VIK visade efterlängtad klass då serieledarna Tingsryd slogs tillbaka med eftertryck

Sorkin är efter en lång istid het igen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På fredagskvällen fick VIK-fansen dubbel anledning till att ta helg med glädje. VIK vann med hela 5-1 och visade upp ett strålande spel. VIK undvek därmed risk till avsågning från tabellens absoluta topp. Nu skiljer sju poäng till TAIF. Vid förlust hade det varit 13 poäng upp…

Trots att VIK saknade tre av fyra centrar kom hemmalaget ut på ett helt annat sätt än senast i Leksand. Gästerna hängde inte med då Urbas & Co. satte expressfart i mittzon.

1-0 kom efter att Sorkin visat fina handleder igen och amerikanen styrde in pucken. 2-0 kom efter makalöst bra förarbete av Murphy som bröt in efter en sargduell och dukade upp för Williams lika makalösa bössa.

Gråhns var olycklig vid Tingsryds 2-1-mål och undrar vad Kearney sa egentligen efter målet som fick Gråhns så lack? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Annars utmärkte Gråhns var olycksgubbe vid 2-1 för Tingsryd. Först slarvade veteranen och Kearney visade spets då han vände bort VIK-försvaret och samtidigt serverade Oweson öppet mål. Sedan efter målet drog Gråhns på sig en tvåa då han kastade sig in i högen bland firande gäster.

Det var lite halvt orättvist sett till spelet att det bara stod 2-1 efter första. I slutet av perioden hade VIK några otroligt tempostarka byten där TAIF hade svårt att hänga med.

Matushkin har varit precis så bra som vi hoppats på inledningsvis. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Utdelningen kom i andra perioden. Maksim Matushkin, som på denna blogg beskrivits som en sniperback, visade som i debuten bra glöd i skottet vid viktiga 3-1, ett riktigt klassavslut då Ragnewall knappt hann reagera på skottet lite utifrån.

Sedan Matias Myttynen fått vara center har finländaren varit ”a man on a mission”. 4-1 kom efter stor beslutsamhet och fin skottkraft/precision, trots att TAIF efter 3-1 släppte loss och började tokköra i forechecken.

Dahlbom är minst en klassbackup. 94,9 i räddningsprocent efter tre matcher säger en del. Kanske bör Dahlbom stå mer? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK spelade sedan kontrollerat resten av matchen och TAIF sköt en del utifrån, men VIK skyddade området framför Dahlbom föredömligt. 5-1 kom i slutet efter att pånyttfödda (?) radarparet Williams & Myttynen mycket snyggt tag-teamade in trissan efter en briljant pass av Williams.

Sammanfattning

Äntligen var spelet från Björklöven & Almtuna hemma i slutet av oktober tillbaka. Det har varit en mager månad sedan dess. Extra imponerade var att göra en sådan här enormt stark prestation utan tre toppcentrar mot just hyllade serieledaren Tingsryd.

Det var som att Williams & Urbas hade bestämt och givit sig den på att driva laget nu när det är så skadedrabbat på forwardssidan. Och när lagets två bästa och ledande forwards är så här bra och drivande drar det med sig resten.

Urbas var helt fenomenal i afton och körde helt sönder Tingsryd nästan varje byte. Även om det inte blev några poäng tror jag en sådan som Urbas sänker motståndarna både fysiskt och psykiskt. Måste vara jobbigt att bli så totalt ifrånkörd som när Urbas steker motståndare och bara visslar förbi.

Myttynen, vars idol är centerlegenden Raimo Helminen, vill nog fortsätta lira center bredvid Williams… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Williams har slitit som aldrig förr som kapten och har nu även fått igång finliret. 1+5 på två matcher nu och trea i poängligan. Svår för motståndarna då både skott och spelsinne är av yppersta klass. Passar bra med Myttynen som center och Murphy som ånglok.

Nick Sorkin har plötsligt vaknat ur sin dvala. Efter två klassmål på sina tre första VIK-matcher och sedan 13 mål- och konsistenslösa matcher, har nu den gänglige gjort fyra fina handledsmål på de tre senaste, varav tre på styrning. Att styra in puckar är en konstart som inte kan underskattas.

Kan Sorkin fortsätta styra in puckar är det förlåtet att han inte syns överdrivet mycket i övrigt. Hockeyhistorien är fylld av spelare som klarat sig långt på bara en spetsegenskap.

När en mustaschprydd Uotila talar försvarsspel lyssnar man… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På tal om spets har Matushkin direkt gjort stor succé i sina två första matcher. Inga äventyr i egen zon och redan två riktiga snipermål från distans. Dessutom är backen oerhört passningssäker och kreativ. Vilket kap NJ!

Backsidan är överlag den kanske mest kompletta på många herrans år. Backarna stresstestades verkligen av TAIF efter 3-1 då smålänningarna tokstressade med hög forecheck.

 Mylläri gjorden bra match mot bitvis hårfagra smålänningar, främst i egen zon. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Men en sådan som Cutta sprider oerhört lugn i försvaret, tjecken har verkligen utvecklats till en viktig bricka i laget. Mylläri gjorde en stark match och Uotila är alltid bra utan puck. Larsson gjorde bra saker utan puck.

Lantosi och Zetterberg spelar båda frejdigt. Lantosi sliter och har toppklass på fötterna, tänk om puckkontrollen och självförtroendet bara kunde förbättras lite, lite. Zetterberg är det lite omvänt med, verkar ha bra kontroll med behöver få en gnutta mer fart för kunna skapa separation från motståndarna och få lite yta.

Cook fick lira center (!) och gjorde ett gott dagsverke och jobbade hårt. Kanske blev det också den första tekningsvinsten i karriären. Dock förlorade Cook övriga åtta tek… Det är inte lätt nu då VIK inte har några rutinerade tekare alls kvar friska.

In i kassen klev också Dahlbom och gjorde en fin insats i hemmadebuten och är den klart bästa backupen på många år.

Till sist: Det är så här VIK måste spela om laget ska ha någon chans att göra något stort i vår. Skönt att åter se att den här höga maxkapaciteten finns.

Västerås tre stjärnor:

1. Williams – stekhet, gjorde 1+2.  2-0 var ett riktigt klassmål. Aktiv över hela banan.

2. Urbas – Inga poäng, men drev oerhört hårt varje byte och rev stora hål i serieledarnas defensiv och självkänsla.

3. Myttynen – 2+1 och riktigt vass som center. Ligger faktiskt över 50 % vunna tek också totalt.

6 svar

 1. Marko skriver:

  Håller med om ovanstående kommentarer om referat samt bilder.
  Matushkin har överraskat mig då jag inte var speciellt imponerad av honom föregående säsong trots poäng mot VIK. Han gjorde för många indianare och var många gånger alldeles för plottrig med pucken och kom i tidsnöd. I VIK har han uppvisat en helt annan pondus. Vår ”hemlige Harry ”Sorkin gjorde mål igen vilket är bra men annars händer inget som imponerar på mig iaf. Tycker att ändå att gårdagens match var bra utförd och spelmässigt så var det många som gjorde en bra match. Men OJ vad jag längtar efter Fredrik J,det ska bli fantastiskt att få tillbaka den killen till laget även om det är ett par veckor dit. Vi får hoppas att poängen kommer trots alla skador men om alla lyfter sig som igår så ser jag inga hinder för en fortsatt bra poängskörd närmaste tiden.

 2. Mr H skriver:

  Helt fantastiskt. Sällan har ett referat från Dig Mikael, varit så kul att läsa som detta. Nästan poetiskt.
  Tingsryd fick det i den berömda aktern – so to speak. Way to go Williams!! Ett totalt vingklippt VIK orkade steka Tingsryd på det här sättet. Revansch!
  NJ har gjort flera fynd i år – det är sant. Skulle bara önska någon backup för skadorna nu. Det blir för tungt annars.
  Min önskan om Dahlbom blev hörd – tack för det!
  Instämmer med gns, mycket bra bilder av Rune Åhlén.
  Supertack VIK. Orkar Ni grina till borta mot svåra Löven också?
  Det får vi ta sedan…:) 🙂

 3. gns skriver:

  Kan bli lite tjatigt men f-n vilka grymma bilder ni levererar. Se bara på bilden här ovan då man riktigt ser hur motståndaren kryper ihop inför skott. Bra vikfancentral och återigen, bra VIK!

 4. DC skriver:

  Hoppas Dahlbom får stå väldigt snart igen. Han måste få stå ibland.. mer än nu. Det måste vara svårt och otroligt tråkigt för honom att spela så lite som han gör… tycker det är fel… jag hade inte pallat… då kan jag lika gärna dra tillbaka till div 1… sant faktiskt…
  Tack för en underbar blogg! 🙂 och tack VIK!

 5. gns skriver:

  Mkt bra gjort. Tack VIK Västerås.

 6. Andrew Fish skriver:

  Som ALLTID bra skrivet Mikael. Måste kännas bra att skriver något positivt om gårdagens match än de senaste tidens matcher. Hoppas det här prestation är vändningen för laget!!