Sylvasst power play med klassgrejer av Zetterberg, Lavoie & Svensson räddade fortsatt skakigt VIK mot jumbon Kristianstad – Gulsvart har rasat till botten av HA i spel 5-mot-5 gällande mål och poäng

Lukas Zetterberg är het. FOTO: JIMMY GERDIN

 

VIK vann utan att imponera med 3-2 hemma mot Kristianstad på onsdagskvällen. Även denna gång brände VIK en 2-0-ledning mot ett bottenlag efter åter darrigt defensivt spel. Men Anton Svenssons sena PP-projektil i taket räddade tre poäng med ett nödrop.

Första bytena inledde VIK inspirerat och Jimmie Jansson lurade ut Deven Sideroff på en tvåa, som blev två till då denna betedde sig i utvisningsbåset, enligt domarna. Denna fyraminutare skulle visa sig bli ödesdiger för KIK.

I efterföljande PP kom 1-0 efter ett delikat pass Zetterberg till Lavoie i PP. Riktigt artisteri; Frycklund vann först teken, Bergman kvickt till Zäta som visade sin fina känsla och friställde Lavoie och sedan cirkuskonster av kanadensaren och 1-0 efter 2.56. Samma variant som mot Tingsryd.

2-0 efter ett fint skott Zetterberg efter lite lyckosamma studsar i PP och på nytt bra förarbete av firma Bergman & Frycklund.

Men sedan mjukt i egen zon och dräll gav PP och vind KIK. Tornberg och From, med flera, kladdade med puck vilket ledde till ett PP för gästerna.

Jansson var på djupt äventyr vid 2-1 som ramlade in olyckligt bakom annars vass Ryttar, dock skymde Karlsson kanske väl mycket sin egen målvakt. Ryttar stod dock för en drömräddning på ett sidledsskott sedan dagens kompensationsdomare varit i vägen en gång för mycket. Vi kan redan nu dela ut priset för årets räddning i svensk hockey.

VIK fick många spelvändningar då KIK spelade huvudlöst och tappade puck här och där. Men segt VIK kunde inte förvalta de många bjudningarna. From var ojämn denna afton och kanske borde dansken passat vid någon av dessa 2-mot-1:or. 7-5 chanser i VIK 5v5.

VIK var okey första tio i andra och skapade lite. Men sedan en misstänkt softie av Ryttar på KIK:s första skott, sedan Gunnarssons stick-on-stick inte räckte till mot Rikard Olsén efter 31.00

KIK var i ärlighetens namn inte bra, men inte VIK heller. Trots allt 7-2 chanser VIK 5v5 i andra. Gunnarsson missade målet på flera chanser som backen fick. Dåligt PP i andra efter starkt PP i första.

VIK inledde tredje perioden dåligt. KIK skapade en hel del farligheter, men Ryttar fick glänsa och någon puck dansade på VIK:s mållinje. KIK vann faktiskt chanserna i tredje med 8-7 i spel 5v5. VIK var fortsatt alldeles för darriga i egen zon.

VIK började dock hitta spelet lite mer runt matchminut 50, då även Lunsjös kedja började hitta rätt. Annars var enheten med Frycklund mellan Zetterberg och Bergman klart bäst denna afton och dessa låg även bakom att VIK fick ett PP.

Och precis när undertecknad satt och funderade på varför Anton Svensson inlett så sagolikt ojämnt i VIK placerade no.11 in en projektil i nättaket bakom Olof Lindbom i PP efter 53.51.

Men sedan fortsatte VIK att binda ris till egen rygg i egen zon. En annars utmärkt Zetterberg skickade en dålig passning i egen zon vilket slutade med KIK-tryck och Gunnarsson åkte till slut ut.

Men VIK red ut stormen och tog hem tre poäng trots att spelet fortsatte gå i sidled.

SAMMANFATTNING

Ett skakigt VIK hade lite tur att man fick möta den lika osynkade seriejumbon denna afton. Trots att VIK inte var bra (förutom enheten Z, Frycklund, Bergman & Wikman) släppte KIK till 21 chanser i 5v5, men skapade också 15 fina chanser framåt.

VIK gjorde alla mål i PP och där har VIK verkligen tagit steg denna säsong med 33 % och en tredjeplats i ligan. Men i spel 5v5 (scrolla längst ner här) är VIK bland de klart sämsta i ligan, med 11-16 i målskillnad och delad jumbo i den spelformen med bland annat Tingsryd och Troja.

Positivt var dock som sagt att VIK kan ha hittat något i kedjan med Frycklund (7-3 i NP) mellan Bergman (9-1) och Zetterberg (7-1). Den kedjan kan vara här för att stanna. Zetterbergs spets vid bägge målen var fin att se.

Men Rauchenwald var bänkad, och övriga centrar var åter för långt ifrån Frycklunds centerdriv, Karlsson (2-2), Skedung (2-1) och Johansson (1-2). Det är nog mer prio att hämta in en toppcenter än en back i denna bloggs värld.

Tänkbara 40-poängsmän som From (5-6), Svensson (5-4) och Lunsjö (5-3) var fortsatt märkbart ojämna. Särskilt From var bitvis osynkad och sköt kanske för mycket själv och åkte lite för mycket på egen hand, men gjorde också briljanta saker.

Wikman (8-3) hade en lite jobbig start, men spelade upp sig och slet som bara han kan. Och när det inte stämmer riktigt är som sagt Wikman guld värd då han alltid sliter och tröttar ut sina backar.

På backplats hade Tornberg (4-5) en ny oerhört ojämn afton där backen fortsatte blanda bra saker med strapatser och bland annat en farlig dubbelbjudning i tredje, som lika gärna kunde givit KIK segern. Backsidan skulle må bra av konkurrens då Östman (4-2) och Jansson (4-1) var bäst i afton.

Gunnarsson verkar ha tappat självförtroendet sex matcher in. Vad säger det om VIK att en sådan back som Leksand ville ha kvar i sin satsning mot SHL-toppen haft det så struligt i VIK?

Trots tre poäng fortsatte VIK gå i, i bästa fall, sidled spelmässigt och spelet i 5-mot-5 är under all kritik, särskilt fortsatt i egen zon.

Tänk att VIK alltså är på delad sista plats i spel 5-mot-5 med avseende på poäng och målskillnad. Det är svårt att greppa då laget innehåller så många begåvade spelare.

Klockan tickar för att få ordning på detta för Paananen och om VIK är så här oorganiserade kommer de bli mosade borta mot AIK (som dessutom är revanschsugna efter 3-6 i Västervik) på fredag…

PUCKLIGAN

5 Lukas Zetterberg

4 Marcus Bergman

3 William Wikman

2 Mikael Frycklund

1 Alexandre Lavoie

19 svar

 1. Bozo skriver:

  Är väl nästa säsong som gäller. Förmodligen utan HV och addering av Timrå (utan Dahlén) eller Djurgården (med ekonomiska problem). Så tränartrojkan får väl en bit in i december på sig. Ser det inte förtroendegivande då så är det lägligt med ny energi och nya idéer. Kan Hellenberg införa en fungerande defensiv som han lyckats med i j20? Han lyckades väl sätta defensiven som assisterande i Leksand när de gick upp.

 2. Pelle skriver:

  ”För avvaktande i egen zon”, säger Paananen.

  Är det inte helt enkelt så att man tar burskydd för att byta lite väl ofta. Jag misstänker att VIK gör det mest i hela ligan. Är det inte bättre att försöka vända spelet snabbt när motståndarna är oorganiserade och få till ett byte i anfallszon istället? När VIK tar burskydd så byter även motståndarna och kan med pigga ben stressa VIK till misstag när VIK ska försöka spela sig ur egen zon.

  Finns det någon statistik på burskydd förresten? Tittar du på sånt Mikael?

  • Bozo skriver:

   Paananen var hyfsat nöjd. VIK har aldrig någonsin lyckats i 5v5 så taktiken är kanske att spara spelarna i 5v5 och sedan glänsa i special teams. Kanske borde köra ett lag enbart i 5v5 och helt andra spelare i special teams för att få ut max. Ring in även Conny som enbart spelar pp.

  • Mikael Norén skriver:

   Hej Pelle, nej tyvärr noterar jag inte burskydd. Men om man är för passiv borde det ge utslag i tex Corsi och man då åker på fler skottförsök emot sig.

 3. Johan skriver:

  Jag var på matchen igår , så lite folk.. Sänkt biljettpriserna!

  Nu vill jag inte nämna några namn*, men de är minst en en som måste avskedas omgående som står i VIKs bås och ersättas innan alla kör över VIK.

  * Han är inte med på på plan/står med kostym

  • Pelle skriver:

   Det skulle inte hjälpa att sänka några priser. Folk tröttnar snabbt när spelet ser ut som skit.
   Om det inte blir ordning på spelet snart så beror det förmodligen på att någon är överskattad. Och det är inte spelarmaterialet det är fel på. Det är ju bara att titta på bottenlagen, hur dom spelar med sina budgetspelare.

   Men jag är beredd att ha ett visst tålamod. Många är nya i laget och det kan ta tid att spela in. Och nu har man nyss ändrat i både backpar och kedjor. Rätt eller fel.

 4. Emme skriver:

  Man börjar ju nästan att tvivla på att Paananen & C:o är de rätta att leda laget. För nått fel måste det vara eftersom så många underpresterar.

 5. Observant skriver:

  Helt rätt. Mikael har bra koll. På HELA spelet.

 6. Jan Malmberg skriver:

  Smaken är som baken, enligt Åbonden gjorde Gunnarsson sin klart bästa match och hotade framåtmed bla. 2 ramträffar. Enligt Noren fortsätter han att strula i VIK. ca: 3500,2500 och nu 1550 ..sanningen är att VIK vunnit sina matcher på slutet med ca: 5 min kvar när det varit oavgjort. Undrar om när ALLA kan säga att VIK spelat bra inte än enligt mig.

 7. David skriver:

  Händemark på väg tillbaka till Malmö, då lär ju Kalle Östman få svårt att platsa där. Skulle vara en bra center att få in 🙂

 8. Peter T skriver:

  Man blir uppriktigt bekymrad inför framtiden, va fan händer.

 9. Bozo skriver:

  Usch känns som spelarna är nära att kasta in handduken strax. Hoppas de motbevisar en på fredag.

 10. Bozo skriver:

  Alla dessa centrar. De kommer ingenstans varken i defensiven eller framåt. Är det där problemet sitter i spelsystemet. Att det behöver vara av Frycklunds kaliber för att fungera. Även Tessier hade stora problem innan han hittade en väg. Idag var det så uppenbart att man åkte i varandras ytor i uppspelsfasen.

 11. Örjan skriver:

  Stämmer verkligen publiksiffran på swehockey 1014 ???