Wallin om drömmålet mot Oskarshamn, Timrås & Malmös värvningar: ”Tränar det jag är bra på & trivdes med Jansson & Treijs”

FOTO: Kevin Blomkvist

 

Forwarden Hampus Wallin var en av de bästa i Västerås J20 förra säsongen och belönades med inhopp i A-laget. 19-åringen gjorde också ett riktigt läckert mål (första här, dock är kommentatorn ute och cyklar) mot Oskarshamn redan i oktober i Allsvenskan. Wallin fick spela 12 matcher (1+0) och snittade 5:55 per match i A-laget.

Wallin var en i raden av unga spelare med glöd som kanske borde fått spela mer i A-laget. Nu kommer Bålstasonen troligen bli en viktig spelare i Ettan. I VIK J20 var Wallin andra bästa poängplockare med 13+20 på 40 matcher med tredje bästa plus/minus (+6).

– Just nu är målsättningen att jag ska ta chansen i början av säsongen och visa att jag är att räkna med, sen får vi se, säger Hampus till bloggen inför kommande VIK-säsong. Eftersom att jag inte har jättebra koll på alla spelare så är det lite svårt att veta hur man står sig, men jag kommer göra allt för att få den roll jag vill ha.

– Jag skulle väl säga att mina styrkor ligger i offensiven. Gillar att spela med fart och skjuta mycket. Spelar nog som bäst när jag är kreativ, skjuter och använder fysiken.

Varför blev det hockey för dig från allra första början?

– Jag höll på med flera sporter när jag var yngre, framförallt hockey och fotboll. Men jag bestämde mig rätt tidigt att det var hockeyn som jag skulle satsa på, framför allt för att det helt enkelt var roligast, men också dels för att det var hockey jag var bäst på.

Vilka är dina förebilder?

– Har ingen riktig favoritspelare eller förebild så, men gillar Filip Forsberg tack vare av hans spelstil, avig spelare med bra skott, han skjuter och gör mål från alla möjliga ställen.

Hur beskriver du dig själv som människa?

– Tror att jag är en väldigt lättsam person. Jag skulle säga att jag är väldigt social av mig, är mycket hellre kring folk jag känner än att vara ensam. Förutom det så vill jag gärna vinna i allt jag gör, spelar ingen roll om det är kubb hemma på tomten eller en hockeymatch.

Hur beskriver du din hockeyresa?

– Jag kommer från Bålsta och har faktiskt spelat i Bålsta HC hela tiden fram till första året i J18 då jag flyttade till Västerås. Även om Bålsta är en mindre förening så var det ett lärorikt sista år jag hade där.

– Robert Kimby, som tidigare spelade i Västerås, tog upp mig till A-laget (div 2) när jag var 16, vilket hjälpte mig när jag skulle ta steget till Västerås och elitsatsningen. Första två åren i Västerås är jag inte helt nöjd med hockeymässigt, men det släppte lite förra säsongen, så förhoppningsvis kan jag fortsätta på den vägen under kommande säsong.

Hur beskriver du din föregående säsong?

– Det var en bra säsong för mig. Hade någon sagt inför säsongen att den skulle bli som den blev så hade jag tagit det, alla dagar i veckan. Att få testa på Allsvenskan var inget jag hade räknat med, så det var en bonus som jag tog mycket lärdom av.

– I J20 fick jag bra förtroende under hela säsongen, vilket hjälpte både självförtroendet och spelet att lyfta ett snäpp. Väldigt tråkigt dock att vi inte nådde slutspel. Det är jag såklart inte nöjd med, och det är nog ingen annan heller.

Vilka är dina styrkor på isen och vad vill du främst förbättra?

– Jag jobbar med att förbättra det defensiva spelet, vilket jag tycker förbättrades under den tid som jag fick spela med A-laget. Annas tränar jag faktiskt mer extra på det jag är bra på.

– Självklart jobbar jag som sagt med det defensiva, men jag tränar hellre extra för att vara riktigt bra på en eller två saker, än att vara medelbra på fler saker. Det finns olika spelstilar i ett lag och varje individ bidrar med sitt. En utpräglad defensiv back värvas för att vara bra defensivt, och en målskytt värvas för att göra mål.

Vad är dina första intryck av ”nya” VIK och Västerås?

– Förutom de jag mött i J20 så har inte så bra koll på alla nya spelare utifrån, men vad jag har hört så är det bra spelare som kommit in. Det är, som de flesta inte missat, ett väldigt ungt lag med hungriga spelare som bidrar till en hård konkurrens. Det kommer nog vara en bra miljö att utvecklas i, och förhoppningsvis gör det att vi som lag kan nå långt.

Vilken typ av forwards gillar du att spela med? Vilka spelade du mest med i ifjol, och hur var de?

– Förra säsongen spelade jag för det mesta med Christoffer Jansson (nu Timrå) och Edgars Treijs (nu Malmö), vilket fungerade bra. Båda är spelare som är bra på att hålla i puck och hitta bra passningar. Jag gillar som sagt att skjuta så det passar mig väldigt bra.

– Vi kunde ställa höga krav på varandra samtidigt som vi hade förståelse för att man gör misstag. Jag hade förståelse för att de kanske ibland tappade pucken när det försökte dra en gubbe, för att jag vet att det kunde lika gärna blivit friläge om det lyckats. Samma sak åt andra hållet, de hade förståelse för att jag exempelvis kanske tog skott i ett läge där jag hade läge att passa.

Hur laddar du en matchdag?

– Jag ser till att äta bra och vara utvilad inför match. Vi hade ofta rätt tidiga matcher på helgerna så i sådana lägen försöker jag äta både äta frukost och lunch innan matchstart. Förutom det så har jag inga speciella rutiner eller något sånt. Jag har gärna en lite mer avslappnad stämning på uppvärmningen och när man byter om, men när isvärmningen börjar slår jag på min ”on/off” knapp.

Vilket är ditt bästa minne från karriären hittills?

– Måste nog säga att det är när jag gjorde första målet i A-laget på hemmaplan, det var coolt.

Vad tror du om skillnaden på Ettan och J20, vad blir viktigast för att ta steget nu?

– Ettan är mycket bättre än vad folk tror, det såg man ju inte minst i kvalet. Seniorhockey är lite mer strukturerad än vad juniorhockey är, folk har mer rutin och gör bättre avvägningar, det är väl den stora skillnaden. Det viktiga är nog att man vågar släppa loss och ta för sig, speciellt nu när det är så många unga i laget.

När hörde du först av VIK:s intresse av att förlänga?

– Oj, har väldigt dåligt minne av när det var faktiskt, några veckor efter säsongens slut kanske.

Vilken är det bästa spelaren du mött, och varför? Vilket är den bästa du spelat med och varför?

– Väldigt svår fråga faktiskt… Fick möta många bra spelare i Allsvenskan, men är inte så kunnig på namn där, vill gärna säga ett namn men det är svårt. Christian Sandberg i AIK kanske, han är bra. Annars har några av de bästa jag mött har faktiskt varit i J20. Jag tänker på vissa juniorer som spelat en del SHL och även J20.

– Bästa spelaren som jag spelat med är också en svår fråga. Bästa spelaren för mig hittills har nog varit Christoffer Jansson, såklart för att han är bra, men också just för att vi spelat ihop så länge och vi passar varandra bra. Men överlag bästa spelaren är svår. Frycklund, Fredrik Johansson och Henrik Lundberg är starka kandidater.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Har inte hunnit med så mycket än i min karriär (haha). Men säger nog återigen målet i allsvenskan då, säger Hampus avslutningsvis.