Sämsta tänkbara hockeynyhet då Lundgren väljer att lämna moderklubben för Färjestad, hur meningsfull är en vidare satsning nu & scout om Bernard i Väsby

 

I en handvändning kan man säga att denna säsong blev mycket mer av en tryout till en större satsning 2021-2022.

Detta då Niclas Lundgren, som växt ut till en riktig fältherre och varit fenomenalt bra som defensiv back och en av få riktiga ljuspunkter, lämnar rollen som härförare i moderklubben för ett gästspel i en troligt mer välbetald men begränsad biroll i Färjestad.

VIK-fansen får alltså vänta på en egen Kenny Jönsson (eller en Jonathan Dahlén, eller en Tobias Enström, eller en Dick Tärnström, eller en Marcus Ragnarsson) som i samma ålder som Lundgren valde Rögle i Allsvenskan. “Kung Kenny” spelade till slut upp Rögle i SHL.

Varför gjorde de giganter ovan dessa val? Vad kan VIK lära?

Det är svårt att försöka skönmåla att detta hände. Att behålla Lundgren med en SHL-klausul i kontraktet var en chansning som inte höll. Helt enkelt. Nu står VIK där med ett enormt svart hål i en backuppsättning som plötsligt ser mycket mjukare ut defensivt.

Nu finns ingen härförare på blå som VIK-fansen drömde om kunde leda trupperna i ett slutspel till stora skrällar mot topplagen.

***

August Nilsson och i viss mån defensivt ojämne Jimmie Jansson är nu de enda backar kvar som har lite klös i närkamperna.

Dock är just defensiva backar något som det ofta finns ett bra utbud av på marknaden, men såklart är det omöjligt att ersätta en inkörd och Tre Kronor-meriterad hemmason och fältherre som Niclas Lundgren.

***

Men om vi ska försöka vara positiva då är ju trots allt spelarmarknaden klubbarnas denna konstiga säsong. Bara det att Väsby kan plocka in en klassmålvakt som Andreas Bernard säger något om vilka fynd som kan göras:

– Spelade mycket bra för Bolzano, men de är samtidigt det bästa defensiva laget i ligan, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Har verkligen förmågan att spela stadigt efter att inte ha spelat på länge, kommer snabbt i matchform. Bra atletisk förmåga. Arbetar hårt för att göra de räddningar som krävs. Kom in för den skadade startern som är tillbaka nu.

***

Nu är det upp till bevis för kvarvarande VIK-spelare så att undertecknad får käka upp orden att denna säsong från och med nu snudd på är en try-out för att få vara med i en större och spetsigare satsning i VIK 2021-2022 mot SHL. (För det är ju ganska värdelöst att ha ett lag i den här allt mer utarmade farmarligan – samtidigt som SHL-grisen planeras gödas allt mer).

Och en fråga kopplad till det är hur meningsfullt det verkligen är att försöka “kasta pengar” på att försöka ersätta Lundgren? Risken att åka ur känns väldigt låg och det är kanske bättre att försöka spela in lovande backen Viktor Hurtig inför framtiden?

Samtidigt, kan Zäta få in en bra back som man även ser kunna vara med över den förhoppningsvis större satsningen 2021-2022 är det en annan sak.

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1611404447
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1352954434951802880";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1352954434951802880";s:5:"pDate";s:19:"2021-01-23 12:20:48";}}";

25 Kommentarer

 1. Örjan

  Någon som har koll på hur mycket pengar det finns kvar i värvarpotten som det samlades in till ??
  Eller är den slut ?
  Har ju vart väldigt tyst om den nu
  Personligen tycker jag att är den slut är det defenetivt dåliga plaserade pengar
  För ingen av nyförvärven har ju rosat marknaden
  Och lönekostnan för Hertzberg Hillding och Skedung lär ju FK stå för efter fjorton dagar
  Så dom pengarna som skulle gått till deras lön lär ju finnas kvar

 2. Kalle

  Dumt att ens gå med på en klausul. Vik för säsongen eller inget alls. Med facit i hand kanske mylläri var rätt kort. Hoppas verkligen nya Centern blir en succé. Iacobellis har ju hittills varit en ungefär lika bra värvning som lankow. Märkligt att inte kunna ta in något större eller lovande nämn med tanke på vilken marknad och vad andra klubbar tar in.

   1. Kalle

    Ja det har du rätt i. Hoppas han lyfter. Och gissar att z har en plan med den nya värvningen. Blev spontant besviken av dessa mellanmjölks värvningar .

 3. Musse

  Blev ingen biroll eller plats på bänken som många önskat idag på olika forum. Uppsatt i förstalinan och 20 min speltid. Vinst borta mot leksand är ju en hyfsad start. 😀

  1. Pelle

   Ähhh. Det är bara att glömma honom. VIK chansade och valde fel. Han fick en massa speltid och lagom när rosten var borta så tackade FBK för hjälpen.
   Satsa på spelare som vill vara i VIK istället.
   Jag var inne på att man skulle skrivit hela säsongen med Mylläri. Men nu har det tåget gått. Kanske finns någon med AHL-meriter man kan fynda.

 4. Hank

  Märkligt att när det roliga spelet om platsen till shl börjar då pratas det om nästa säsong….i sportens värld kan allt hända och oftast blir det inte som man tror…
  Forza vik å ett långt slutspel i vår!!!

 5. Kjell Jansson

  Pengarna styr och risken att Lundgren skulle få en SHL deal i elfte timman kan väl inte kommit som en överraskning för Zäta . Men svårt att ersätta Lundgren blir det men ingenting är omöjligt . Lindelöf in i laget kanske?

 6. Nicklas

  Äntligen tar någon bladet från munnen ang kvaliteten i HA!

  När man ser vissa matcher så är det uppseendeväckande hur dålig kvaliteten är hos spelarna som i de flesta fall har detta som profession. Jag vågar påstå att skicklighetsnivån överlag i dagens HA är lägre än vad det var i division 1 när VIK, VHC och sura huserade i samma serie. .

  1. Mathias

   Jag har också reagerat på det här. Allsvenskan är definitivt där hockeyettan var för fem år sedan iallafall.

 7. Mathias

  Dit jag vill komma är att bara för att Björklöven och Timrå är storsatsande betyder inte att dom automatiskt är klara för final och att vi ska ge upp våran säsong redan nu. Ett slutspel handlar om att maxa formen och att man ska vinna coachmatcherna. Chansen att gå upp i SHL är större nu än vad den varit sedan utökningen av serien till 15/16, varför ska man lägga sig ned och se sig besegrade för?

  Exempel nedan från SHL slutspelet:
  18/19. Ettan och tvåan i serien åkte båda ut i semifinal. Trean och fyran i final.
  17/18: Tvåan åkte ut i semifinal. Ettan och femman i final.
  16/17: Ettan åkte ut i kvartsfinal. Tvåan och femman i final.
  14/15: Tvåan åkte ut i semifinal. Ettan och trean i final.
  13/14: Tvåan åkte ut i kvartsfinal. Ettan och femman i final.
  12/13: Tvåan åkte ut i semifinal. Ettan och trean i final.
  11/12: Ettan åkte ut i kvartsfinal. Tvåan och fyran i final.

 8. Kung Bore

  Jag som alla andra lider med att Lundgren lämnar, men jag kan förstå honom.
  Killen är ju bara 31 och vill såklart tjäna så mycket som möjligt innan han lägger skridskorna på hyllan, men han vill ju även såklart utvecklas så mycket det bara går, han som många andra drömmer säkert om chansen i landslaget eller i någon annan toppliga. Och ärligt, vem skulle stanna för 40-70 mindre i lön? Västerås har ju inte möjligheten att matcha SHL och kan inte heller erbjuda chansen att utvecklas just ni iallafall. Önskar Niclas alla lycka till och drömmer om ett återseende.

  1. Musse

   Håller med dig helt Kung Bore. Nicke har familj att försörja, är åldersmässigt i ett läge där det är viktigt att ta chansen att ta sig tillbaka till SHL innan det är dags att tänka på en försörjning efter karriären.
   Är väl sådär att jämföra med NHL hemvändare som är ekonomiskt oberoende för flera generationer framåt….
   Nicke är en ödmjuk superkille som jag önskar all lycka oavsett om han spelar hos oss eller inte,

 9. Robin

  Skulle gärna se en lösning med Lindelöf. Sedan tror jag det är klokt att hålla lite i pengarna nu för att sedan satsa nästa säsong ( då många andra klubbar kan få ett ekonomiskt bakslag .. så den stora frågan är om det ens är värt att gå för shl denna säsong, när klubbar som Timrå, björklöven, till viss del flopp-modo, ssk (?) Går all in…?

 10. Mikael

  Det där om att spelarmarknaden är klubbarnas verkar ju tydligen bara gälla alla klubbar utom våran? Eller är det kanske dags att utvärdera om Z:a verkligen är rätt person för att lyckas få in bra spelare till denna klubb?

 11. Mathias

  Varifrån kommer allt snack om nästa år som börjat överallt? I ett slutspel kan allt hända och det är inga garantier att ens Timrå eller Björklöven tar sig till final. Vad sänder det för signaler till sponsorer med ett sådant tänk inför det historiska slutspelet i allsvenskan i år?

  Visst, det är surt att våran sportchef valde en back som öppet inte ville spela i VIK mot en kille som gick ut i media om hur kul det var att vara hemma igen och ville inget annat än att stanna i VIK. Det är en avsaknad av fingertoppskänsla som enbart Zetterberg kan stå för. Men att hela tiden snacka om nästa säsong håller inte enligt min åsikt.

   1. Mikael Norén

    Kelly och Mathias, visst vore det konstigt och fel om VIK gick ut officiellt med att man sparade pengar inför nästa säsong, vilket de inte gjort vad jag sett.

    Men det är ju en parameter som ändå kan vara värd att diskutera för oss på sidan, då det både påverkar nuet och framtiden oavsett om vi vill det eller ej. Och VIK måste ju också värdera så inofficiellt.

    1. Kelly

     Klart de inte har gått ut med det. De kan ju spara hur många år som helst, det finns aldrig någon garanti för att gå upp, om det nu är tänkt att vi någonsin ska gå upp. Förstår Lundgren, vem tackar nej till en saftig löneförhöjning. Tycker dock det är tråkigt att gamla VIKare oftast väljer andra klubbar. Älskar att bo i Västerås, men inte att spela i VIK.

 12. Bozo

  Få se hur resten av laget reagerar på detta. Risken finns att en uppgivenhet smyger sig in när man inte ens får behålla spelare under säsong.

 13. Bozo

  Kan det var VIKs ”lönepolicy” där alla mer eller mindre ska ha samma lön. Lundgren och hans agent kände nog inte det ens var läge att sätta sig ner och diskutera lön när Z redan meddelat att det är dessa pengar som finns. Risken finns att klubben kör för hårt med sund ekonomi att man sänder signaler om dumsnålhet.

 14. Gurkan 63

  Pengarna styr spelarna skiter i om dom får sitta mestadels på bänken. Dagens verklighet .

 15. Peter

  Var är klubbkänslan? Tycker mest det är tråkigt att Niclas Lundgren inte känner mer för ”sitt” VIK. För det är 44 dagar det handlar om innan säsongen kan vara över för honom, Troligtvis lär väl ändå Färjestad få spela en åttondelsfinal, så några enstaka dagar till blir det säkert. Nyfiken på vad det är som lockar. År det bara pengar? Är det en chans att visa upp sig? För som spelare har han ju inte på något sätt varit en gigant i hockeyallsvenskan. Kan ju inte heller vara speciellt skoj för Niclas Lundgren att bli vald av Färjestad under kriteriet “Vi behöver folk helt enkelt.”

 16. joohnny

  Bra text!
  Precis, Kenny Jönsson alltså! Han valde klubbhjärtat. Jonathan Dahlén, där har vi också en riktigt spelare som nobbar andra SHL-klubbar.

  Klart jag ,likt många andra är bitter idag.. jag ville ha kvar Lundgren.. Gillade han.. känner spontant nu att undrar hur många som vill se han mer i VIK-tröjan igen..Färjestad från Karlstad behövde back.. ja då är de bara och plocka Lundgren från VIK för här spelare de ingen roll,här sticker spelarna ifrån klubben bara dom hör ”Essss Hhåå Elll” mer pengar och spela i SHL är viktigare.

 17. Örjan

  Z landar väl en värvning av Linderlöf skulle jag tro
  För han har väl oxå ett korttidskontrakt med Timrå

Tweets

#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@VIKFanCentral Tror du Rauchenwald flyttar hem innan Jul? 🤔 Han gör inte några direkta misstag, men sticker inte ut… https://t.co/o4y2N8gl8N

SvaraRetweetFavorit
Martin - Avatarmartin_park021Martin

@VIKFanCentral Mikael, vet du hur det funkar med försäkringar osv kopplat till långtidsskador osv?

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@JoeLongplay Gunnarsson har lite för bra CV för det. Kan bara bli bättre härifrån. Men DG behöver bli mer vaksam och ödmjuk i egen zon.

SvaraRetweetFavorit
liberty longplay - AvatarJoeLongplayliberty longplay

@VIKFanCentral Östman har imponerat sen första matchen, kan nog vara årets fynd. Däremot kan Gunnarsson bli årets flopp.

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto