AIK-kännare inför fredagsfighten, VIK:s defensiv måste upp, sifferanalys & intressant att Rauchenwalds moderklubb Villach söker center där även pappa är president…

Vad händer med Alexander Rauchenwald? Kan VIK hitta en lösning som gynnar bägge parter? FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På fredagskvällen väntar AIK borta. Ett AIK som kommer vara revanschsuget och tokladdat efter en nesa med 3-6 i Västervik under onsdagskvällen.

Fortsätter VIK lira försvarsspel som under stora delar i sex matcher hittills (och ofta även under de två senaste åren) finns risken att ett taggat AIK med formstarka toppar får en galaföreställning inför fredagspubliken på Hovet.

Spelet 5-mot-5 har seglat upp som ett problem för VIK där man faktiskt är trea från slutet i insläppta (elva mål). Total målskillnad där är 11-16 (och än mindre smickrande 8-15 om vi drar bort mål i tom kasse, 3-1), att jämföra med AIK:s 13-13 (13-11).

AIK är bäst i serien med sanslösa 42 % i powerplay hittills, men VIK också bra med 33 % och trea. AIK även bättre i box play på starka 87 % och fyra mot VIK på sjätteplats med 78 %.

Men positivt är att jämfört med AIK har VIK bättre total Corsi (53 % mot 48 % i andel skottförsök). VIK också klart bättre i tekningar på 51 % mot AIK:s svaga 44 % (där Christian Sandberg inte verkar teka eller göra poäng längre).

VIK har nu dessutom seriens sämsta ”PDO” (skottprocent 5 + räddningsprocent 89) på 94 (mot AIK:s knappa 102), vilket lär tala för VIK om man enligt sannolikhetsläran kommer närma sig ”normalfördelningen” kring 100 på sikt.

***

Fick byta några ord med AIK-följaren @Waspfactory på Twitter:

– Tycker vi varit bra i alla matcher förutom senast. Pavel Khomchenko har varit grym i målet (bäst i serien med 94 i räddningsprocent).

– Framåt har de flesta varit ok. Anton Holm och Fredric Weigel har vaknat. Kedjan med Max Lindholm har varit bra (där även centern Axel Wemmenborn och Nicklas Heinerö ingår).

– På det stora hela tycker jag vi varit jämna, laget har gjort det bra. Oklart vad som hände senast dock (3-6 i Västervik).

***

Enligt VLT klev lagets klart bäste center Mikael Frycklund oroväckande nog av dagens träning, vilket även Jesper Johansson gjorde.

Det kan öppna för att Alexander Rauchenwald får spela igen efter att ha varit bänkad i onsdags mot Kristianstad. Men fick lite intressant info från en insatt som kan ha bäring på VIK:s möjligheter att frigöra kapital och få in en till toppcenter som laget skriker efter:

– Ett lag som för närvarande letar efter en center är Villach, Rauchenwalds hemstad. Och hans far är president där.

– Problemet är: De behöver en center i ungefär två-fyra månader på grund av en skada på Rick Schofield.

– En kille som Rauchenwald skulle behöva bra med pengar och istid och de är ganska djupa på centersidan när alla är friska. Ändå kanske han kan skriva på till slutet av säsongen och sedan se vad som finns där ute?

19 svar

 1. Observant skriver:

  Vad skall det gnällas på idag då?

 2. Christoffer Pettersson skriver:

  Filip Karlsson och Jimmy Jansson har -7 i +/- inför matchen ikväll. Det är sämst i hela HA. Daniel Gunnarsson är strax bakom dem på -6
  Vi har alltså HAs 3 sämsta spelare 5-5 just nu i vår trupp enligt statistiken.

  Däremot har Tornberg +5 och Östman +4. Är i princip inte inne på några mål alls bakåt. Så alla som söker förklaringar till VIKs virriga försvarsspel kanske ska kika mer på vilka som faktiskt är på isen och inte på vem som står i mål eller vem som coachar i båset. Eller blir Gustavsson som en fantom i kassen när Tornberg/Östman är på isen och ett såll när övriga backar lirar?

  Rauchenwald har +1 och har fortfarande inte varit inne på nått mål bakåt i 5-5 på sina 5 matcher medan Filip Karlsson har varit inne på 10 mål bakåt på 6 matcher. Undrar vem/vilka som borde sitta på läktaren egentligen?

  • Kalle skriver:

   Det är väl enklare att bänka en värvad österrikare än kaptenen själv eller en tilltänkt flerårs spelare. Dock Karlsson, har inte han fått sina chanser nu? Och hur ska nu rauchenwald kunna spela in sig/ övertyga om han blir bänkad eller får spela i en 4e Lina hela tiden.

  • PatrikH skriver:

   Hej Christoffer,

   Jag håller helt med dig. Jag tycker inte att Rauchenwald ska hängas ut som syndabock. Jag tycker att han gjort helt okej insatser till skillnad från Filip, Jimmy och Daniel. De borde granskas lite mer kritiskt istället!

   • Christoffer Pettersson skriver:

    Det lite tråkiga i det hela är att vi i publiken vill ha underhållning.
    Fryklund har varit inne på 6 mål framåt och 6 mål bakåt i 5-5. Rauchenwald har varit inne på 1 mål framåt och 0 bakåt så på det sättet är han mer värdefull för laget men skittråkig att titta på. Jag älskar också när Fryklund åker varv på varv i motståndarens zon men vinner vi några matcher på det? Förmodligen drar han med sig fler PP iallafall men man ska inte underskatta att inte släppande mål.

    Jag skulle vilja att vi spelade mer som Karlskoga spelade mot oss. Först tar man hand om defensiven och så anfaller man när det är läge. Inte lika kul för oss som tittar men mycket mer effektivt om man vill ta poäng.

    Vem kan utan att titta på statistiken gissa att Tornberg varit inne på 6 mål framåt i 5-5 men Jimmy Jansson bara 3 efter de här 6 matcherna.

   • PatrikH skriver:

    Vill tillägga att Rauchenwald ofta vinner sina tekningar

 3. Nisse Hult skriver:

  Intressant att Oscar Hagman fick istid i Växjö igår mot Skellefteå, i VIK var han bänkvärmare i bästa fall…
  Spela i Västerås är inget steg uppåt i karriärstegen.
  Om det inte är svåger politik i ungdomslagen så är det jantelag, det finns ingen som jobbar med att se individen i ungdomslagen, någon som är intern talangscout, där man låter de som vill och har kommit längre samlas i utvecklingsgrupper.
  Jo det man redan från 11-12 års ålder se vilka som har talang eller potential eller som inte kommer bli något ens om dom tränar dygnet runt.
  Och säg inte att det finns hockeyprofil på Viksängsskolan, där kommer man in oavsett kunskapsnivå, det borde vara ett minimikrav på kunskapsnivån, klarar du inte silvernivån på det gamla teknikmärket ska du inte få börja. Det spelar ingen roll att det bara blir 10 spelare/ årskull bättre det än som det är nu.

  • Mathias skriver:

   Hur förklarar du alla som gått via VIKs juniorlag till A-lag för att sedan skapa sig en karriär i SHL eller högre då? Fick dessa inte heller chansen?

   Hagman höll inte för A-lagspel, det är inte svårare än så. Att han möjligtvis har utvecklats en säsong senare i ung ålder är väl inte helt otänkbart, eller?

  • Pelle skriver:

   Inget steg i karriären? Jag vet inte exakt hur nuläget är men för några år sen så hade VIK (alltså spelare som hade VIK som moderklubb) klart flest spelare i SHL av alla klubbar. Tyder ju på någonting.

 4. VIKtigt. skriver:

  Patrik Berglund mot Rauchenwald, det hade varit nått. Nån som vet mer om Patriks situation har löst sig?

  • Gurkan skriver:

   ”Löst sig”, är du seriös? Ja, stackars lilla Patrik och usch för kvinnor som ska överdriva och förstöra för rika män som bara är missförstådda..

   Nej tack, Patrik har inget i VIK att göra nåt mer. Känner flera personer som haft olika relationer med honom genom livet, bl.a gamla klasskamrater till honom och alla pratar samstämmigt om att han inte är någon vidare människa att ha att göra med, så tvivlar starkt på att det inte ligger nån som helst sanning i anklagelserna.

   Han får gärna rehabilitera sig och visa att han kan bättras som person och människa, och man ska såklart inte bli stämplad för livet för alla misstag man gjort, men, vissa misstag går grovt över gränsen för vad som bara kan glömmas bort och suddas ut. Kommer han tillbaka till VIK säger jag upp mitt medlemskap.

   • Mathias skriver:

    Då hoppas jag att du säger upp ditt medlemskap.

   • Pelle skriver:

    Känns hårt att döma någon på skvaller. Han har ju i princip bara spelat i två klubbar under en lång karriär. Hur är det möjligt om han skulle varit en person som du beskriver?
    Jag säger inte att du har fel, men krävs nog lite mer tycker jag för att döma någon.

   • Karin skriver:

    Du är fortfarande oskyldig till motsats bevisats. Men Vik skulle säkerligen förlora endel på att ta in Patrik, så länge det finns såna överkokta ägg som till exempel den som skrev kommentaren om ”säga upp medlemskapet”.

   • Viktigt skriver:

    Gurkan,

    Med löst sig menar jag inte att han blivit frikänd. Oavsett vad han gjort så dömer jag inte. Är man skyldig tar man sitt straff givetvis. Men eftersom det dragit ut på tiden så undrar man ju om det verkligen hänt nått eller om det bara är svårutrett. Vi spelade tillsammans länge då vi är samma årskull. Må ha varit en grinig kille. Men det är också det som tagit honom långt.

    Glöm inte bort vad han gjort för vik när klubben haft det som svårast ekonomiskt. Jag hoppas innerligt han kommer tillbaka innan karriären är över. Han kommer ge så mycket till klubben!

    • Mathias skriver:

     Kan inget annat än instämma med tillägget att med en Patrik Berglund i form mycket väl skulle kunna vara skillnaden mellan att tillhöra absoluta toppskiktet och utmana på riktigt alt. gå upp.

 5. Arne skriver:

  Varför ska ni ha ny arena när ni är 1500 hundra på en match #? Nä bättre ni är en farmaklubb, jg bäst 😅😅, Gunnarsson bästa backen vilken skämt 😅😅; tror fan han var bra i Leksand lite skillnad på nån roe vs ahnelöv 😂😂

  • Bozo skriver:

   Ny arena ska inte ha fler platser, snarare färre. Helst bara loger. Hemmastå-logen vilken dröm.

  • Mange skriver:

   Nää inte är vi 1500 000 på våra matcher…. 🤪lugna sig lite din pajsare