Den stora paradoxen & AllEttan Norr brakade loss: Norr vs. Väst – ingen har seglat upp som den stora superfavoriten – förutom kanske…

Alex Lindelöf avgjorde mot KHK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det har spelats en hel del intressanta matcher denna helg. Först vann ju VIK J20 mot både Skellefteå och Luleå i topp-10 med de bästa J20-lagen i landet. Pär Hellenbergs gäng är verkligen på riktigt.

Men. ”Immer ein aber”. Den stora paradoxen är ju att desto bättre A-laget och J20 spelar, desto större kommer sönderplockningen av lagen bli till nästa säsong, OM nu inte A-laget går upp redan i år.

Känn igen press.

***

Sedan har AllEttan Norra och kampen mellan Väst och Norr brakat igång ordentligt. Och vinnaren är… tja, oavgjort va? Om vi ska försöka skönja några tidiga trender:

Efter åtta möten där Väst haft hemmaplan i sju (!) har västlagen (Mariestad, Borlänge, Skövde) vunnit fem med målskillnad 33-29 mot Norrlagen (Östersund, Piteå, Kalix och Örnsköldsvik).

Väldigt jämnt med andra ord. Och väldigt målrikt. Inget av lagen förutom VIK verkar ha någon riktigt stabil superdefensiv, om vi ska våga säga det så här tidigt. VIK har bara släppt 0,97 match efter bara tre matcher, efter 1,57 i grundserien, där man var klart före övriga västlag.

Marcus Dahlbom och VIK-defensiven är segervapen som få andra lag verkar ha i AllEttan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Förutom Piteå som har anständiga 2,20 insläppta nu, ligger övriga lag från tre och uppåt. Det håller sällan i längden att ha läckande försvar, även om det är väldigt tidigt ännu. Samtidigt förefaller lagen ha bra eldkraft framåt.

En annan sak vi kan konstatera är att inget lag direkt glänst ännu som superfavorit att ta den åtråvärda förstaplatsen.

Hyllade Piteå föll mot Skövde efter straffar (rapporterades från Skövdehåll att Piteå bitvis gjorde en relativt slät och trött figur, även om de gjorde mycket bra också), Mariestad tvingades gräva djupt för att slå Ö-vik med 6-5 hemma för att sedan förlora även det hemma mot Piteå.

Med andra ord är vägen troligen relativt öppen för det lag som verkligen kan få ihop grejerna att ta förstaplatsen. Och VIK har ju både en stark offensiv plus att man verkar ha de klart minst generösa backarna av alla lagen i AllEttan…

2 svar

  1. Pavlo skriver:

    På tal om något helt annat kanske det är dags för Mattisson att träna lite start och stopp? Har aldrig sett honom göra det en enda gång.. Borde vara ett kriterium för att överhuvudtaget få spela hockey..

  2. Vimmerbyarn skriver:

    Kampen om förstaplatsen i norra gruppen står nog mellan Västerås, Mariestad och Piteå.