90-poängskedjan i Karlskrona ställde bitvis tuffa frågor till trögstartat VIK men Gulsvart vände 0-2 till 3-2 efter Lindelöfs briljans i sudden

Alex Lindelöf avgjorde mot KHK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås stod för en fin vändning mot ett starkt Karlskrona på onsdagskvällen. Trots underläge 0-2 vände VIK och vann med 3-2 i sudden där Alex Lindelöf var iskall matchhjälte.

Lite bakfylla från Leksandsmatchen kanske då VIK startade sömnigt. KHK började klart bäst första delen av första perioden.

Skedungkedjan skapade emellertid tre fina chanser via Wikmans energi och Lindbergs smartness. Annars mest KHK även om VIK kom allt mer.

VIK hämtade alltså sig och brände flera fina lägen. KHK spänstiga och 0-1 efter märklig sargstuds.

VIK började bra i andra perioden och KHK tog en tidig timeout. Dock kom 0-2 via backskott bakom skymd Ersson på gästernas första skott i andra perioden.

Viktiga 1-2 sedan Bergman revanscherade sig efter en svag icing. I bytet efter jobbade Bergman mycket starkt fram pucken till Isac Skedung som gjorde sitt första mål på länge via ett närskott på retur.

VIK kämpade sig tillbaka i andra och 2-2 kom efter att Zäta placerade in trissan i PP i Robin Johansson högra kryss. VIK hade det mesta av spelet och KHK kontrade mest i andra perioden.

KHK lyfte spelet inledningsvis i jämn 3e. Paulssonkedjan var svår att hantera och gästerna skapade långa anfall och var faktiskt det bättre laget i sista perioden. Men Samuel Ersson briljant, bland annat mot KHK:s sylvassa PP.

I sudden slarvade KHK lite och Benker fick loss pucken till Frycklund som till slut fick fram pucken till Lindelöf. VIK-backen var iskall då han gjorde en dragning från dålig vinkel och fick bättre läge och då låg 3-2-pucken i nät.

SAMMANFATTNING

En match med många ansikten. KHK var bäst första tio. Sedan mer VIK andra halvan på första. Andra perioden gick klart till VIK och tredje klart till KHK. Väldigt jämnt således. KHK är ett av de klart bästa lagen som gästat ABB Arena denna säsong.

KHK var bitvis riktigt bra denna kväll och laget har ju några tunga namn framåt med sin ”90-poängskedja” med förre SHL-stjärnan och Tre Kronor-spelare Marcus Paulsson, playmakern Niklas Johansson och succéimporten Justin Crandall.

Då var det extra starkt av VIK att vända 0-2 och att ta två poäng mot ett desperat KHK. KHK fick en del power play där ovan nämnda kedja visade sin höga klass, men de överglänstes av den fantastiska Samuel Ersson stod för ett antal vassa räddningar.

Erssons målvaktsspel är vackert att titta på. Målvaktspoesi. Hur en så lång kille kan vara så smidig, följsam då han rör sig kattmjukt mellan stolparna. Dessutom är han ofta steget före motståndarna då han läser spelet så bra. Verkligen chanslös på puckarna som studsade in idag, ty denna målvakt kräver nästan sådant för att släppa in trissan.

Trots att KHK hade en bra dag fick de bara iväg 19 skott mot mål. VIK:s backar slet tappert ledda av paret Lindelöf & Hassel som var extra bra idag.

Den resa Hassel gjort från att inte få kontrakt av Hästen, hamna i Ettan och för att sedan vara en ledande defensivback i ett Allsvenskt topp-4-lag är djupt imponerande.

Lindelöfs resa är lika imponerande då han fick nytt kontrakt med tuffa förbehåll inför säsongen. 22-åringens var åter briljant då han vårdade pucken ömt och ett riktigt klassmål i förlängningen.

Även Liwing, Jansson, Ringström och Younan gjorde många bra saker. Känslan är att Ringström och Younan växer in i det allt mer hela tiden och tar små steg framåt. Backsidan är mycket solid.

Framåt var Skedung mellan Wikman och Lindberg en av de bästa enheterna. Wikman har som lagt in en växel till och har fått med sig Lindberg och Skedung i den högintensiva hockeyn.

Kan Wikman bara öka puckkontrollen och vässa passningsspelet lite bör det bli enorm utväxling då han är så extremt snabb, viljestark och orädd i spelet.

Kedjan Benker, Frycklund och Johansson släppte inte puckarna tillräckligt snabbt till varandra och det blev lite för mycket soloåkningar denna gång, ingen kan åka fortare än pucken. Kanske kan de förenkla sitt spel lite.

Östmankedjan var helt okey och skapade en del, även om de inte är i samma hysteriska form som tidigare.

2-2-målet Zäta placerade in kan tyckas vara enkelt eller turligt, men de finns spelare som knappt gör ett sånt mål på en säsong/karriär, nu här Zäta gjort 17 liknande bara denna säsong. Snacka om klass i de handlederna.

PUCKLIGAN

5. Alex Lindelöf

4. Morgan Hassel

3. Samuel Ersson

2. William Wikman

1. Isac Skedung

9 svar

 1. Miko skriver:

  Starkt av Vik att vinna även om man inte i närheten kommer upp i nivån och prestation från Leksandmatchen. I ärlighetens namn var det svårt att förvänta sig det med tanke på den intesiteten lver 60 minuter. Viktigt att kunna vinna matcher där man inte är på topp. Karlskrona var bra skall tilläggas och Vik skall vara glada att ha fått med sig två poäng och håller avstånd till lagen underifrån. Kul att se Ersson tillbaka. Imponerande hur en 19 åring är så lung och trygg i målet som om han spelat på högsta nivån i flera år. Hoppas Dahlbom kommer igång snart för kvalitén finns där så att Vik dels får två bra målvakter igång med också att Ersson avlastas.

  • Bozo skriver:

   Finns inte förutsättningarna för att Dahlbom ska komma igång denna säsong. Han lär få minimalt med chanser att bygga sitt självförtroende och förtroende hos sina medspelare. Nej blir att hoppas att Ersson pallar mer eller mindre allt själv resten av säsongen. Han är ung med bra läkkött somt tur är. Visst Dahlbom kommer få hoppa in efter någon förlustmatch och när det är max tre dagar till nästa match.

 2. Bozo skriver:

  Angående Dahlbom känns det inte som han kom in rätt i denna säsong. Nystart nästa säsong. Pallar Ersson att spela varje match?

 3. Peter skriver:

  Det är så skönt att Ersson är tillbaka i kassen igen. Han plockade sin tionde raka seger (när han själv har startat matchen). VIK har vunnit 84% av matcherna när Ersson har varit vaktat målet jämfört med Dahlboms svaga 33%. Jag hoppas Patrik Zetterberg kan hitta en ersättare för Dahlbom för det är ett stort ansvar laget lägger på en 19-åring. Fast Ersson verkar ju inte vara en vanlig 19-åring.

 4. Gurkan 63 skriver:

  Tycker det var vik som förde matchen dom 2 första perioderna . 3 perioden var jämn , men Karlskrona såg piggare ut 3 perioden , kan bero på lite soppa torsk för vik Tycker rätt lag vann. Tuff vecka väntar vik men en form på uppåtgående så det det bättre ut.

 5. Bozo skriver:

  Inte samma förutsättningar för lagen. VIK med urladdning mot Leksand ska spela match kort därefter mot ett KHK med extra vilodag. Sånt märks.

  • Bozo skriver:

   Nu får vi lite igen det mot BIK hemma snart, men det bör vara en del av analysen.

   • Mikael Norén skriver:

    Ja, Bozo, absolut kunde analysen vara tydligare kring KHKs extra vilodag, nämnde ju iaf bakfyllan efter LIF…

    • Bozo skriver:

     Märkte det nästan mer i tredje där KHK kändes ovanligt starka i hörnen. VIK hade inte lika mkt batteri kvar som de brukar ha.