VIK Support lyfte Västerås till övertidsseger mot bitvis starkt Modo efter sena mål av Zetterberg & Frycklund – Gulsvart lever vidare

Zäta fick näta och jubla igen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås vann en tempofylld slutspelsmatch mot Modo där Mikael Frycklund blev övertidshjälte. Detta då VIK-centern forcerade in en ganska svår studsretur på backhand. VIK vann med 3-2 och lever därmed vidare i slutspelet. VIK Support lyfte verkligen fram laget denna kväll mot ett vasst Modo.

VIK började bra och 1-0 efter ny fin assist av Marcus Bergman till Isac Skedung. Skedung var i bytet efter ren efter en bra passning av William Wikman, men bom.

Kalle Östman hade en bra chans i en kontring där passningsgeniet valde att skjuta själv. VIK började bra första tio. Sedan kom slutspelskrampen igen och det började kladdas, samtidigt som det tungt meriterade och hårt pressade Modo började växa in det.

Alex Lindelöf bjöd på 1-1 efter ett uselt andra PP där till slut den normalt så puckskicklige backen tappade trissan. Svaga avslut på heta chanser när Fredrik Johansson och Lukas Zetterberg bägge missade mål. Även Modo hade heta chanser.

VIK började bra även i andra och Johansson – Frycklund – Benker hade ett monsterbyte med ett stolpskott bland annat. Modo tog timeout efter 34 minuter. VIK var ganska bra i andra men Skinnars och Bergman m.fl. brände bra chanser.

Modo stack dock upp sylvasst och gästerna visade bitvis sin stora skicklighet. Tobias Enström, med 719 NHL-matcher och uttagen i NHL All Star Game 2011, var faktiskt mänsklig och missade några gånger och ny chans Skedung efter en fin passning igen av Wikman.

Alex Younan gjorde en kanonmatch och stod för några fantastiska uppspel. Men många andra var ovänner med pucken – nerver eller tempo?

Ruskig kramp i avsluten för VIK som ändå skapade i andra perioden. Puckhanteringen stämde inte och många tekniska fel. Sedan för snällt av Wikman och Ringström som stod misstänkt för passivt och reaktivt och 1-2 PP för Modo precis i slutet på andra. Åter ”do-or-die” i årets kanske sista hemmaperiod av betydelse?

VIK började helt okey även i sista perioden. Det går, som bekant, aldrig mer än tre matcher mellan Zetterbergs mål och 2-2 kom i power play efter en ny kanon för Zätas 25:e mål denna säsong.

VIK var sedan fortsatt vassa och hade kanske lite tur med domsluten fram till att Modo fick ett power play, till slut, efter 50 minuter. Efter det power playet tog gästerna över totalt sista tio av matchen och Ersson räddade VIK några gånger.

I övertiden hade VIK nytta av att Benker är på väg tillbaka i storform och skicklige Hanses kunde inte avstyra skottet bättre än att Frycklund fick avgöra mot sin gamla klubb.

SAMMANFATTNING

Det måste säga något om tempot då alltså tungt NHL-meriterade backen Tobias Enström missade en hel del pass och annat. Inte konstigt då kanske att VIK också fick problem att hantera pucken i den uppenbarligen höga farten.

Enström, som varit en All-Star i NHL, spelade nästan 25 minuter men tilläts inte glänsa så mycket av ett VIK som jobbade hårt. Publiken bjöds på en härlig slutspelsfight där Modo verkligen gick för det och gästerna var hungriga som vargar i slutet av matchen.

När Modo kom runt VIK:s forecheck blev det livsfarligt då gästernas fart och skicklighet i ingångarna i VIK:s zon gav de gulsvarta backarna en hel del problem. Samtidigt kom även VIK åt Modos backar då forechecken satt.

Vackert alla kvällar och VIK Support håller lätt god SHL-klass. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Denna kväll var åter VIK Support fantastiskt bra. Utan den sjätte spelaren på läktaren hade nog Modo vunnit denna match. VIK fick lägga enormt med energi för att freda sig då Modo visade sin skicklighet men VIK Supports sång, i med- och motgång, fyllde helt klart på de gulsvarta energidepåerna.

Glädjande var att de att Alex Younan äntligen börjar visa varför han har så bra meriter. Younan har lyft sig i ett tufft playoff där man märker att VIK trots allt har ganska många gröna spelare.

Trots det höga tempot klarade sig VIK:s backar helt okey gällande urlägg kontra att vara kreativ och i det fysiska spelet. Modos forecheck kom inte direkt åt VIK-backarna överdrivet mycket.

Sebastian Benker har efter en formsvacka/sjukdom nu börjat varva upp igen och forwardens fart och framfusighet är så viktig. Marcus Bergman stod för en ny fin assist till 1-0-målet och den snabbe forwarden har några strängar på sin lyra.

Sparkapital finns troligen i kapten Fredrik Johansson som ännu inte varvat upp i playoff. Viktigt att Frycklund och Zetterberg fick utdelning då de spelmässigt inte synts överdrivet mycket hittills. Även Kalle Östman kan bättre, eftersom vi sett vad centern kan sina bästa dagar.

Mot Karlskoga kommer VIK behöva att alla steppar upp på sin högstanivå för att få till en ny häftig publikmatch hemma mot Karlskrona i sista omgången. VIK:s forwards måste få ner andelen tekniska fel i främst passningsmottagningar, om det nu går i detta frenetiska slutspelstempo.

Det som var VIK:s största problem denna kväll, Modos skicklighet, kommer från och med nu bli Gulsvarts största vän och hopp att vinna denna serie. Detta då Modo har kvar att möta Leksand…

PUCKLIGAN

5 Alex Younan

4 Samuel Ersson

3 Sebastian Benker

2 Jimmie Jansson

1 Jonas Liwing

4 svar

 1. robert jonsson skriver:

  Hoffström slår huvudet på spiken i sin krönika. I stället för att lyfta fram det positiva i att ett nytt lag i HA med tidigare toppspelare från Ettan har gjort en topp prestation genom att lägga det ena efter det andra topplaget på rygg för att slutligen vara med och kriga om matcher mot SHL så gnälls det i parti och minut.
  Något som slår en är dock att de som gnäller mest är de som själva inte haft tillstymmelse till egen idrottskarriär och därför heller inte förstår vad som krävs.

 2. Gul/Svart Mölndalsbo skriver:

  Bra analys i VLT om hur lätt många klagar så fort VIK ligger under och glömmer förutsättningarna i början av säsongen.
  https://www.vlt.se/artikel/hoffstrom-vik-ar-orimligt-bra-men-skarpning-kritiken-ar-bara-orimlig?referrer=app

 3. Jan Malmberg skriver:

  VIK måste som sagt, spela betydligt bättre om dom ska ha någon chans på måndag. Torskar vik och leksand vinner är det lördag som gäller inte onsdag.SM FINAL VSK bandy( har biljett) ska till Olearys på måndag har inte speciellt många goda minnen när det gäller vik och borta matcher, på Olearys .Nu gäller det sista chansen!!!!

  • Bozo skriver:

   Gå till Allstars istället då. Ge dina pengar till företag som ger något tillbaka till din klubb. Inte till företag som enbart utnyttjar den.