Wikman & nya Zätakedjan lite för ensamma då VIK:s försvar åter var suspekt mot mer fysiskt redo och väldigt skickligt Karlskoga

 

Västerås topp-2-ambition fick sig en liten törn i sidan på lördagseftermiddagen då Karlskoga vann den tidiga ”sexpoängsmatchen” med 4-1 i ABB Arena. Därmed är det nu sju poäng upp till Karlskoga och topp-2, istället för en poäng.

Comebackande Lukas Zetterberg hade sitt första skott på efter bara några sekunder och #28 satte direkt mer fart på Bergman & Öhrn. Kändes som VIK fått en ”riktig” 1a-line nu.

VIK skapade en hel del i första perioden: Younan friställde Hertzberg, Zäta friställde Bergman och Zäta bombade flera gifta skott i PP, bland annat en i ribbkrysset. Den nästan alltid fantastiske William Wikman åkte sig fri på egen hand men Ettanfyndet Juel bra i BIK-kassen.

Lite jobbigt att man lät BIK:s fjärdekedja näta ganska enkelt då Kalin förlorade en lång sargduell mot skicklige Harju. Detta samtidigt som VIK verkade spela man-man-försvar (istället för zon-försvar). Så då blev det öppen gata då Harju gick ifrån Kalin, rundade kassen och knappast otagbart för Kruse heller och 0-1 efter 10.14.

VIK var ändå bra i första perioden och denna blogg inbillade sig att det var 7-4 i heta målchanser. Men dålig effektivitet i skyttet.

VIK började bra även i andra perioden. Lite från ingenstans kom 0-2 efter en felpass Nilsson efter 29.21, och skickligt avslut av Tor Immo. Sedan tog BIK över helt och dominerade resten av perioden.

0-3 åter suspekt insläppt Kruse. Detta efter att Jansson tappade tålamodet och störtade mot BIK:s tunga nyförvärv från schweiziska toppligan, Mikael Johansson, som stod i Gretzkyläge bakom kassen. Fröland nätade efter att Jansson lämnat honom ren och fin pass av den fd SHL-stjärnan.

Men från ingenstans kom 1-3 efter ett skott i krysset efter en soloåkning av William Wikman och nytt gulsvart hopp. Just Wikman och Z-Öhrn-Bergman var lite för ensamma i det offensiva drivet.

Tredje perioden inleddes med att Tessier snyggt hittade Fredrik Johansson som åter hittade kryssribban (precis som Zäta i första) med ett mäktigt skott i farten. Domarna ringde men inget mål.

BIK stängde skickligt ner VIK i tredje vilket skotten 4-6 (!) talar om. Wikman fixade ett PP efter ett bra byte av den enheten.

I efterföljande PP tog BIK bort uppspel så Lukas fick inte chans att skjuta. Wikman var nära med ett närskott i matchminut 55 men ny strålande benaparad av Juel.

SAMMANFATTNING

Lovande debut, trots allt, av Lukas Zetterberg. Kedjan med Z, Öhrn och Bergman kommer bli riktigt bra över tid. Särskilt Öhrn verkade få en nytändning och drev mer med pucken.

Nu kommer VIK få en ”riktig” förstakedja. Zetterberg hade även några fina framspelningar och det är en lite underskattad del i 22-åringens repertoar.

Dock var ovanstående trio tillsammans med William Wikman lite för ensamma att på riktigt driva VIK denna afton. Det är dags att Wikman får ersätta vissa andra som inte levererar högre upp i hierarkin. Wikman är just nu en topp-6-forward i detta VIK.

På något sätt var inte VIK riktigt redo för det fysiska kriget det alltid blir mot Karlskoga. Gulsvart förlorade för många närkamper, som exempelvis vid 0-1-målet.

Just det tveksamma defensiva spelet var tillbaka på egentligen alla tre spelmål BIK gjorde: Förlorad närkamp och ingen backup vid 0-1, istället för att lägga enkel sarg ut felpass in i mitten vid 0-2 och misstänkt brist på tålamod vid 0-3. VIK kan inte kosta på sig att underskatta denna del av spelet och uppenbarligen behöver denna upplaga av VIK påminnas ofta om detta.

Karlskoga har ett jättestarkt lag på främst forwardssidan, och på det har man plockat in tungt meriterade centern Mikael Johansson (jättefin assist vid 0-3-målet) med fina SHL & NLA-meriter och AIK:s 40-poängskille Max Lindholm från Örebro.

Frågan är också hur länge VIK kan våga vänta på vissa forwards som fortsatt inte levererar som förväntat.

Det står allt mer klart att VIK, helst igår, skulle behöva få in även en riktigt vass topp-2-center så att VIK verkligen ska kunna mäta sig med det storsatsande topplagen, även på pappret. Visst är det platt och lite simpelt att ta upp värvningar nu igen, men faktum är att övriga topplag har lite spetsigare, mer kompletta och bredare trupper.

Vi får hoppas att VIK-ledningen snabbt kan hitta medel för att förstärka forwardssidan med centerspets, poängen är lika mycket värda nu som efter jul. Det skulle exempelvis frigöra Fredrik Johansson till ytter vilken verkligen skulle öka konkurrensen oerhört välbehövligt.

Det är ju nästan lite orättvist att kräva att ett VIK, med egentligen bara en toppcenter, ska förväntas kväll efter kväll slå lag som har lite mer kompletta lag på pappret.

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Lukas Zetterberg

3 Daniel Öhrn

2 Marcus Bergman

1 Calle Ehrnberg

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1573325326
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1193239021746569222";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1193239021746569222";s:5:"pDate";s:19:"2019-11-09 18:48:46";}}";

11 Kommentarer

 1. Bozo

  Z har än så länge misslyckats som helhet med värvningarna denna säsong (om man nu inte vill skylla allt på Paananen). Då kanske man inte vill slänga mer färska pengar efter dåligt använda pengar denna säsong. Utmaningen är att flera sitter på tvåårskontrakt, så man är illa tvungen att få igång dom.

  Topp2 tror aldrig har funnits realistisk i planer eller lagets egna förväntningar (däremot förhoppningar). 5:e plats tror jag man satt som klart godkänt. Viktigt ändå att komma minst 5:a och sedan hota rejält i slutet. Då får man en känsla att klubben har etablerat sig ochbjan leverera, vilket kan ge fortsätta satsningar kommande år.

  Viktigt att publiken fortsatt ställer upp då det annars saknas underlag för en ny hall på HA-nivå. Med ett snitt under 3000 trots minst 5:e plats kommer det dröja länge innan planer på ny arena realiseras.

 2. Kjell kansson

  2 ribbträffar ikväll för VIK så det är små marginaler och dessutom spikade inte Kruse igen kassen mot ett starkt BIK ! Synd som fan att BIK fick första målet ! Visst skulle det vara nice med en ny skicklig center till 2:a linan men då måste det fram kosing , vi lever på hoppet att det händer saker framöver !

 3. Ben Perreault

  Mikael, följer alltid din intressanta blogg och dina insiktsfulla analyser, men just nu tycker jag att du fastnat i en forwardsproblematik som jag inte riktigt håller med om. Vik har fyra riktigt starka kedjeformationer. Det är backsidan som inte håller. Man är inte tillräckligt skickliga för att skapa snabba spelvändningar och man är skakiga och lättstressade defensivt. Nilsson är duktig i spelet utan puck, men livsfarlig och lättstressad i uppspelen. 2-0-målet är en pinsam indianare, när han bara hade kunnat slå sarg ut. Hassel är ännu värre. Håller varken defensivt eller i puckhantering. Två indianare idag och drar på sig utvisningar när han inte hinner med. Källström tar felbeslut hela tiden vid offensiva blå och spelar konsekvent pucken efter sargen istället för att lägga den på mål. Vi har just nu bara fyra bra backar. Dock imponerad av Ehrnbergs spel.

  1. Bozo

   Märks direkt oxå i spelet att Leduc av förklarliga skäl inte är 100%.

  2. Mikael Norén

   Tack Ben Perreault! Visst kan saker bli bättre även på backsidan, men både baserat på insatser i år och tidigare säsonger tror jag den kommer växa över tid. August Nilsson var olycklig idag men har växt på sistone. Jansson och Leduc är bra PP-backar och topp-4 med Younan, Leduc, Jansson och trumvirvel Ehrnberg/Nilsson tror jag ändå på över tid. Källström, Hassel och De la Rose är ändå okey breddbackar 6-7-8 i min värld, även om såklart det bästa vore att spetsa även här. Plus att det vore sundare med några yngre som tryckte på underifrån.

   Dock med bara 13 forwards i truppen tror jag det klart största behoven är där. Tycker ändå att Hertz, Benker, Kalin i viss mån Lunsjö och Skedung inte levt upp till de höga kraven än så länge. Det tillsammans med det låga antalet forwards rent numerärt är behoven på forwardssidan störst i min värld, även här baserat på årets insatser och tidigare år. Man såg ju tex i tredje perioden hur klent VIK var framåt idag med bara fyra skott på mål.

   Allt ovan baserat på att man siktar högt på topp-2 såklart.

 4. Bozo

  Skulle vara synd om sponsorerna slänger in handuken så fort det finns problem. Kan man inte genomföra en insamling eller är man så rädd att signalera att man saknar en center. Tycker man inte behöver vara det då FJ nog spelar det motvilligt just nu.

 5. Bäckman

  Håller med Pelle gällande timeouterna. VIK-tränarna borde ta fler sådana. Dem finns där, gratis som en del av spelet, och dem borde nyttjas mer.

 6. Bozo

  Det kan inte vara en slump att spelet inte fungerar på hemmais. Det är inte samma mindset som borta och ödmjukheten saknas och lite för offensivt i början av matcherna vilket sedan leder till mål i baken och rullgardin resten av matchen. VIK otroligt säkra i ledning och så uppgivna i underläge. Speciellt nya spelarna tappar vid underläge.

 7. Bäckman

  En bra summering av matchen och ”läget” i VIK tycker jag. Bergman – Öhrn – Zetterberg känns bra, och kommer att bli en naturlig 1:a femma. Tyckte mig också se Öhrn växa lite tillsammans med sina kedjekamrater, och jag tror att alla dem tillsammans kommer att växa ytterligare.

 8. Gurkan63

  Bättre över tid märkliga ord ? Zäta den stora frälsaren? Nä tror inte det , inte över tid heller. Vist kan jag ta en förlust, men jag börjar se ett tidigt mönster 2 raka vinster följs upp av en förlust så har det sätt ut under säsongen se mönstret. Det är mycket kvar och mycket kan hända åt båda hållen, antingen upp eller ner. Håglöshet ser jag hos spelarna soppatorsk eller Vad? Och när vik förlorar Så blir det med stora siffror och tvärtom vid vinst ett mönster eller vad ? Vi vill alla se ett vinande vik helst med 10-0 varje match men så blir det inte. Min tidiga a analys är att just nu är det svajigt i vik kanske kan det bli lite bättre???

 9. Pelle

  Skulle tagit en time out i 2 perioden.stor oreda och helt utspelade .hade karlskoga legat under hade dom kört över någon i v.ås för att få laget ur balans..tyvärr sakna jag en retsticka i västerås idag som har kunnat förändrat matchbilden

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @mrklimp: Pratade med Thomas Fröberg för en stund sedan. Det blir ingen Mikael Frycklund i IK Oskarshamn nästa säsong. https://t.co/xmBM…

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@trucken021 @VIKFanCentral Visst har han gjort korkade grejer - men tror en hel del av det grundas i frustration öv… https://t.co/t4ZNMQTc3j

SvaraRetweetFavorit
marcus wikman - Avatarmarcuswikmanmarcus wikman

@Stiffen80 @VIKFanCentral Tänk va olika vi kan uppfatta denna sport och dess utövare 😅

SvaraRetweetFavorit
Tobias Hjelm - Avatarhjelmtobias83Tobias Hjelm

@Stiffen80 @VIKFanCentral Inte lätt att vara bäst i serien och slutspelet om man inte har typ 5-6 killar av samma k… https://t.co/rwU6sjuZho

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto