Hur ska Zetterbergs magnifika högerskytte ersättas då den blixtrande klubban försvinner till Brynäs – bloggen kikar på namn

Lukas Zetterberg - kan siffrorna från 18/19 återupprepas? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det är ganska solklart att det är främst tre saker VIK behöver för att denna silly ska sluta lyckligt: Ersätta Samuel Ersson, Kalle Östman (kanske även Frycklund) och på något sätt hitta någon som kan ersätta Lukas Zetterbergs 27 mål totalt.

Zetterbergs skytte har ju, som på Jeremy Williams tid, tvingat motståndarna att fokusera mycket på det hotet. Vilket i sin tur öppnat ytor för andra och VIK hade seriens klart bästa PP.

Studier i NHL har som sagt visat att PP-uppställningar som har minst två rightare gör cirka 40 % procent mer mål än de utan. Vi har ju haft två rightare i Jonas Liwing och Zäta.

Ett problem har dock varit att Liwing inte gärna vill skjuta. Kanske är det därför Patrik Zetterberg inte varit så het på att tala nytt kontrakt med Liwing ännu.

Möjligen vill sportchefen ha in mer skottstark högerfattad PP-back som är mer än villig att avlossa bössan, vilket sannolikt kommer bli nödvändigt nu då det inte blir lätt att ersätta Zäta. Mer utspritt skytte kommer troligen behövas.

Det är inte lätt att hitta forwards med Lukas Zetterbergs högerfattning och distansskytte. Bloggen kikade lite på EliteProspects.com som numera har en funktion för betalande kunder där man kan skapa egna listor (rekommenderas!):

Rightare som gjort en del mål/poäng med utgående kontrakt.

Fanns inte mycket i SHL eller J20. Men i Norge, Österrike och HA finns några intressanta namn. Frågan är om Patrik Zetterberg bara kan titta på svenska rightskyttar nu? Risk att sökningen blir lite snäv då.

Finns ju några tunga namn, men svårt att se att någon rakt av skulle kunna ersätta Zätas distansskytte. Det är bara Zäta och Jeremy Williams som haft det i VIK på mycket länge.

Wahl, Lagacé, Hutchings, Lavoie (dock en playmaker) och Crandall (gjorde 16 mål i KHK) är högerskyttar som visat sig hålla mycket bra i HA. Dock inte billiga. Jakobs känns lite som en ny Mattias Beck, eller?

Sedan finns det några som gjort mycket mål i Ettan. Robert Lantosi har haft en stor genombrottssäsong i Slovakien och är på väg mot större liga. Johan Eriksson gjorde 22 mål i Tingsryd för några år sedan.

Edgars Treijs är såklart ett långskott, men jag vet att Zäta ville behålla honom tidigare då han var skyttekung i VIK J20. Treijs ansågs tidigare som en av de bästa 16-åringarna i världen.

Har tittat på forwards här, men Nick Pageau är en aktiv back jag gillat i KHK, en högerskytt som vill delta i spelet. Oavsett hur det går för AIK kanske Nunn kommer ut på marknaden i HA…

***

En perfekt ersättare vore annars Fredrik Forsberg som gjorde 20 mål i Karlskoga med sin högerfattning. Problemet är bara att han sitter fast i ett kontrakt. Men har ett kontrakt hindrat någon förut? Kan ju finnas optioner.

3 svar

 1. Martin skriver:

  Kan tycka Liwing borde få förlängt. Med rutin, inne i viks system samt förening. Även om skotten inte kommer på löpande band så är det få förunnat att ha en point på blå med den skickligheten!

 2. Påsen skriver:

  Det finns en spelare i egna leden som nästan har lika bra skott som Za.. Lukas Henze i J 20.

 3. Bozo skriver:

  Samtidigt ska man komma ihåg att det på VIK funkade klockrent i serielunken. Men i matcherna som gällde något i Slurspelserien så funkade det inge vidare i pp, dock Zetterberg sjuk en match.
  Samma problem som VIK hade mot KHK och Rögle, men då var väl Williams skadad?