Sju nycklar inför Slaget i Karlskoga: Se upp för BIK:s rävar men samtidigt är många på uppgång i VIK

Gustaf Thorell är ett stort offensivt hot. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Slaget vid Lützen kan slänga sig i väggen för här kommer Slaget i Karlskoga. En fantastisk säsong fortsätter med tidernas match i Värmland på måndagskvällen.

Vinnaren har chansen att gå till SHL-kvalet, förloraren är borta. Nycklar för en lyckad VIK-afton:

FÅ IGÅNG FLER SPELARE 

Marcus Bergman är het och har levererat två klassassist i slutspelet. Sebastian Benker vaknade sist. Isac Skedung var med och skapade många heta chanser sist plus målet. Zetterberg, Frycklund och Östman fick göra mål/poäng och de är förhoppningsvis på väg upp igen närmare sina personbästa.

Fredrik Johansson, Alex Lindelöf, Jimmie Jansson och Anton Svensson är fortfarande poänglösa och de behöver steppa upp en nivå offensivt i Karlskoga. VIK kommer behöva kräma ur varje promille av kunnande som finns i denna trupp mot ett mycket bra BIK i en hall som VIK bara vunnit i en gång sedan 2014.

I POWER PLAY MÅSTE KVALITETEN HÖJAS

VIK har bara gjort ett mål på tio försök (10 % mot 26,7 % i serien) i slutspelsserien. Tyvärr har PP bitvis inte alls funkat och man har till och med haft svårt att ställa upp mellan varven. De skickliga motståndarlagen har verkligen läst (sönder?) VIK:s PP. VIK har 1-2 i mål i spelformen!

När VIK emellertid får till ordnat spel har man ett dödligt vapen i Lukas Zetterbergs fantastiska distansskott, plus en del andra fina varianter.

Eftersom Karlskoga är så bra hemma (40-25 i skott och 62-38 i puckinnehav senast VIK lyckades stjäla en poäng där efter övertid) kommer power play sannolikt bli extremt viktigt, då VIK inte kan räkna med överdrivet mycket puckinnehav.

BOX PLAY BEHÖVER BLI MER SKONINGSLÖST

I BP har VIK fortsatt leverera ganska mediokra siffror 77,8 % nu mot 79 % i serien. Karlskoga har varit stekheta i PP i slutspelet med 30 % och här måste VIK vara mycket tuffare framför Ersson. Ibland har spelet runt Ersson varit passivt och reaktivt istället för aggressivt och proaktivt, upp till bevis nu. Med Morgan Hassel (kommer han till start?) blir box play klart bättre.

SAMUEL ERSSON

Förutom två kanske lite suspekta långskott mot Leksand har Ersson levererat fortsatt skarpt. 93,75 % i räddningsprocent är faktiskt bättre än i serien (93,33). Siffror som inte går att snacka bort.

Men till och med Ersson måste kanske nu steppa upp och göra en även för honom magisk match i den så svårspelade Nobelhallen. Fler målvakter har faktiskt klart bättre räddningsprocent än Ersson i slutspelet just nu (Hanses, Brage och just Lundberg i BIK).

Dock är det inte alls sannolikt att Lundberg ska stanna på otroliga 96,51 % särskilt länge till, vilket är en sak som talar för VIK…

TEKNINGARNA…

Mot Modo var de svaga tekningarna tillbaka igen då VIK bara vann 22 av 58 tekningar (!). VIK är klart sämst i slutspelet med bara 41 % vunna hittills. Nedan är ingen direkt munter tekningsläsning:

KARLSKOGAS HETA FORM KAN INTE VARA FÖR EVIGT & VIK PÅ UPPGÅNG

Något som kan tala för VIK är att BIK nu varit formtoppade och maxat ganska bra på sistone. BIK har inte förlorat under full tid på fem matcher och har enligt uppgifter spelat riktigt bra. Vi minns som sagt hur de blåvita körde då VIK var här sist.

Men inget varar för evigt och kanske är det naturligt om någon liten BIK-dipp kommer snart? Samtidigt har VIK:s spel inte riktigt klaffat på sistone, men flera spelare är på uppgång nu igen. Detta kan sammantaget tala för VIK.

SE UPP FÖR KARLSKOGAS BEPRÖVADE TOPPSPELARE

Nästan alla VIK:s toppspelare (förutom Liwing & F. Johansson) går in i sina första säsonger och kval mot SHL i roller där de förväntas leda sitt lag. Det har inneburit att en viss slutspelskramp kanske kunnat skönjas, föga överraskande.

BIK har några mer rutinerade toppspelare i Henrik Larsson och Gustaf Thorell som bägge toppar BIK:s poängliga nu. Även snipern Fredrik Forsberg har trots sin ungdom varit med ett tag och Gustaf Franzén spelade ändå i SHL ifjol. Tor Immo har också varit med ett litet tag nu.

Sedan finns ett koppel forwards som är skickliga på att transportera pucken som Jesper Kokkonen, Oliver Eklind, Jonatan Harju, Oskar Bäck m.fl.

Bakom dessa finns faktiskt de sista av gamla Bofors kvar, alltså spelare som snackar med domaren en kvart efter varje mål BIK släpper in (Carl Berglund, Fredrik Höggren och Mikael Eriksson). De har varit med om tuffa kval förut…

1 Response

  1. Dodie skriver:

    Borde använda Cederberg nu som togs in av en anledning. Trygg bakåt med väldigt få misstag i egen zon och normalt sett bra i tek. Nästan felfri i boxplay som kan vara avgörande i slutspelet. Tjänstefel att han inte ens fick åka med till MoDo utan en back fick bli extra center…