VIK vaknade sent men då hade inte Skövde någon chans mot VIK:s mångsidiga backar & spetsiga forwards

I Lehmann och Skiöld har VIK sällan skådat två så pålitliga passningssläggare/playmakers. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med 4-0 hemma mot Skövde på onsdagskvällen med 2500 sålda biljetter.

Efter några bra byten inledningsvis tappade VIK allt spel efter att gästerna fick ett power play. VIK gjorde kanske den sämsta perioden denna säsong och de 20 första minuterna slutade mållösa. Fjärdekedjan med Eriksson, Cederberg och Wallin dock bra i första perioden.

VIK kom ut som ett nytt lag i andra. 3-0 efter fina kombinationer slutade den perioden. Först visade Manne Mattisson bra känsla då han hittade Marcus Bergman som i full fart satte pucken i ett friläge.

Niclas Lehmann är ruskigt effektiv sista tredjedelen och 1+1 i kombo med FJ och Hetta gav VIK en tremålsledning inför sista. Först serverade Lehmann pucken till Hetta som visade sin höga klass gällande avslut och direktsköt in pucken i ett ganska trängt läge.

3-0-målet var signerat Fredrik Johansson som åkte åttor runt SIK:arna innan han friställde Lehmann på bortre stolpen. Oerhört elegant klassassist av kaptenen.

I sista perioden hade VIK full kontroll. Anton Brandhammar skärper verkligen konkurrensen på backplats då han var inblandad i 4-0-målet via ljuvligt klapp-klapp med Johan Skiöld och Jimmie Jansson var sist på pucken i det PP-målet.

SAMMANFATTNING

Starkt att VIK hittade tillbaka efter en mycket svag första period. Kanske använde Thomas Paananen en ”hårtork” i första perioden?

Men det kunde blivit dyrköpt med en så dålig start. Dock var inte just Skövde tillräckligt spetsiga för att utnyttja det, men andra lag skulle säkerligen gjort det.

I andra perioden var det klasskillnad mellan lagen och det kunde lika gärna varit 5-0 efter andra. Det positiva var att både tredje- och fjärdekedjan såg bättre ut än på länge.

Manne Mattisson gjorde en del bra passningar bredvid Bergman och Skiöld och verkar kom in i det mer och mer. Har spelsinne och var ytterst nära två gånger efter briljanta framspelningar av Skiöld, ett ribbskott och en fantomräddning hindrade mål där.

Pontus Holmberg kom igång ganska bra som center mellan Kevin Weiskog och Petter Matsson och verkar bli allt varmare i kläderna. Holmberg är dock aningen frustrerad att poängen inte kommer, har bara 1+3 senaste 12 matcherna. Men där har troligen VIK ett rejält sparkapital.

Kedjan med Hampus Wallin, Jesper Cederberg och Anthon Eriksson var den bästa i första perioden. Dock är det tufft då varken Eriksson eller Wallin spelar box play och ingen av dessa lirar power play, så matcherna blir högst ryckiga för killarna i fjärde. Adam Lidström fick komma in och spela också några byten. Anthon Eriksson behöver kanske mer tid att få rätt flås, men så länge han är pigg händer det grejer.

Backsidan fungerar bra och Anton Brandhammar har verkligen tagit vara på chansen nu när Kenny Källström är skadad. Två assister på tre matcher i AllEttan och Brandhammar fick ikväll även sy fem stygn efter en tuff smäll mot sargen. Det blir inte lätt för tränarna att plocka bort Brandhammar från PP nu…

Morgan Hassel har växt ut i det offensiva spelet och man kan nu mer förstå att han gjorde runt 20 poäng i Ettan förr. Jimmie Jansson var tuff och visade på oväntade sniperegenskaper då han med lätthet tryckte in ett direktskott i nät. Jansson är viktig med sitt fysiska spel.

Joel Werner och Robin Nilsson är solida backar som gör få misstag som samtidigt vill få pucken snabbt upp i banan. Alex Lindelöf gör mycket bra men skulle ibland kanske behöva passa eller skjuta pucken snabbare för ännu bättre effektivitet, lite mer klapp-klapp som vid 4-0-målet.

Nu väntar en ny match mot Skövde. På bortaplan om en vecka. SIK har dock hemmamatcher mot Piteå och Örnsköldsvik dessförinnan. I övrigt slog Mariestad Lindlöven hemma med 5-2 ikväll och de blir tillsammans med Piteå sannolikt lagen att slå…

PUCKLIGAN

5. Morgan Hassel

4. Jimmie Jansson

3. Anton Brandhammar

2. Marcus Dahlbom

1 Fredrik Johansson

7 svar

 1. Gurkan 63 skriver:

  Är ett väldigt snack och funderingar kring Norrlagen . Inte ett lag från Norr har varit i ett allsvenskt kval på år och där så varför denna oro ? Allting kan hända i denna serie det gäller att vinna eller att försvinna . Norrlagen kan säker snö en poäng lite här och där men dom har inte kapaciteten att vara med i toppen… Grattis till segern vik ni är ett par nummer större än lagen i denna serie och hoppas att ni står upp resten av denna resa..

 2. robert jonsson skriver:

  Vi bör nog vara medvetna om att vi sannolikt mött två bottenlag initialt. Ser vi på norrlagen Piteå, Östersund, Örnsköldsvik så kommer de att spela tightare, tätare samt mer fysiskt.
  Med de försvarsmisstag vi gör i första perioden så får vi vara tacksamma att Skövde inte ”hängde” ett par mål. Dahlbom var grym i första perioden.

  • PETO skriver:

   Hur vet du att norrlagen är så mycket bättre??
   Är det nån som sett bägge serierna, som kan göra en objektiv bedömning?
   Hur som helst, ser jag fram emot de mötena, hoppas det blir 3000+ på läktarna då.

 3. Adam skriver:

  Tyckte uppspelen är sjukt tafatta. Back slår till back. Sen står 3 forwards mer eller mindre still på bortre blå. Man söker en lång öppnande pass för att någon ska få friläge eller så finns inte den chansen och backarna har ingen att slå pucken på. Känns sådär mot kommande bättre lag. Att man (som det kändes igår) kommer in i zonen via tur. Väl i anfallszonen ser det bra ut. Samt defensiven ser stabil ut. Är detta med uppspelen något du kan ta med tränarna? Som det såg ut igår finns inget riktigt uppspel inarbetat utan jag fick känslan av ”ut och spela grabbar ni löser det”. Bara tur att Skövde inte är bättre och tar vara på de chanserna de fick.

  • Mikael Norén skriver:

   Adam, under Christer Olsson hade VIK 3-5 olika styrda uppspelsvarianter från kontrollerat burskydd.

   Paananen har sagt sig vilja drar ner det till 1-3, som är styrda. Han vill ju låta spelarna styra och vara kreativa. För han vill ju inte säga åt exempelvis Johan Skiöld att han måste åka exakt där, ”det finns ju en anledning att han gjort poäng och varit kreativ.” Men såklart finns det plus och minus med allt. Återstår att se hur det kommer funka i längden mot riktigt bra lag.

   • Adam skriver:

    Tack för svar och grym blogg! ?

    Jag ser självklart att spelarna ska få vara kreativa och använda sin smartness som man så fint kallar det i NHL. Men jag tycker som sagt att under gårdagens match hade de problem att ta sig in i anfallszonen på ett enkelt sätt. Det är svårt för en back att slå en passning till tre ryggar på bortre blå. Så följden av det blev äsch vi slår upp den här på någon stillastående som tappa pucken. Sen var Skövde för dåliga att skapa ordentligt. Samt viks försvarspel väldigt bra. Man mot man och de hölls på utsidan.

    Tycker det såg ut så i 8/10 uppspel. Känns som att man borde ha några fasta att falla tillbaka på när kreativiteten inte finns/fungerar. Väl inne i anfallszonen ser det ju väldigt bra ut. Men just uppspel är viktigt för att enkelt ta sig in.

    Kommer bli tufft mot bättre lag med viks mittzonsspel från igår.

    Men men framtiden får visa. Fint med vinst oavsett. ? men det är inte nu allt gäller. Vill ju se vik gå upp! ?

 4. Ludwig Aronsson skriver:

  Riktigt kul å se hur stabila backparet Hassel-Jansson är.

  Brandhammar har verkligen växt. Imponerande och se.

  Och Johan Skiöld vilken center/playmaker han är hockeyhjärna deluxe