Yngre, snabbare och viljestarkare Djurgården tog SHL-platsen efter 6-2 mot trött och ”gammalt” VIK

13 svar

 1. Marko skriver:

  Efter gårdagens eftersnack verkar det ju finnas intresse från fler håll med en ny arena så där var jag ju inte helt fel ute. Ser ut att bli Västerås Stad som står för den största delen av notan om jag förstår de rätt och då är det bye bye ABB Arena!

 2. Viktor skriver:

  Marko å Moffegreven. Undrar vem som skulle stå för detta miljonbygge?

 3. Moffegreven skriver:

  Marko mycket bra mycket bra skrivet!
  Tänkte på punkt nr.1, ligger väääldigt mycket i det, MEN det som är akut, det är isen. Den e ju bedrövlig! Pucken hoppar ju bra som om den skulle surfa på ett par vågor.

 4. Marko skriver:

  Tänker fortsätta tjata om att VIK:s backar inte höll måttet! NJ:s fel, VIK:s fel eller tränarnas fel? Det kan man vrida och vända på tills fan kommer och hämtar en! Det jag syftar till när jag ”skyller” på backarna är att det offensiva får lida VÄLDIGT mycket i brist på spelskickliga backar. Från match 1 på försäsongen så har jag anat vart hän detta barkar. Forwards åker cirklar för att möta uppspel på anfallsblå för att antingen styra ner puckar djupt eller att spela kort i sidled på en forward med fart. Så långt är det en bra tanke i min värld. MEN: När backar inte får upp puckarna i tid utan gång på gång spelar fast sig i egen zon och därmed tvingar forwards att jaga hem för att lösa problem och hela tiden måste jobba mot ett samlat motståndarlag så blir det inte lätt. Att NJ inte tog in backar mot slutet kan jag tycka är märkligt men samtidigt kan jag absolut förstå tanken med att ta in forwards med tanke på vilka pjäser som gick sönder och vilka viktiga anfallsspelare som drogs med skador. Viktor nämner att Frisk skulle ha tagit platsen av t ex en back som Björklund? Det är helt befängt ju.. Björklund har vart helt jävla kass denna säsong samt att han helt tydligt har haft väldigt svårt att ta till sig av kritiken han förtjänat. Kolla bara på hans gnäll i blaskorna efter att han vart petad. Sen kan jag inte påstå att Frisk har vart särskilt mycket bättre. Sen nämns Caputi som en utfyllnadsspelare? Hänger inte riktigt med på den. Caputi har försvunnit ur spelet i takt med att inflamationen i höften ökat vilket borde vara fullt förståligt.. Så här är en känga till Fagervall på sin plats faktiskt! VARFÖR spela ett gäng spelare som kanske mäktar med att gå på 75% av sin kapacitet? Här hade det garanterat inte funkat sämre med att låta juniorerna vara med från start med skön fart och fläkt. Så lösning på problemet eller i alla fall lite tankar jag har som åskådare?

  Nr1: Riv ABB Arena Nord och bygg nytt! Varför? För att skapa något helt nytt, låta det bli startskottet för något helt nytt och fräscht och på det viset skapa nyfikenhet om att hockey faktiskt är förbannat roligt när man upplever de på plats! Dagens lada är faktiskt rätt kass! Även om det är lite halvdåligt med publik så är det galet trångt och på gränsen till klastrofobiskt att ta sig till pub, resturang, supportershop eller bara för att ta sig till en mugg kaffe. För att inte tala om toalettbesök? Dessa saker drar ner betyget för hela upplevelsen till ganska pinsamma nivåer. Jag som gått på hockey sedan -87 upplever det inte som något större hinder men för nya åskådare förstår jag faktiskt problematiken..

  Nr2: Ny tränarstab helt och hållet. Kanske utöka det till 3 tränare? En med huvudansvar och nära kontakt med sportchefen angående lagbygge, spelidéer osv. Någon plockad helt och hållet utifrån med en modern syn på ishockey. I min värld skulle nästa tränare gärna få vara transatlant som faktiskt får ryta i ibland.. Tränare 2 och 3 får mer än gärna vara någon med en historia i klubben som t ex Niklas Lidström som tar ansvar för backar?

  Nr3: Lagbygget och spelidén? VIK:s defensiva spelidé funkade år 1 och kanske år 2. Nu är den bara totalt sönderläst och väldigt lätt att försvara sig mot när vi har 2 lagdelar som synkar så dåligt som det gjort i år.

  Nr4: Menar inte att ge publik/supportrar något direkt mandat att förändra saker och ting men det måste bli en känsla av att VI ALLA ÄR VIK! Att vi TILLSAMMANS på riktigt styr mot nästa nivå med hjälp av en tät dialog och på så vis kanske slipper att vi efter säsongen står och pekar finger och skyller än de ena, än de andra på alla andra. Även vi supportrar har en hel del vi kan göra väldigt mycket bättre och att vi, som jag redan nämnde, faktiskt genom en dialog kanske bättre förstår vad som händer samt att klubben VIK får veta hur vi tänker.. Att vi i publiken buar efter 3 misslyckade powerplay är inte konstruktivt alls..

  Kanske är något här som är värt att fundera på? Vad vet jag.. Detta är iaf mina tankar just nu efter säsongen 2013/14 🙂

 5. Mikael Norén skriver:

  Lennart, det åsyftas KHK-Janne, det var en miss att inte skriva ut. Den äldre Rögle Janne har inte varit på tapeten på samma sätt vad jag sett.

 6. Mikael Norén skriver:

  Viktor- Bra skrivet! Bra poängsättning! Men totalsågning är det inte, bara frågetecken. VIK kanske inte var bättre och tvingades spela så defensivt? Jag är nog ganska kritisk också mot managern. Men lite oflyt var det att Williams, Caputi gick sönder vilket satte en otajmad McGrath i en svår omgivning och det havererade totalt. Sedan kan jag ha förståelse att man ville ha en bred trupp, att värva sent behöver inte vara fel, se Örebro. Men det brast i scoutingen helt klart. Sen påstår många, ex, Mitell i dagens VLT att laget kanske bara är topp-5 i Allsv. i löneligan. Så att man ändå gör det skapligt med små resurser. Men NJ behöver höja lägstanivån på sina värvningar helt klart och lite mer på juniorer som jag skriver.

 7. Lennart skriver:

  Vem Janne Karlsson är det som leder omröstningen??
  Finns åtminstone 2 st. med det namnet på hög nivå.

 8. Lennart skriver:

  Ja nu offrar man tränaren när det är sportchefen som totalt värvade sönder laget.
  Tog in SVINDYRA misslyckade SHL-spelare med ett självförtroende i botten i ett läge när VIK spelade bättre än nånsin denna säsong.

  NJ håller inte måttet. Tyvärr.

 9. Viktor skriver:

  Bra analys Micke och en rejäl sågning av Fagervall men varför håller du NJ om ryggen? Det är ju i alla fall han som tar fram spelarmaterialet. Endera genom att släppa fram de egna unga hungriga VIK-produkterna eller chansa på överåriga värvningar och hoppas på att dessa ska tända till igen. Därmed får de egna produkterna stå i frysskåpet eller åka till Vimmerby.
  Låt oss titta på NJ;s tokvärvningar. Jag dristar mig till att betygsätta NJ;s värvningskompetens med 1-5:
  Fransson, har räddat VIK under många, många matcher men inte alla – NJ-poäng: 4
  Boltshauser, en målvakt som endast konkurrerade in sig till 1½ match – NJ-poäng: 1
  Mitell, ingen härförare och lite till åren kommen men med ett härligt spelsinne – NJ-poäng: 4
  Johan Jonsson – tillförde han något? – NJ-poäng: 1
  Frisk, gjorde ingen glad och trängde undan ungdomarna Larsson & Björklund – NJ-poäng: 1
  Romano, för egensinnig i sitt spel – NJ-poäng: 2
  Caputi, en hyfsad kompletteringsspelare så länge Williams form var på topp – NJ-poäng: 2
  Williams – NJ-poäng: 5
  McArdle, har definitivt kämparglöd – NJ-poäng: 3
  Hyka, ett verkligt framfusigt kvicksilver och den ende som får godkänt av värvningarna efter juluppehållet – NJ-poäng: 4
  Legin – NJ-poäng: 1
  Fornataro, kom inte igång i Leksand så ej heller i VIK – NJ-poäng: 2
  Lindhagen, tog enbart plats från VIK-juniorerna – NJ-poäng: 1
  McGrath, tyvärr är han tydligen redan signad även för nästa säsong – NJ-poäng: 1
  Doell – NJ-poäng: 1
  15 värvningar som gav 33 NJ-poäng. Alltså snitt 2,2 och klart under godkänt, inget för en klubb med SHL-drömmar! Det NJ totalt bommade var att hitta en härförande back och framförallt att satsa på det unga gardet. Inte hade Weiskog, Kinnis, Björka gjort sämre ifrån sig än de hafsigt värvade legoknektarna utan lag- & klubbkänsla.

  Antar att ingen orkar röra om i ledningen men förhoppningsvis är Eklund och NJ själva ödmjuka och inser att i år tog man helt fel spår för att ens komma i närheten av bygga ett framtidslag för SHL. Det vore bra både för deras egen utveckling och för VIK;s om dom hittade nya roller.
  Varför inte NJ som assisterande coach och Eklund som kanslichef och då enbart kanslichef.
  Men ödmjukheten tycks saknas totalt hos NJ som i gårdagens VLT bla skyller ifrån sig på att laget saknat stöd från hemmapubliken.
  Stödet har definitivt funnits och varit på topp vid varje matchnedsläpp! Men desto längre varje match gått och vi på läktarplats sett att spelet egentligen bara handlat om bortalaget mot Fransson så har hockey- & VIK-glädjen sjunkit. Inte underligt att vi ”gnällare” då framfört påpekanden och kritik! Kritik mot NJ;s värvningar och Fagervalls trista spelidéer.

  Jag skulle inte ha något emot att marknadschefen Berglund får en framträdande roll framöver, endera som klubbchef eller sportchef.

 10. Johannes skriver:

  Instämmer i varje ord i texten! Kommer inte sakna Fagervalls veterankärlek och defensiva hockey, vilket visat sig inte gå ihop i KS med trötta backar. Fart, fläkt, kreativ offensiv och ungdom vill vi se nästa år. Lägg även till bättre fysik, backar som kan slå bättre passningar, bättre inställning, offervilja, bättre PP… osv osv.
  Värvningsmässigt får det INTE under några omständigheter värvas någon runt 27-30 med en nedåtgående trend. Jämför bara Frisk med Högström i DIF.

 11. GL skriver:

  Mikael,
  Bra analys som vanligt!
  Skönt att fantasilöse Fagervall lämnar!

 12. Mikael Norén skriver:

  Jimmy G, Idag på VIK.se sa sportchefen att man planerar intervjuer med nya tränare.

 13. Jimmy G skriver:

  Bra analys. Är det definitivt att han lämnar för Luleeå som det framgår i texten?