VIK:s välmeriterade veteraner börjar följdriktigt tända till allt närmare våren vi kommer som då Lundgren & Co. nollade Vita Hästen

Niclas Lundgren ger lite blommar till Odens för hans fart och driv mot mål. (Arkivfoto)

 

VIK vann med 4-0 hemma mot Vita Hästen efter en dominant insats av allt mer uppvarvande backklippan Niclas Lundgren, som även hade två fina assist. Alexander Lunsjö gjorde två nya mål och har nu fem mål på sina fyra senaste matcher.

VIK började starkt och Younan hade ett mål bortdömt. Jesper Johansson, Steven Iacobellis och Marcus Bergman hade också goda chanser då VIK var bra. Men Hästen kom allt mer, Kruse dock vass.

Jimmie Jansson nätade efter fint spel av Fredrik Johansson fram till 1-0 efter 7.17. Förspelet till det målet startade redan i egen zon då Berglund och Nilsson var starka i en sargduell, varpå Berglund elegant transporterade upp pucken till Fredrik Johansson.

7-6 chanser 5v5 i första perioden. VH hade också dock ett bra PP, men Emil Kruse visade varför han ligger tvåa i hela Allsvenskans målvaktsliga med fina 92,5 i räddningsprocent.

Gästerna kom ut lika starkt som de avslutade första perioden. Men andra perioden var otroligt chansfattig åt bägge håll. Dock hade VIK ett bättre PP där bland annat Öhrn prickade ramen.

2-0 kom efter att Benker sin vana trogen drev upp ett anfall och serverade Lundgren på blå. Den sistnämnde var iskall och hittade Lunsjö framför kassen och skåningen visade åter sina fina händer och pucken hamnade i nät efter 29.08.

Jesper Johansson vann många puckar i afton och just en sådan puckseger låg bakom 3-0 i box play, där stekhete Lunsjö tog till vara på en framjobbad puck och var stark och höll bort sin back och satte pucken mellan benskydden på Christian Engstrand efter 39.19.

Sista perioden var tämligen händelsefattig. Men i slutet blev det några chanser för bägge läggen. 4-0 kom i tom kasse efter att Lundgren vann en i raden av dueller, och Hetta spelade kyligt Wikman fri som kunde sätta pucken efter 54.48. Detta sedan Hästen tidigt tog ut målvakten i ett PP.

SAMMANFATTNING

Det viktigaste som hänt är att VIK gör allt lite snabbare de senaste matcherna. Det sker många fler snabba beslut och passningar. Detta istället för att spelare håller i pucken och väntar på det här läget som aldrig kanske kommer.

Ett bra och ett dåligt hockeylag gör ungefär samma saker. Men det bra laget gör alla saker lite snabbare. Desto fler maxåkningar med kontroll, desto bättre.

När allt går lite fortare skapar VIK separation från motståndarna och försvar dras isär. Motståndarhuvuden måste vridas allt mer frekvent – som bitvis i afton och bitvis mot Björklöven och under 60 minuter mot Modo senast.

Backar och forwards maxar dessutom allt mer hejdlöst efter lösa puckar och vinner många 50-50-dueller (där torpederna Jesper Johansson, William Wikman, Henrik Hetta, Niclas Lundgren, August Nilsson och Marcus Bergman ofta leder laget – med Gabriel Kangas som tronarvinge).

Och oj så bra Niclas Lundgren var denna kväll. 31-åringen visade att han är en av hela seriens klart mest meriterade spelare. Det blev dessutom två assist och hela 11-0 i ”noterbara prestationer”.

Vi får verkligen hoppas att VIK får behålla Lundgren vars klausul för större liga går ut inom några dagar. Nu börjar också Lundgren komma mer rätt offensivt och kunde faktiskt haft någon assist till.

Det har tagit ett litet tag, men nu känner man verkligen igen den Lundgren som lämnade VIK en gång i tiden, då Irstasonen var lite mer tvåvägs.

Överlag gjorde backarna (särskilt Younan gjorde sin bästa match på länge) det väldigt bra i denna match och helt plötsligt är det mycket mer ”attention to detail” i egen zon.

Men det vore ju konstigt om inte övriga backar förr eller senare skulle ta intryck av en sådan härförare som Lundgren.

Även Henrik Hetta börjar varva upp på allvar och blir allt hårdare i duellerna och allt mer jobbig för motståndarna. Sam Marklund kan också klassas lite som en ärrad veteran som ser ut att börja varva upp.

Faktum är att VIK inte haft två sådana här tungt SHL-meriterade kvalitetsspelare och pådrivare som Lundgren och Hetta någonsin i Allsvenskan. Det blir spännande att se var denna uppvarvning slutar.

Även några av skicklighetsspelarna börjar vakna till på allvar. Lunsjö hade en ny stark och effektiv insats med två mål. Lunsjö har nu 5+1 senaste fyra matcherna med +7. Benker hade en ny assist och har sex poäng senaste fyra.

Öhrn dock fortsatt lite ojämn och har svårt att få igång produktionen riktigt. Zetterberg kommer inte till många lägen just nu i 5v5 och är poänglös i fyra och har bara två mål på 12 matcher. Steve Iacobellis sliter hårt och gör bra saker men produktionen vägrar lossna.

Vi ser också att Kangas inte syns riktigt lika mycket just nu, då det är svårt att spela på ren energi varje kväll. En reaktion Patrik Zetterberg sunt förutspådde om 17-åringen, som dock såklart har skicklighet att falla tillbaka på också.

Med andra ord ser det ut som Filip Karlsson (och helst även Viktor Hertzberg) kommer behövas i full form för att ge forwardssidan den där sista spetsen och balansen.

Med Karlsson som center kan Hetta frigöras till en kant som en äkta powerforward, och Zäta kan kanske få den där playmakercentern han skriker efter i Karlsson.

Har en trevlig fredagskänsla att Zäta och Paananen åter byggt ett lag som kommer vara bäst när det gäller – något som denna blogg tidigare skrivit om angående lagbygget 2020-2021. Sen hur långt det räcker är en annan sak.

PUCKLIGAN

5 Niclas Lundgren

4 Alexander Lunsjö

3 Emil Kruse

2 Henrik Hetta

1 Alexander Younan

7 svar

 1. Kung Bore skriver:

  Nog det värsta som kunde hända för oss att Niclas Lundgren lämnar. En av de bästa defensiva backarna, hade hoppats på att skulle bli kvar i moderklubben många år framöver. Nu får vi hoppas att han återvänder en dag.

 2. Bozo skriver:

  Tyst om A Tornberg, vad har hänt? Flera juniorbackar verkar gå före som extraback. Får han chans nu när en defensivpjäs försvinner? Är det någon back på pappret som mest liknar Lundgren så är det han.

 3. Bozo skriver:

  Plötsligt blev backsidan VIKs stora problem. Stor defensivpjäs minus samt att nuvarande backar inte har dugit i det offensiva. Dvs saknas både spets defensivt och spets offensivt.

 4. VIKarn skriver:

  Stabil match av VIK, spelet börjar sätta sig allt mer.
  Hoppas det blir klart snart med den nya killen.

 5. Musse skriver:

  Idag hade Z många fina avslut från betydligt farligare lägen än tidigare i pp. Bara oflyt att ingen trillar in, men snart sitter de.