VIK:s sorti säger lite mer om systemet än lågbudgetlagets fantastiska prestation & Silly: Förbered för blytunga forwardstapp men även vassa ersättare…

Thomas Paananen har förhoppningsvis lärt sig nya saker och får också troligen bättre material att jobba med 2021-2022. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Idrotten är både grym och fantastisk. Grym för att VIK:s säsong är slut trots att man åter var bäst när det gällde och vann elva av de sista 12 matcherna. Fantastisk för på det sätt VIK Support, spelare och ledare satt ihop den här resan i den allsvenska comebacken.

VIK – KHK 7-2. Leksand – Modo 6-0 (5-0 efter 16 minuter…) Tack och hej säsongen 2018-2019.

En tom blick som säger mer än 1000 ord. Men framtiden är ljus för Mikael Frycklund och VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Mitt första egentliga minne från denna säsong var från en iskall hall i Säter i augusti. Vi var alla osäkra på var detta nya VIK stod på HA-nivå. Inte blev vi lugnare då Tingsryd kom ut som bålgetingar och hade ett tempo som verkligen visade skillnaden på Ettan och HA. I alla fall upplevde jag det så då.

VIK jobbade sig ändå hyfsat in i den matchen men TAIF vann med 2-0. Kanske skulle detta bli en lång och jobbig säsong likt 16-17? Men istället, trots en ny käftsmäll mot KHK i premiären, har detta VIK levererat följande rad:

Man har alltså snittat nästan precis tre mål (2,97) per match framåt med detta lågbudgetlag. Det är oerhört starkt. Och sett till poäng/lönekrona utklassar ju VIK Leksand och många andra lag totalt. Det säger en del om hur skickliga VIK har blivit på talangutveckling.

Att VIK är ute nu säger mer om det idiotiska upplägget med denna slutspelsserie än om VIK:s prestation. Detta ”slutspel” kritiserade jag långt innan VIK blev ett ”offer” för det. Systemet är så felbyggt att vissa lag i princip kan vara borta efter första matchen, som tex Modo. Hoppas verkligen det går att ändra om till mindre playoffrundor.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hursomhelst visade VIK åter klassen mot ett KHK som faktiskt försökte bitvis och hade 3-2 efter 20 minuter.

Anthon gjorde ett nytt mål. En glödande backhand, vilken skott den killen har. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Men hastigt och lustigt visade VIK klassen och det regnade in mål, två mål av Zäta etc.

Paananen tackade klacken efter säsongen.

VIK slutade verkligen med flaggan i topp och hyllades välförtjänt efter matchen. Det kanske bästa med denna säsong är hur oerhört bra reklam VIK Support, spelarna och ledarnas förmåga att utveckla spelarna gjort för VIK.

Långt efter match hyllades laget igen av VIK Support.

FÖRSTA INBLICK I SILLY SEASON 2019-20

VLT avslöjade direkt att Benker och Younan är klara för nästa säsong. Bägge har stor potential att bli nyttiga spelare i ett SHL-siktande lag. Särskilt Younan blir ett stort och viktigt utvecklingsprojekt för Paananen/Ivarsson.

Zäta kommer ha oerhört mycket lättare rekrytera spelare nu jämfört med ett år sedan. Enligt jobbiga rapporter kommer VIK troligen få runt tre riktigt, riktigt tunga spelatapp på forwardssidan till SHL och stora föreningar där. Så blir det när spelare öser in poäng m.m.

Men Zäta ska enligt uppgifter ha tunga centernamn, som gjort bra med poäng nyligen i HA, på G och ambitionsnivån på lagbygget 19/20 kommer vara mycket hög enligt säkra rapporter.

Har VIK tur kan man få behålla några av de bästa backarna och bygga vidare på det. Sedan måste tyvärr runt en handfull spelare som inte riktigt hänger med i ett SHL-satsande lag få tuffa besked. Forwardssidan kommer bli svår att få spetsigare med spelartappen, men ”bredden på spetsen” går ju definitivt att lyfta.

Målvaktshjälten Samuel Ersson lämnar ju som bekant. Dahlbom kommer troligen också lämna, även om kontraktsituationen är knepig då han sitter på ett rakt och bra kontrakt över 19-20.

Det var ju inte optimalt att Ersson fick stå så oerhört mycket på slutet, plus JVM. Ska vi verkligen leta ”fel” och sätta saker på sin yttersta spets så kanske en lite mer fräsch (avlastad) Ersson hade kunnat ta något av långskotten som ramlade in mot Leksand?

Med mycket stor sannolikhet kommer Kruse från Västervik att ersätta Ersson. Jesper Myrenberg vore ju en trevlig värvning, då han imponerade stort i sitt inhopp i Södertälje. Om någon yngling ska ”göra en Ersson” nästa säsong, är nog Myrenberg en av få kandidater från J20-leden.

En väldigt silly grej med Myrenberg är att då jag på Twitter skrev något ganska nyligen om att han vore en bra värvning, var det någon kvinna med efternamnet Myrenberg som gillade den tweeten…

Se nedan Rune Åhléns bildspel från matchen:

   

Mycket måljubel blev det. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

6 svar

 1. Miko skriver:

  Tack för en fantastisk säsong Vik och tack Micke för fantastiska analyser, kommentarer och inslag. Lite roligare läsning när det går bra :). Tänkte precis som Bozo att det är märkligt att inget tredjeplacerade lag i grundserien har vunnit slutspelsserien hittills. Dock har inget segrande lag som i år tagit så många poäng. Ska räcka med 14 poäng i de flesta fall men inte om man som Leksand bara tappar två poäng av femton möjliga och har två bonuspoäng att starta med. Trist att säsongen är slut då jag tror det här laget hade kunnat rubba ett sargat Aik. Får se fram emot silly season med nya spelare som som ansluter.

 2. Bozo skriver:

  Ännu har tredjeplacerade aldrig någonsin vunnit Slutspelserien.
  Är det samma upplägg nästa säsong?

  • Miko skriver:

   Om jag har förstått det rätt så kör man nästa säsong samma upplägg som nu. Om förslaget att införa en direkt upp- och nedflyttning går genom (beslutet fattas i juni) så kommer det att träda i kraft säsongen 2020-2021. Går förslaget genom blir det inget kvalspel mellan SHL och allsvenskan efter nästa säsong utan ett lag går upp och ett åker ner.

 3. Marko skriver:

  Ja Tack för en fantastiskt säsong VIK!!!

 4. VIKarn skriver:

  Håller med till 100%.
  Klubben och alla fans har gjort en säsong över alla förväntningar.
  Ska bli spännande att följa silly season nu.
  Hoppas det stämmer som det har spekulerats i, att Emil Kruse ska till VIK, tillsammans med ungtuppen från Linköping J20.
  Då kan nästa säsong bli riktigt rolig.
  Om man får drömma lite…,Bulan Berglund kör nästa år med laget för att få tillbaka suget för hockeyn. Då jävlar…..

 5. Anton skriver:

  Tack för en otrolig säsong, VIK! Och tack till Vikfancentral.se som alltid är en fröjd att läsa såväl inför som efter matcher.

  Nu laddar vi om och tar en topp2-plats nästa säsong! Med Benker och Younan klara, tillsammans med en ny ung het målvakt är ingenting omöjligt. Att Östman och Zäta lämnar får man räkna med efter en sån här sässe.

  Framåt VIK!