Vissa saker bättre men åter lika centertunt VIK orkade inte dyrka upp seriens kanske formstarkaste lag i Björklöven

Anthon Eriksson har hastigt och lustigt tagit offensiva steg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås föll med 2-3 hemma mot Björklöven på onsdagskvällen. VIK lyckades över 60 minuter inte generera tillräcklig offensiv för att knäcka Lövens skicklige målvakt Joe Cannata.

VIK började bra i första perioden och det var en helt annan fart i spelet jämfört med matchen i Västervik. Kenny Källström missade målet på ett jätteläge efter bra förarbete av Sebastian Benker.

Lovande spel inledningsvis av Gulsvart mot ett starkt Björklöven som också gjorde bra saker. Men periodens höjdpunkt var ändå Anthon Erikssons fantastiska tackling och puckvinst från Oliver Larsen i offensiv zon.

VIK stod sedan för en svag andraperiod, för tredje matchen i rad. Oturligt men inte orättvist 0-1 till Löven efter en slumppuck i bakhasorna på Skedung som gav fritt läge. Precis före målet åkte Jimmie Jansson på en rejäl bom i egen zon och vändes skickligt bort av Oskar Stål-Lyrenäs varpå målsituationen uppstod.

VIK blev dock lite bättre mot slutet av perioden men brände ett 5v3 i nästan minuten. Det blev mycket plockpotatis för säkre Cannata i bortakassen. Löven försvarade bitvis sig lågt i egen med fem man, ungefär som Västervik. Då blir det svårforcerat och mycket teknisk kompetens, fart och spelsinne behövs för att dyrka upp det.

VIK startade tredje väldigt bra och tryckte ner Löven de första bytena. VIK fastnade dock med tredjegubben högt samtidigt som Källström missade en puckduell och pinch varpå Löven turligt kunde brösta in 0-2 efter en 2-mot-1. Detta efter ett vasst skott av unge David Eriksson där returen slogs i mål av Kristoffers Söders axelskydd och ställde en annars vass Jesper Myrenberg.

VIK fortsatte dock att spela ganska bra och åter var Leduc involverad offensivt då kanadensaren skickade ett styrningsvänligt skott som Skedung förvaltade fram till 1-2.

Leduc var även framme i anfallet efter och pumpade ett vasst slagskott mot Cannata. Precis efter gick brandlarmet som kom oerhört lägligt för ett tillbakapressat Löven.

Cirka 25 minuter senare kom matchen igång igen och VIK tappade momentum mot ett skickligt bortalag. 1-3 Löven i tom kasse, oerhört snöpligt efter pucktapp Benker. Dock kunde starke Anthon Eriksson forcera in 2-3, men då återstod bara fyra sekunder.

SAMMANFATTNING

Innan match hade Centralen tre nycklar; centerspelet i avsaknad av Daniel Öhrn, att vara redo från start/arbetsinsats och att städa bättre framför eget mål.

De två sistnämnda momenten klarade VIK bättre än tidigare. VIK var redo och bra i första perioden. Gulsvart kunde då med lite tur petat in någon puck mot ett svårspelat bortalag. VIK hade ju, som alla vet, extremt svårt för just Löven redan även under hela förra säsongen.

Målen Löven fick i afton var lite av slumpens skördar och oerhört svåra att försvara sig mot. Det kändes som VIK annars städade bättre framför skicklige Myrenberg. Det var inte oförtjänt att Löven gjorde några mål, men sätten de tillkom på var något turliga.

Dock funkade inte experimentet heller denna gång med defensive yttern Jesper Johansson (vann tex. två av åtta tek) som förstecenter mellan Bergman och Hertzberg. Även i denna match fick den härlige kämpen JJ kliva av i tredje perioden. Det började då flyta bättre då mer beprövade offensiva centrar fick lira.

Att VIK-ledningen återigen valde att satsa på en grovjobbare som ”onaturlig” center (det funkade inte överdrivet bra heller förra året) kan vara ett tecken på att man lite sätter karaktär och arbetskapacitet före annat.

Det finns nog en risk i att vilja belöna härliga grovjobbare och sidsteppa mer naturliga alternativ i offensivare roller. Men jag antar att VIK-ledningen nu själva identifierat den risken i deras egenkontroll och löpande analyser.

Annars finns trots allt en del att bygga vidare på. Laget avslutade matchen riktigt bra, man vinner mycket mer tekningar än förr, skotten 34-19 kanske ändå säger något att förutom första halvan på andra perioden så gjorde VIK en del bra saker.

Björklöven är troligen seriens bästa, eller mest formstarka, lag just nu. Att ändå pressa dem utan lagets troligen viktigaste spelare (Daniel Öhrn, särskilt då centersidan är tunn) är en liten positiv tårtbit från matchen.

Sedan är det nog så att VIK på något sätt blev ”formtoppade” för tidigt med glänsande spel under försäsongen. Tittar vi på de fyra senaste matcherna med tre förluster (inklusive sista träningsmatchen mot Hästen) är det nog (förhoppningsvis) ett VIK ganska nära sin lägstanivå vi fått se under de senaste matcherna…

PUCKLIGAN

5 Anthon Eriksson

4 Jesper Myrenberg

3 Isak Skedung

2 Jerome Leduc

1 William Wikman

6 svar

 1. Löven skriver:

  VIK kunde stundtals pressa Löven på samma sätt som Modo kunde. Jag tycker nog att VIK såg rätt så stabila ut men som tidigare nämnts så saknas det lite spets i vissa lägen, spets som Löven denna säsong har gott om. Jag är rätt så säker på att VIK räcker till topp 5 om man löser centerfrågan.

  Som Lövenfan är jag ändå inte helt tillfreds med spelet men tre pinnar VIK borta tar jag hemskt gärna oavsett hur det ser ut.

 2. Vabe skriver:

  Puckinnehav 55-45, så det vann inte Löven

  • Bozo skriver:

   Oj vad ögat ljuger. T.o.m. 2:a perioden vann VIK innehavet. Men kan vara så att backarna hade pucken men upptryckta i egen zon.

 3. Gurkan63 skriver:

  Det positiva med denna förlust är.att det kan bara bli bättre. En bra period av vik och.det var period 1 sedan bara dynga rätt igenom. Var är.viks.forzecking? Det som förra året var det som skrämde slag på alla lag och var.sådant framgång för vik ? Spelarna orkar inte ligga på i annfalson längre . Vik tog in nya som skulle sköta fysträningen denna säsong är det någon som har koll på det ? Alldeles för många misstag och förlorade sargdueller dom värkar inte orka.

 4. Bozo skriver:

  Sega backar, kommer inte rätt i det defensiva arbetet och Löven får kontroll i anfallszon varje gång och VIK får inga kontringar. Puckinnehav måste Löven ha vunnit överlägset. Vi skrev exakt samma sak förra året och det läste Leksand till slut och spelade som Löven i slutspelserien. Utan det raka spelet blir det lite oanständigt i VIK, men hittar man även ett vägvinnande spel utanför det raka så blir man svårlästa. Kanske dags att lämna grundspelet snart och träna på spel mot samlat försvar. Vunnen tek klapp klapp klapp och mål och mindre träning 2mot2 och 3mot3.