Tunga tapp inleder Silly – Zäta till Brynäs & Östman till Djurgården: Rykten, hur ser det egentligen ut och även Frycklund & Bergman lämnar?

Patrik Zetterberg - hinner sportchefen med ytterligare en tung värvning? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

MrMadhawk avslöjade att Kalle Östman går till Djurgården och Lukas Zetterberg till Brynäs. Östman blir tack vare sin mångsidighet en nyttig SHL-spelare oavsett roll, men intressant om ganska renodlade skytten Zäta (men även smart passningsspelare med mjuka handleder) redan nu är redo för en topp-6-roll och en given plats i PP i SHL?

Samtidigt får ju även Zäta en ännu bättre omgivning i Brynäs.

Även Mikael Frycklund är med stor sannolikhet på väg bort. Även risk att Marcus Bergman lämnar.

Men hur ser det egentligen ut i laget?:

BACKAR

Källström, Hassel, Younan och Jansson har kontrakt.

Utgående kontrakt: Liwing (har inget hört av Zäta), Lindelöf, Appel och Ringström (ska inte hört något av Zäta ännu).

Kvalhjälten och kämpen Källström har haft ganska svårt i tempot i HA och här skulle VIK behöva något lite snabbare alternativ om man vill utvecklas. Ringström är väldigt puckskicklig men tog kanske inte något jättekliv på slutet och saknar kanske lite rörlighet i vissa lägen. Appel är smart men saknar kraft och styrka på denna nivå, inte heller den snabbaste backen.

Får Patrik Zetterberg behålla Jansson och Lindelöf får man vara glada. Hassel viktig att behålla för kontinuiteten och även Liwing. Dock är säkert inte Liwing billig, men stadigare PP-back är nog svår att finna, som nu dessutom är inkörd i systemet.

FORWARDS

Östman och Zäta lämnar alltså. Troligen även Frycklund och Bergman.

Förlängningen med Benker blev då än viktigare, samma gällande kulturbärare och kapten Fredrik Johansson. Frågan är dock om det är rättvist att kräva att Freddan på hockeyålderns höst ska förväntas producera som en topp-6-forward, var ganska anonym i slutspelet.

Även Skedung, Lindberg och Cederberg har kontrakt. Cederberg har dock nu under två säsonger fått ganska dåligt med istid och behöver verkligen en full säsong med massor av istid i typ Ettan.

Ett viktigt ”projekt” blir att få rätsida på Lindbergs karriär igen efter att den unge och begåvade forwarden bleknade efter en bra start denna säsong.

Utgående kontrakt: Wikman, Svensson, Hetta, Eriksson, Jesper Johansson och Skinnars.

Wikman och Eriksson har bägge riktigt bra fötter och fysik och är givna att behålla som kulturbärare och enorma energiknippen. Dessutom kan båda troligen utveckla sitt offensiva spel ännu mer. Oklart om Zäta talat med dessa dock.

Jesper Johansson är i samma kategori men har inte samma kraft, och ska nog främst användas som ytter och box play-specialist. Är säkert väldigt prisvärd och tidigare har VIK-ledningen hyllat karaktären på ”JJ”.

Fredrik Hetta hade en jobbig säsong med skador och sjukdomar, men satte ändå fem projektiler i PP. Fick lite istid på slutet och syntes inte mycket, men någonstans vore det intressant se en Hetta fulltränad med sitt vassa högerskott en säsong till.

Anton Svensson började bra men försvann sedan. Svensson visade sig vara mer av en skottglad energispelare på allsvensk nivå och sådana har VIK redan fler av och konkurrensen om de platserna är väldigt tuff.

Skinnars behöver ju yta och tid för att leverera, glänser ibland med sitt spelsinne och fina teknik men generellt för anonym för att vara en PP-spelare och offensiv motor i HA. Är ju dessutom inte heller fysisk eller speciellt snabb. Sedan är allt en prisfråga och vi vet ju inte vad det finns för alternativ på marknaden och hur spelare påverkar gruppen.

TÄNKBARA KEDJOR:

Mr X 1 – Mr X 2 – Mr X 3

Benker – Mr X 4 – Mr X 5

(Wikman) – Skedung – F. Johansson (Lindberg)

(Eriksson) – Mr X 6 – (Hetta) (J. Johansson)

***

Att Zäta enligt uppgifter inte pratat med exempelvis Liwing måste ju tyda på att sportchefen har väldigt mycket intressant i pipen.

***

Att bli så här sönderplockad är ju en stark anledning att inte befinna sig i HA. Nu siktar vi på SHL så att VIK istället får plocka sönder andra i framtiden.

***

Det finns såklart en massa rykten just nu. Det bara surrar i undertecknads skalle och telefon. En center som VIK enligt uppgifter tidigare var intresserade av är/var ex-VIK:aren Christoffer Jansson i Borlänge.

Men Zäta är ju på jakt efter stora centernamn. Det måste han vara. En intressant aspekt är ju att Tony Mårtensson finns i närområdet, men just nu är fullt upptagen med att rädda Almtuna. Enligt rapporter är ju centern ambitiös och hungrig trots åldern.

Det var ju en centerbrist denna säsong och till nästa säsong behöver man flera naturliga centrar som verkligen kan teka. Att man förlorade nästan alla tek i Matchen mot Leksand (och mot Modo) hjälpte ju inte.

Tingsryd och Västervik har några intressanta centrar på utgående kontrakt. Om vi tittar i HA:s tekningsliga hitta vi en sån som exempelvis Daniel Öhrn med utgående kontrakt, kan ju både teka (55 %) och skjuta, det såg vi i ABB Arena i vintras.

***

Sen måste man ju försöka hitta en ersättare till Lukas Zetterberg som kliniskt högerskytt i PP. Inte lätt då alla vill ha sådana spelare.

***

Sedan är det såklart fortsatt en nyckel att fynda billigt i Ettan. Hört gott om en 97:a som heter Måns Carlsson (och rightbacken Pontus Näsén) i Vimmerby.

6 Responses

 1. Knekten skriver:

  Så otroligt tråkigt att så många bra spelare lämnar, men man förstår samtidigt att spelare som får en SHL-chans tar den, tyvärr. Precis sådär lagom när VIK spelat ihop sig som ett riktigt bra lag och lyckats hitta en bra balans så får man börja om från början igen för att bygga ett lag igen. Tänk om alla hade valt att stanna istället, med vissa nyrekryteringar så skulle VIK helt klart ha tampats om en SHL plats nästa år, nu är det lika osäkert som tidigare :(.

 2. robert jonsson skriver:

  Håller med Henrik o kan inte se Z som en spelare för en första eller andra line i SHL. Helt klart grym i pp med ett snabbt och pricksäkert skott. Bör dock lira i HA ett år till för att komma upp i 5 mot 5 spelet.
  Känner samma sak med Östman som mest lirat i Ettan innan denna magiska säsong i HA. Riskfyllt o kliva upp i SHL o lira i en förmodad tredje eller fjärdelina med begränsad speltid.
  Lindelöf borde även han lira minst ett år till i HA för att öka kroppsstyrkan i defensiven. Talang har han så det räcker o blir över för SHL spel.
  Frycklund har även han kvalitéer men tror även att han max kan få en tredje eller fjärdelina roll med begränsad speltid.
  Den ende i laget som jag tror kan gå in i en andra line SHL i nuläget är Marcus Bergman som har skridskoåkningen, tuffheten, spelskickligheten, arbetsmoralen och målsinnet.

 3. Henrik skriver:

  Z till Brynäs är för mig en gåta. Visst grabben kan skjuta men håller han för en top 6 forward i Shl? Knappast.
  Tycker han har för bråttom med sin karriär och kan få samma negativa effekt som fornataro och mcgrath med flera fått

 4. PatrikH skriver:

  Hoppas att vi får behålla Frycklund – han är en ledare och kulturbärare

 5. Patrick skriver:

  Att inte behålla Liwing vore tjänste fel. Klass spelare med rutin, att hitta nån likvärdig på den här nivån blir svårt tror jag

 6. Majk skriver:

  Kanske Emmerdahl kommer tillbaka? Ryktas lämna Björklöven och är faktiskt en riktigt bra allsvensk back. Lite väl skadebenägen kanske.