Varför är VIK så beroende av första målet & även Mora ska satsa sig uppåt – scout om nye Dustin Gazley

Hur ska Kalin & Co. bli bättre att komma tillbaka i matcher? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Twittraren och inbitne VIK-supportern @robbieblind har tagit fram följande mycket intressanta matris:

Bild

När VIK har alltså gjort förstamålet i en match har man tagit 30 poäng, när man inte gjort det har man tagit en (1) poäng. Statistik säger inte allt, men något och 30-1?

VIK har alltså legat under efter första perioden under tre matcher och fem matcher efter två perioder. Man har inte vunnit någon av dessa.

@robbieblind frågar sig vidare, på Twitter, vad detta kan bero på:

 • Fysiken, man orkar inte komma igen?
 • Taktiken, man har ingen taktisk lösning för att ta sig igenom styrspel?
 • Spelarmaterialet, man har inte skillsen att ta sig igenom styrspel?

Undertecknad tror att VIK nog vet de hur de ska lösa det taktiskt, men som Mattias Norström sa i TV under NHL-matcherna i Globen är det få som verkligen kan utföra.

VIK verkar ha samma mentala problem jag hade under motocrosstävlingar, när jag någon enstaka gång fick köra om förare (göra mål) blev jag oerhört pigg, när jag allt som oftast blev omkörd (insläppt mål) blev man oerhört trött.

Man måste kanske ha upplevt detta för att känna hur det mentala antingen kan vara din bästa vän och ge massor av energi, eller precis tvärtom. Minns alltid tillbaka hur inlevelsefullt Leif Rohlin berättade hur han tappade allt efter bara några dåliga byten under ett VM.

Samtidigt klarar sig riktigt bra spelare ur mentala spöken. Är man skicklig finns mycket mer marginal till att kunna vara lite ”shaky” mentalt utan att det drabbar spelet så mycket.

Så undertecknad landar i slutsatsen att de andra topplagen har lite, lite starkare och främst mer kompletta trupper utan direkt uppenbara hål som VIK har på centersidan. De har helt enkelt aningen mer skicklighet att falla tillbaka på. Man ska nog inte krångla till det.

Till viss del också att en del ännu inte lärt sig att spela med pressen i ett storlag, men nu börjar den ursäkten börja bli lite trött.

***

Allt ovan i relation till om VIK ska ta sig till topp-2. Tror mig vet att VIK har väldigt höga ambitioner och krav, oavsett vad som förmedlas utåt.

***

Konkurrensen kommer också hårdna i HA. Detta då allt fler lag fyller på ordentligt med skicklighet. Näst ut är Mora med högintressante Dustin Gazley, forward från storklubben Salzburg i Österrike:

– Har sett honom flera gånger i AHL – fångande alltid min uppmärksamhet tack vare fotarbetet, säger en NHL-meriterad scout till bloggen.

– Behövde ungefär en månad för att komma in i europeisk hockey, var sedan mycket bra i Salzburg. Led av en knäskada och missade cirka sex veckor, behövde sedan tid igen.

– I sina bästa stunder en explosiv skridskoåkare, bra fothastighet och ett hårt skott. Mycket liten naturligtvis. Gör alla lag snabbare, vet dock inte hur mycket poäng han kommer att göra.

5 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Måste ha starka psyken som typ oskarshamn. Håller verkligen med om att passningsspelet är dåligt. Man kan inte chansa från vänster def. sarghörn som någon i vik gjorde mot Karlskoga. Passa rakt in i slottet med en vikare och en motstånds spelare bakom ryggen på tänkta passnings mottagaren. VAR LIKA MED 0-2 i baken. Chans IDIOTI. Kan ha förstört VIKschanser i matchen. Vem den skyldiga är vet han själv. Paananen borde säga ge fan i sådana passningar. Har inte checkat matchen på video kan gjöra det nu. Vill hemskt gärna se vem det var. Paananen kanske vill ha mycket folk på hemmaplan, ekonomin lär ju inte bli sämre om skärpning kommer🏒🥅

  • Pelle skriver:

   Nr 3 var det. En spelare som jag hade mycket större förväntningar på till den här säsongen jämfört med hur det har gått.

 2. MM skriver:

  Det handlar om det mentala. För veka psyken. När motståndarna gör 1-0 så tror dom inte på sig själva nå mer. Sen så saknas det en topp 6 center också.

 3. Anders skriver:

  Tycker det största problemet VIK har är passningsspelet, generellt känns det hålla för låg kvalitet. Nästan så laget försöker spela ett så snabbt spel att man inte har kvalitet att klara av det.

 4. Bozo skriver:

  Vid uppställda försvar är det inte lätt att bryta igenom så klart att det uppstår givna målchanser, men utvisningar sker oftare. Då blir det svårt att komma igen om PP inte fungerar.

  VIK har byggt ett lag medvetet (taktuskt) som ska komma med fart och överraska motståndarna. Det gäller då att inte ligga under. På hemmaplan tar laget för stora risker i början på matcherna och det också där oftast mål i baken i början uppstår.