Zäta om Brendl och spelarmarknaden: ”Är inte intresserad av någon dåligt scoutad transatlant”

Paananen och Zäta har byggt en ny vinnarkultur på de avgörande vårarna i VIK-land. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under dagen blev det klart att Arlanda, av alla lag, värvar före detta supersnipern Pavel Brendl. Tjecken är fortfarande ”bara” 36 år och har/hade en unik spetskompetens med sitt högerfattade skott då det begav sig i Brynäs, Mora och KHL.

Bland annat terroriserade Brendl VIK i kvalserien våren 2008 för sitt Brynäs. Detta genom att göra sex poäng under de två matcherna (2+4) mot ett Gulsvart med Patrik Berglund och Mikael Backlund som center 1 och 2.

– Brendl har inte varit intressant, han har inte ens spelat nått i denna säsong, säger sportchef Patrik Zetterberg till bloggen. För övrigt är det väldigt tunt på marknaden gällande spelare som är intressanta för oss.

– Ska vi ta in ytterligare någon spelare ska det vara någon vi känner kommer göra oss bättre som lag. Vi är nöjda med den trupp vi har och tänker inte ta in någon bara för att, utan dyker rätt spelare/karaktär upp är det så klart intressant. Mina kontakter vet vad jag letar efter, så vi får se vad som händer.

– Jag söker i första hand svenska spelare och är inte intresserad av någon dåligt scoutad transatlant med mera. Vår styrka är kollektivet. Det vill jag måna om och det är det som har och kommer ge oss framgång framöver, menar sportchefen.

***

Talade även med en NHL-meriterad scout om Pavel Brendl redan sommaren 2014:

– Nej, ingen bensin kvar i tanken där. Har alltid varit en av de lataste spelarna på planeten. Kommer alltid att leverera bra siffror tack vare sitt otroliga skott, men ingen spelare att lita på. Sist han spelade i DEL2 kunde han inte spela i slutet på grund av en handskada, laget trodde att han var frisk… Skulle inte satsa på honom, sa alltså denna scout redan för 3,5 år sedan. Samtidigt är nivån annorlunda i Arlanda…

***

Johan Skiöld skulle kanske producera ännu mer assister med en beprövad rightare i PP. FOTO: Rune Åhlén

När man ser den vänsterfattade spelfördelaren Niclas Lehmann göra sin variant i PP med högerfattade Fredrik Hetta som sniper (som mot Skövde senast) är det inte utan man undrar hur enastående playmakern Johan Skiöld skulle må av en skicklig och beprövad rightskytt i slottet i den PP-enheten också.

En Brendl hade i alla fall inte kunnat klaga på omgivningen där…

***

Andra vänsterfattade/högerfattade dynamiska duos i VIK: Damien Fleury/Evan McGrath & Pär Arlbrandt/Niklas Olausson.

I ett annat lag hade vi Gretzky/Kurri. Se och njut.

4 svar

 1. Steffo skriver:

  Hoppas jag har fel men tror inte VIKs (nuvarande) lag håller hela vägen till Allsvenskan. Man måste chansa för att vinna. Och med chansa menar jag att satsa på en eller ett par nyförvärv nu när det börjar bli skarpt läge.
  Kollektiv viktigt definitivt, men en Smotherman typ som kan lyfta hela laget en eller ett par nivåer till tror ivarjefall jag är avgörande.

 2. Micke skriver:

  Zäta gör helt rätt när han tänker på ett kollektiv som fungerar så
  br. Då är de inte läge att ta in nån som står utanför systemet

  Micke

 3. Marko skriver:

  Brendl har för mig varit en favoritspelare men visst var det ingen arbetsmaskin under Brynästiden heller, men han gjorde poäng. Tycker dock också som Zetterberg att kollektivet är viktigare nu och en spelare som redan är acklimatiserad i Sverige är att föredra.

 4. Gurkan 63 skriver:

  Blogg sakt/tänkt Patrik, håll denna linje , kollektivet är nummer ett och det jag sett hittils är bra. Det är gruppen som ska köra tåget fram mot och ingen enskild spelare.