som att IKO och AIK är klassen bättre än samtliga (en till växel att sätta in vid behov), men att VIK är en outsider om och när man verkligen verkligen tror på det man gör och hunnit ifatt mentalt. Att våga och tro att man kan hota på bortaplan är den stora resan laget har framför sig, vilket dagensmatch var en bit på vägen. Stor resa att mentalt gå från Div 1 till toppen i HA. Inget lag har hittills pallat HELA den resan.

  Hoppas Bulan fattar vilka möjligheter till mirakel VIK skulle kunna ställa till med honom i laget och bli legend. Hoppas han fortsätter följa laget på nära håll för att förstå potentialen.

 6. robert jonsson skriver:

  En mycket stark bortamatch där endast taffliga avslut gjorde att vi inte kunde bärga poäng. Ett par 3 mot 1 lägen där man från kanten försöker näta i stället för att spela till en fristående spelare o få en förflyttning på motståndarmålvakten.Här upplever man att jaget gick före laget.
  Sedan lär vi ha folk framför motståndarmålvakten vid skott från blålinjen. Något vi är mycket dåliga på.
  Åhman var dock en jätte i motståndarmålet denna dag.