VIK fick äntligen ihop 40 solida minuter i rad borta mot AIK och det räckte tack vare Lunsjös artisteri, vass och mer understödd JG & att VIK verkar ha hittat en toppkedja

Äntligen ett längre sjok av bra ishockey. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Efter 20 nya svaga minuter genomgick VIK en liten metamorfos på Hovet. Gulsvart levererade då säsongens kanske mest solida 40 sammansatta minuter. Detta då AIK:s 2-1 och ett bastant övertag vändes till en rättvis 5-2-seger för VIK.

Dock åter vekt spel inledningsvis då AIK var mycket mer laddade och samlade i första perioden.

Vasst förarbete av nye assistkungen Marcus Bergman vid Zätas 1-0 efter 2.28 då den förstnämnde brände förbi Norin och friställde Zäta framför mål. Fint 1-1 av AIK i PP, där kanske Jardeskog var överaggressiv och lämnade sin position för att hjälpa Jansson och JG.

2-1 efter en liten indian av Roe och åter suspekt uppmärksamhet av Gunnarsson framför egen kasse efter 17.38. Ingen markering heller vid bortdömt AIK-mål då Lindholm styrde in en puck, kanske hade VIK lite tur där med bedömningen av klubbans höjd.

Totalt 8-5 chanser 5v5 till AIK, plus 4-0 i heta chanser AIK i PP.

Plötsligt mycket bättre VIK direkt i andra perioden. VIK skiftade plats på backparen så att den fenomenale Östman (Zätas kanske bästa värvning någonsin per krona) fick spela med Gunnarsson. Roe, som hade en ojämn kväll, fick då spela med en i afton stark och stabil Tornberg.

VIK skapade massor med chanser (11-4) 5v5 i andra. Khomchenko var dock otrolig i AIK-kassen och visade varför han leder målvaktsligan med avseende på räddningsprocent.

JJ14 prickade ribban, From x2 och Svensson x3 brände jättechanser. Till slut mycket rättvist 2-2 efter ett smart skott av Jardeskog och Fryck stark på returen efter 32.52.

Bättre närkampsspel och fart plötsligt, men framförallt började passningarna sitta på bladen, vilket är grunden för allt i ishockeyn.

Början på tredje inleddes med ett mönsteranfall då en sylvass Zetterberg slog en hård och ”enkel” öppnande pass i mittzon till Östman, som tog in pucken och droppade till Lunsjö, som bjöd på hockeygodis då han både lurade sin gubbe och Khomchenko fram till 2-3 efter 41.18.

Men AIK är inget dåligt lag och de vann chanserna i tredje med 9-6 5v5 då hemmalaget fick till en skaplig forcering. Men JG gjorde sin bästa match och hade bättre hjälp att städa bort puckar under de sista 40 minuterna.

VIK skapade också och kedjan med Bergman, Frycklund och Zetterberg fortsatte att glänsa. Där har VIK verkligen hittat en ledande enhet. Men även Lunsjö kom igång på allvar och imponerade både i det fysiska spelet och i pucktrollandet.

Svensson brände ett nytt friläge i tredje, och Bergman och Zetterberg dukade fint upp för Frycklund. I slutet tog AIK ut målvakten, men då stod en utmärkt Jansson rätt och plockade ner ett skott och friställde kallt Lunsjö som satte 2-4 i tom kasse.

Sen fick slitvargarna Wikman och Johansson välförtjänt utdelning efter att Gunnarsson och Skedung vunnit närkamper i egen zon fram till 2-5.

SAMMANFATTNING

Sista 40 minuterna var ett steg i rätt riktning efter en oerhört svajig säsongsstart. Det blev inte lika livsfarligt varje gång motståndare lyckades vända eller få ihop två passningar i rad i VIK:s zon.

Totalt vann VIK chanserna 5-mot-5 med 22-21 i en jämn historia sett över 60 minuter, 17-13 sista 40. Lunsjös artisteri vid 2-3-målet, där även Östman och Zetterberg visade klassen, var det som skiljde lagen åt.

JG räddade 38 av 40 skott och fick äntligen mer hjälp av försvaret och verkade må bra av att ha fått vila senast. Hoppas nu JG börjat resan uppåt på allvar där även räddningsprocenten hänger med upp.

Vi kan nog slå fast att Paananen hittat en ledande kedja i Frycklund (6-1 NP) mellan Zetterberg (6-0) och Bergman (8-1). Det är viktigt så det här konstanta dribblandet med olika kedjor som pågått länge minskar.

Men den som kanske ändå var bäst var Lunsjö (9-1) som lite i det tysta lirade igång sig genom att spela uppoffrande och verkligen visa vägen med att vinna närkamper och täcka skott, för att sedan kröna insatsen med ett matchvinnande highlight-mål och ett i tom kasse i tredje.

Skedung (5-1) gjorde sin bästa match för säsongen och slet hårt så att kedjekamraterna From och Svensson fick en hel del fina lägen. Skedung ska också ha en assist på 5-2-målet.

Just Svensson (6-2) var kanske mer involverad än tidigare och visar bra fart rakt fram då nya frilägen skapades, men yttern är inte riktigt i målform att förvalta dessa ännu. From (2-1) var lite blek i afton och där finns mycket mer att hämta.

Wikman (6-1) gjorde en ny strålande insats med den återinförde och tekningsstarke Rauchenwald, dock var österrikaren åter ganska osynlig med 1-1. Men att vinna tekningar är ju guld värt bara det.

På backsidan måste vi bara fortsätta hylla Ludvig Östman. När undertecknad inte trodde det kunde bli bättre visar ju backen sig ha en riktigt fin offensiv också.

Droppassningen före Lunsjös matchavgörande 2-3 var magnifik. Östman har nu fyra poäng och +6 på de sju första matcherna. Östman flyttades välförtjänt upp i hierarkin under matchen.

Även Jansson var stark denna afton (6-1) och Tornberg riktigt bra med 5-1. Äntligen gjorde Tornberg en snudd på prickfri insats i spelet med puck, förutom en farlig indian i tredje.

Kan VIK även få igång Gunnarsson, som hade ny tuff afton, kan det bli bra. Det kan bara bli bättre härifrån för den så tungt SHL-meriterade 29-åringen.

Sedan vet alla som sysslat med elitidrott att det inte går att ”tvinga fram” prestationer och, än mindre, resultat. Utan man måste finna den ”där känslan” där man hittar rätt utan att behöva tänka, så att de snabba och rätta instinkterna tar över. Kanske är VIK på väg dit.

Nu behöver VIK hursomhelst stapla sådan här ishockey, och bättre, som levererades de sista 40 minuterna i afton kväll efter kväll. Återstår att se om detta var ett ihållande litet steg åt rätt håll.

PUCKLIGAN

5 Alexander Lunsjö

4 Johan Gustafsson

3 Marcus Bergman

2 Lukas Zetterberg

1 Ludvig Östman

12 Responses

 1. Christoffer Pettersson skriver:

  Skönt med seger. Ibland blir man så trött på vissa spelares agerande men att avrätta dem här vecka efter vecka ger nog inget positivt så på Paananen manér vill jag att ni som orkar går in på c-more (matchen finns fortfarande kvar).

  Ställ in tiden på 10.50 på matchklockan i andra perioden och kolla på Östmans agerande, hur han följer spelaren runt eget mål. Försöker inte ta pucken utan åker bara bredvid och stör och håller klubban nära motståndarens klubba hela tiden. Sen när motspelaren måste släppa pucken fortsätter han följa honom som ett plåster. Det är ett otroligt enkelt försvarsspel som kan användas som exempel i hur man ska göra för de som varit inne på 2 siffrigt bakåt hittills.

  Sen blev ju mycket bättre under matchens gång på andra håll!

 2. Peter T skriver:

  Det va kul att se JG’s glädje direkt på slutsignalen.

 3. Steffo skriver:

  Skönt att VIK börjar få ordning på grejerna och fortfarande bra häng i tabellen. HV71 är överskattade , kommer svajja snabbt mentalt vid förluster (snacka om press!) Tack för bästa bloggen Micke. Gå för en trippel nu VIK!

 4. Jan Malmberg skriver:

  Kul att se att HV 71 inte är ostoppbara gör slutspelet intressantare. Som VIK spelade två sista perioderna är inte mer än man kan kräva och Gunnarsson har långt kvar till ”Stjärn” status simmade än del igår viktigt att stå på skridskorna som Back. Frycklund från SHL har mer Stjärn status än dom så kallade Stjärnorna som VLT tjatar om. Om dom är Stjärnor vad är då alla som är givna i SHL, Superstars kanske. Nej larvigt att hålla på med ÖVERDRIFTER 🏒🥅

 5. Danne skriver:

  Tur att VIK inte är lika svaga mentalt som de flesta av supportrarna. Riktigt starkt att kunna vända denna negativa spiral och gå in och göra två bra perioder.

 6. gns skriver:

  Tycken Logan Roe ser riktigt seg ut, och platsar man inte i AHL så platsar man inte i hockeyallsvenskan heller kan tänkas ..

  • Mikael Norén skriver:

   Inte heller Larrivee, Johner, Yetman och många fler ansågs direkt plats i AHL… för att sedan vara bra i Allsvenskan.

  • Mathias skriver:

   Det här med spelarbedömning är ju lite roligt med tanke på hur subjektivt det ändå är. Jag tycker t.ex. att Roe varit en av de bästa backarna så här långt in på säsongen haha 🙂

   • Pelle skriver:

    Håller med. Roe har varit helt OK. Gör många bra saker och kommer bara bli bättre när han vant sig vid isen och spelsättet. Jag blev imponerad redan i våras när jag såg klipp från USA. Men man kunde ju inte vara helt säker förstås med tanke på den liga han spelade i.

    Gunnarsson däremot verkar ha jätteproblem. Men finns säkert potential. Minns honom från 2019 då LIF gick upp. Då imponerade han när VIK spelade mot dom.

 7. Bozo skriver:

  De motbevisad mig. Hatten av. Istället för att vänta in nyheten om tränarrockader så kan man se fram emot matchen på onsdag, det behövs i höstmörkret.