Silly: Sju AHL-backar som troligen skulle ersätta Lundgren ganska bra om VIK vill satsa hårt redan nu & vass Karlsson för Rögle mot Luleå

Hur ska Paananen och Ivarsson knåda backsidan nu, och hur ska Lundgren ersättas? ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Niclas Lundgren är som sagt tyvärr historia i VIK. Men istället för att gråta över spilld mjölk kan Zäta titta på dessa sju lediga backar nedan, som beskrivits av skribenten och AHL-experten Patrick Williams på Twitter.

Detta om nu VIK verkligen vill försöka ersätta Niclas Lundgren och satsa denna säsong. Vissa VIK-fans har blivit upprörda efter att bloggen ens nämner strategier som överlappar mot nästa säsong. Ändå ett sundhetstecken i supporterleden!

Dessa nedan ska enligt Williams vara beprövade klasspelare på AHL-nivå, många med mästerskapstitlar och/eller NHL-meriter. De är lediga just nu på grund av en extremt komplicerad marknad i kölvattnet av pandemin:

Ryan Collins”Jätte på 196 centimeter som har etablerat sig som en stabil AHL-back och kan fortfarande utvecklas vid 24 års ålder.”

Jake Dotchin ”Välväxt och entusiastisk defensivback med fina NHL-meriter.”

Cameron Gaunce”En riktig toppback i AHL både offensivt och defensivt. Tuff.”

Kevin Gravel”Ytterligare en riktigt toppback med NHL-meriter. Skadedrabbad som tidigare var nära ordinarie jobb i NHL.”

Brett Lernout ”En klassisk storväxt back med ett riktigt bra skott.”

Patrick Sieloff”En back som kan skrämma motståndarforwards. Har polerat bort de mest burdusa och odisciplinerade delarna av sitt spel.”

Nolan Valleau ”Har jobbat sig till en ordinarie plats i AHL tack vare stabilt och enkelt spel.”

***

Det viktigaste är att ersätta Lundgrens fränhet och tuffa vägvinnande spel i egen zon och förmågan att sätta sig i respekt med styrkan i närkamper.

Och då passar ju faktiskt liraren Alexander Lindelöf (vars tvåveckorskontrakt med Timrå bör gå ut vilken dag som helst nu) mindre bra. Det finns nu redan en övervikt av backar som spelar finessorienterat och är närmast pacifister.

***

Hockeydagen fick ändå ett småtrevligt slut då undertecknad såg inkommande centern Filip Karlsson göra en stark insats i sin sista (?) match för Rögle i seriefinalen mot Luleå. Karlsson fick spela 09.21 och vann fyra av åtta tekningar, men inget spel i BP/PP.

24-åringen styrde fint in ett mål efter bra förarbete då han snabbt lyfte på klubben på sin Luleåback och spelade fram till skottläget som han själv styrde in. Karlsson vann några närkamper på ett imponerande sätt mot topplaget Luleå.

Karlsson påminde kanske lite om Kalle Östman i förmågan att jaga puck, lyfta på motståndarklubbor och vinna loss trissan.

Redan nu finns signaler att det inte verkar omöjligt att Karlsson borde kunna väcka mer liv i Lukas Zetterbergs och andras offensiv, men det återstår att se hur vass playmaker Karlsson är och hur bra blicken för spelet är i exempelvis PP.

Östman var ju unik i att han både hade det hårda jobbet och en utsökt blick för spelet, med bra händer nog att få fram precisa passningar ett steg före.

4 svar

 1. Bozo skriver:

  Vad viktigt det är med pappaback för laget, förmodligen för alla lag.

 2. Musse skriver:

  Satsa på en AHL back om det finns pengar kvar, men inte värt att äventyra ekonomin om ingen av sponsorerna kliver in. Pengarna som lades på Nicke är absolut inte bortkastade. Hade inte Zäta fått in honom dessa månader kunde vi ha varit nere vid Kristianstad och Väsby och fajtas, för så illa var spelet då.

 3. Bozo skriver:

  Lunsjö och Filip Karlsson är jämngamla och lirade samtidigt i två säsonger i Rögle J20 samt lite SHL i Rögle oxå. Vet dock inte om de lirade i samma kedja något. Kommer Filip till VIK lär Lunsjö ha haft en del med det att göra.

 4. Bozo skriver:

  Backsidan är ju just nu som förra säsong minus Leduc, redan då dög den inte riktigt till för att hota toppen.